Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brabantse burgemeesters: ook verbod op bezit van vuurwerk

Brabantse burgemeesters: ook verbod op bezit van vuurwerk

EINDHOVEN (ANP) - Burgemeesters in Brabant willen dat ook het bezit van vuurwerk deze jaarwisseling verboden wordt. Ze vrezen dat mensen over de grens hun vuurwerk kopen en in Nederland gaan afsteken. Als het op zak hebben van vuurwerk verboden wordt, denken ze beter te kunnen handhaven.

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma laat aan het AD weten dat de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) regelmatig mensen tegenkomen die zeggen dat ze vuurwerk alleen even op zak hebben. "En dan kun je niets", aldus Jorritsma. "Samen met mijn collega’s Theo Weterings van Tilburg en Jack Mikkers van Den Bosch heb ik nadrukkelijk voor een landelijk vuurwerkverbod gepleit. Dat is er gekomen. Maar dan moet wél geregeld zijn dat we dat verbod goed kunnen uitvoeren."

Ook Paul Depla van Breda schaart zich achter de oproep. De burgemeesters zien het liefst dat in België de verkoop aan Nederlandse klanten wordt verboden. "Het zou voor de veiligheid én voor de duidelijkheid naar alle inwoners veel schelen als de landen hun zaken op elkaar afstemmen", zegt Weterings in de krant. "Ik doe een oproep aan iedereen om geen vuurwerk te kopen. Is het nou zo’n probleem om dit één jaar te laten om de mensen in de zorg te ontlasten?"

In Nederland mag dit jaar vanwege de drukte in de ziekenhuizen door het coronavirus geen vuurwerk verkocht worden en ook niet worden afgestoken. Maar Nederlanders mogen wel maximaal 25 kilo vuurwerk in het buitenland kopen en mee naar huis nemen.

Eerder deze week pleitte burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal ook al voor een eenmalig invoerverbod op vuurwerk uit Duitsland.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Hamer (SER): we kunnen niet wachten op herstelplan kabinet

DEN HAAG (ANP) - De valse start van de kabinetsformatie mag niet betekenen dat het nog lang duurt voordat er een herstelplan ligt voor de economie. Dat zei de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Mariëtte Hamer voor haar bezoek aan informateur Herman Tjeenk Willink. "We kunnen ons niet permitteren om te wachten", aldus Hamer. "Er moet nu echt een herstelplan komen."

1 uur geleden
D66: intern onderzoek na meldingen van ongewenst gedrag Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - D66 laat een intern onderzoeksteam kijken naar de meldingen die de partij heeft gekregen van mogelijk ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van het nieuwe Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Dat zegt de partijvoorzitter Anne-Marie Spierings, nadat deze week jonge twitteraars aan de bel trokken over berichten van Smeets.

3 uur geleden
De Jonge gaat effecten uitstel tweede prik verder onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil verder uitzoeken wat het oplevert als de tweede prik van Pfizer en Moderna uitgesteld wordt. Nu zitten er nog respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik van deze vaccins, maar de Gezondheidsraad adviseerde dat dit mogelijk ook naar twaalf weken kan. Dan zouden al eerder mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

11 uur geleden
Kabinet: levering zelftests aan scholen start volgende week

DEN HAAG (ANP) - Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel. Het kabinet wil vanaf 3 mei de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Van Ark: dilemma hoe zorgbonus verdeeld moet worden

DEN HAAG (ANP) - Het is "een dilemma" hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

11 uur geleden
Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria

DEN HAAG (ANP) - Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria, en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. Ze mogen namelijk wel hun hotel uit.

11 uur geleden
Eerdere vaccinatie voor deel GGZ, ambassademedewerkers en ME

DEN HAAG (ANP) - In de vaccinatiestrategie krijgen enkele groepen sneller een prik. Het gaat onder meer om ongeveer 13.000 personen die beschermd wonen in de GGZ, 2200 GGZ-patiënten in "kleinschalige wooninitiatieven", leden van de Mobiele Eenheid en medewerkers van ambassades en Consulaten-Generaal. Van die laatste groep krijgen ook familieleden eerder een vaccin.

14 uur geleden