BP herziet Britse investeringsplannen na extra winstbelasting
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse olie- en gasconcern BP gaat zijn investeringsplannen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw bekijken. De herziening volgt op de invoering van een extra belasting op de winsten van olieconcerns door de Britse overheid.
De Britse minister van Financiën Rishi Sunak onthulde donderdag een omvangrijk steunpakket voor Britse consumenten die worden getroffen door de stijgende energierekeningen. Het pakket met een waarde van omgerekend bijna 18 miljard euro zal gedeeltelijk worden gefinancierd met een extra belasting van 25 procent op de winsten van olieconcerns als Shell en BP, die enorm hebben geprofiteerd van de stijgende olie- en gasprijzen.
Volgens Sunak zal de belasting tijdelijk zijn en weer worden afgebouwd wanneer de olie- en gasprijzen terugkeren naar meer normale niveaus. BP heeft eerder gezegd dat de geplande investeringen van 18 miljard pond (ruim 21 miljard euro) in het land tegen 2030 niet afhankelijk waren van het al dan niet verhogen van de belastingen door de regering.
Meerjarig voorstel
In een reactie op de aankondiging van de extra belasting verklaarde het concern echter dat het "niet om een eenmalige belasting gaat, maar om een meerjarig voorstel". "We zullen nu moeten kijken naar de impact van zowel de nieuwe heffing als de belastingvermindering op onze investeringsplannen voor de Noordzee", aldus BP.
Volgens de minister van Financiën is de extra winstbelasting geen reden voor de oliebedrijven om minder te investeren, aangezien het plan ook een voorstel bevat van een nieuwe investeringsaftrek van 80 procent. Dat betekent dat energiebedrijven het bedrag dat ze betalen, kunnen verminderen als ze zich verbinden tot nieuwe kapitaaluitgaven.
Concurrent Shell liet weten dat "een stabiele omgeving voor langetermijninvesteringen" van fundamenteel belang is voor zijn plan om in het komende decennium 25 miljard pond te investeren in het Britse energiesysteem. "De voorgestelde belastingvermindering van de minister op investeringen in de energietoekomst van Groot-Brittannië is een cruciaal principe in de nieuwe heffing", zei een woordvoerder van Shell.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag aan het slot van de handel een wisselend beeld zien. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Verder was sportmerk Lululemon Athletica een opvallende stijger dankzij goed ontvangen resultaten en vooruitzichten.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse zorgverzekeraar Celene gaat een bijeenkomst voor beleggers in New York online houden in plaats van een fysieke vergadering. Het besluit volgt op de moord op topman Brian Thompson van concurrent UnitedHealthcare deze week. De bijeenkomst van Celene zou volgende week donderdag plaatsvinden op de aandelenbeurs in New York, maar wordt nu dus via internet georganiseerd, meldt zakenzender CNBC.
12 uur geledenOSLO (ANP/AFP) - Het beheerd vermogen van het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen, de grootste aandelenbelegger ter wereld, is vrijdag naar een recordniveau gestegen van 1,8 biljoen dollar, omgerekend ruim 1700 miljard euro. Het staatsfonds profiteert onder meer van de gestegen beurskoersen. Daarmee is het vermogen van het fonds in vijf jaar tijd verdubbeld.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - IMCD was vrijdag koploper in een licht lager gesloten AEX-index op de beurs in Amsterdam, dankzij een koopadvies voor de chemicaliëndistributeur van zakenbank Kepler Cheuvreux. Het aandeel IMCD werd 3,7 procent hoger gezet. De aandacht van beleggers ging verder vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.
15 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse wet die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen, mag in stand blijven. Dat heeft een federale rechtbank in de Verenigde Staten vrijdag bepaald. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire video-app TikTok volgens de wet verboden worden in de VS.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met het handelsakkoord Mercosur dat vrijdag werd bereikt door de Europese Commissie en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. "Dit soort akkoorden is van groot belang voor de Europese en vooral Nederlandse economie met haar kleine thuismarkt, maar ook voor onze veiligheid en onafhankelijkheid", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
16 uur geledenBERLIJN (ANP) - De politieke overeenkomst tussen de Europese Unie en Zuid-Amerikaanse landen van de Mercosur "neemt een belangrijk obstakel" weg voor een vrijhandelsakkoord, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Eerder op vrijdag kondigden Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de regeringsleiders van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay aan dat ze een akkoord hadden over een handelsverdrag.
17 uur geleden