
Branche: hout blijft duur door gevolgen coronapandemie
TILBURG (ANP) - De prijs van hout blijft de komende drie maanden hoog en zal op korte termijn ook niet dalen, meldt brancheorganisatie EPV. Dat komt onder meer door problemen die voortvloeien uit de coronapandemie, zoals transportproblemen. Ook zorgt de vakantieperiode voor het tijdelijk stilliggen van zagerijen. Die hadden door de virusuitbraak al een lage voorraad, en kunnen deze nog niet snel genoeg aanvullen.
Ook is de productiecapaciteit in de zagerijsector nog steeds te beperkt ten opzichte van de hoeveelheid orders die binnenkomt. Dit wordt het komende kwartaal zeker nog niet ingelopen, voorspelt de EPV, die producenten, handelaren en reparateurs van houten verpakkingen zoals pallets, kisten en kratten vertegenwoordigt.
Ook is het transport een probleem door het tekort aan vrachtwagens en containers. Daardoor is het vervoer van het hout "extreem duur". Dan is er nog de vraag naar hout vanuit China. De transportproblemen temperen die vraag nu nog enigszins, maar op het moment dat het hout weer goed vervoerd kan worden, denkt de brancheorganisatie dat daardoor de druk op de Europese houtmarkt alleen maar zal toenemen. De Nederlandse houtverwerkende industrie haalt haar hout grotendeels uit Europese productiebossen.
Aanbieders van hout houden zich door de problemen niet meer aan de afspraken met inkooporganisaties, wat gevolgen heeft voor de prijzen, signaleert de EPV verder. De meerderheid van de aanbieders hanteert momenteel maand- of dagprijzen in plaats van de gebruikelijke afspraken per kwartaal. Daardoor krijgen houtinkopers te maken met tussentijdse prijsverhogingen. Op korte termijn zullen deze prijsstijgingen ook niet verdwijnen, denkt de EPV, onder meer vanwege de aantrekkende economie, grote bouwprojecten die blijven doorgaan en het groeiende gebruik van hout in de bouw.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.
13 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.
6 uur geledenPARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.
8 uur geleden