Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BP pauzeert ontwikkeling nieuwe windparken op zee, aldus Reuters

BP pauzeert ontwikkeling nieuwe windparken op zee, aldus Reuters

LONDEN (ANP) - Het Britse olie- en gasconcern BP pauzeert de ontwikkeling van nieuwe windparken op zee en bevriest voorlopig het aannemen van personeel om kosten te besparen. Dat melden bronnen bij het bedrijf aan persbureau Reuters. BP zou meer de nadruk willen leggen op zijn fossiele activiteiten om aandeelhouders tevreden te stellen.

De stap van topman Murray Auchincloss is bedoeld om onvrede bij aandeelhouders over de beurskoers van BP weg te nemen. De beurswaarde van BP blijft achter bij die van andere oliebedrijven en dat wakkert zorgen aan dat het concern een overnamedoelwit kan worden. Door meer te focussen op traditionele olie- en gaswinning wil Auchincloss meer waarde creëren voor de aandeelhouders. Eerder ging Shell een vergelijkbaar pad op.

BP zet nu plannen voor grote investeringen in nieuwe windprojecten op zee voorlopig in de ijskast. Het bedrijf zou kijken naar meer investeringen in olie en gas, met name in de Golf van Mexico en Amerikaanse schalievelden, waar het concern al grote belangen bezit. Mogelijk kunnen er ook banen verdwijnen bij duurzame projecten.

Kostenbesparingsprogramma

Onder leiding van de vorige topman Bernard Looney maakte BP juist meer werk van duurzame energie. Maar Looney moest vorig jaar aftreden in verband met het verzwijgen van relaties op de werkvloer. Voormalig financieel directeur Auchincloss heeft het stokje van Looney overgenomen.

Auchincloss maakte in mei nog een kostenbesparingsprogramma van 2 miljard dollar voor de komende jaren bekend. Hij wil van BP een simpeler en meer gefocust bedrijf maken, met dus meer waardecreatie voor de aandeelhouders.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

6 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

6 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

7 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

9 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

10 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

11 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

11 uur geleden