
Branche e-sigarettenverkopers gaat door met zaak smaakjesverbod
DELFT (ANP) - De Nederlandse branchevereniging van elektronische sigarettenverkopers gaat door met de eigen rechtszaak tegen de Staat over de invoering van het smaakjesverbod, hoewel de rechtbank in Den Haag woensdag in een andere zaak heeft geoordeeld dat de Staat het verbod mocht invoeren. Dit zegt voorzitter Emil 't Hart van de Esigbond.
Die bodemprocedure was aangespannen door tabaksproductenfabrikant British American Tobacco (BAT) en het daaraan verwante bedrijf Nicoventures, omdat zij het verbod op zoete smaakjes in e-sigaretten onrechtmatig vonden. 't Hart vindt de uitspraak "teleurstellend". "Ik vind het heel erg kort door de bocht dat er geen rekening wordt gehouden met ex-rokers. Er wordt alleen gekeken naar de jeugd en dat begrijp ik natuurlijk, maar de oude dampers worden volledig vergeten met deze uitspraak", stelt hij. De branchevereniging ziet e-sigaretten als een minder schadelijk alternatief voor gewone sigaretten.
Hij denkt dat de Esigbond veel argumenten tegen het smaakjesverbod heeft die BAT ook heeft. De tabaksproductenfabrikant stelde onder meer dat de Staat met te weinig wetenschappelijk bewijs is gekomen om aan te tonen dat het smaakjesverbod goed is voor de volksgezondheid. De rechtbank oordeelde dat niet wetenschappelijk bewezen hoeft te zijn dat de e-sigaret een opstapproduct naar reguliere sigaretten zou zijn.
Illegale dealers
't Hart hoopt de rechter in de zaak van de Esigbond te kunnen overtuigen met andere en volgens hem sterkere argumenten, zoals de handhaafbaarheid van het verbod. "Als je een wet invoert moet die handhaafbaar en doelmatig zijn en we zien dat de invoering van het smaakverbod niet het effect heeft die het zou moeten hebben." Hij stelt dat sinds het verbod op 1 januari dit jaar inging de verkoop door webshops uit het buitenland is gestegen en dat er meer illegale dealers bij zijn gekomen, die vapes via Telegram en Snapchat verkopen. Die dealers zouden volgens hem ook drugs verkopen. "Dit creëert een veel groter probleem. De overheid is op de een of andere manier niet in staat om die groeiende handel aan te pakken."
De Esigbond overlegt nu met zijn advocaat over zijn eigen rechtszaak. Wanneer die wordt behandeld, wordt volgens de voorzitter over een paar weken bekend.
Oude voorraad
Nadat het verbod inging, verkochten sommige e-sigarettenwinkels hun oude voorraad nog. 't Hart zegt dat nu geen vapes met smaakjes meer in de winkels liggen.
Meer uit Binnenland
DRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
6 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
34 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
4 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
4 uur geleden