Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BP herziet Britse investeringsplannen na extra winstbelasting

BP herziet Britse investeringsplannen na extra winstbelasting

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse olie- en gasconcern BP gaat zijn investeringsplannen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw bekijken. De herziening volgt op de invoering van een extra belasting op de winsten van olieconcerns door de Britse overheid.

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak onthulde donderdag een omvangrijk steunpakket voor Britse consumenten die worden getroffen door de stijgende energierekeningen. Het pakket met een waarde van omgerekend bijna 18 miljard euro zal gedeeltelijk worden gefinancierd met een extra belasting van 25 procent op de winsten van olieconcerns als Shell en BP, die enorm hebben geprofiteerd van de stijgende olie- en gasprijzen.

Volgens Sunak zal de belasting tijdelijk zijn en weer worden afgebouwd wanneer de olie- en gasprijzen terugkeren naar meer normale niveaus. BP heeft eerder gezegd dat de geplande investeringen van 18 miljard pond (ruim 21 miljard euro) in het land tegen 2030 niet afhankelijk waren van het al dan niet verhogen van de belastingen door de regering.

Meerjarig voorstel

In een reactie op de aankondiging van de extra belasting verklaarde het concern echter dat het "niet om een eenmalige belasting gaat, maar om een meerjarig voorstel". "We zullen nu moeten kijken naar de impact van zowel de nieuwe heffing als de belastingvermindering op onze investeringsplannen voor de Noordzee", aldus BP.

Volgens de minister van Financiën is de extra winstbelasting geen reden voor de oliebedrijven om minder te investeren, aangezien het plan ook een voorstel bevat van een nieuwe investeringsaftrek van 80 procent. Dat betekent dat energiebedrijven het bedrag dat ze betalen, kunnen verminderen als ze zich verbinden tot nieuwe kapitaaluitgaven.

Concurrent Shell liet weten dat "een stabiele omgeving voor langetermijninvesteringen" van fundamenteel belang is voor zijn plan om in het komende decennium 25 miljard pond te investeren in het Britse energiesysteem. "De voorgestelde belastingvermindering van de minister op investeringen in de energietoekomst van Groot-Brittannië is een cruciaal principe in de nieuwe heffing", zei een woordvoerder van Shell.

Meer uit Financieel

Torenhoge brandstofprijzen zorgen voor flink meer winst Shell

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell rekent in het tweede kwartaal op een winst die alleen al door de hogere marges op brandstofproductie 1 miljard dollar hoger zal uitvallen dan in de voorgaande periode. De onderneming kwam met een tussentijdse handelsupdate waarin het kenbaar maakt wat het effect is van de torenhoge benzineprijzen in verschillende landen.

20 minuten geleden
Eerste klanten lng-terminal Eemshaven goed voor 7 miljard kuub

GRONINGEN (ANP) - De eerste klanten die gebruik gaan maken van de terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas in de Eemshaven zijn binnen. De Gasunie maakte bekend dat ČEZ a.s. en Shell Western LNG gezamenlijk 7 miljard kuub per jaar aan capaciteit hebben gecontracteerd. Volgens de Gasunie wordt het gas vanaf augustus geïmporteerd. De komende maanden moet de resterende 1 miljard kuub aan capaciteit worden vastgelegd.

36 minuten geleden
Volkswagen benoemt manager voor toezicht op regels mensenrechten

WOLFSBURG (ANP/DPA) - De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft een manager aangesteld om erop toe te zien dat regelgeving op het gebied van mensenrechten wordt nageleefd. De nieuwe manager, Kerstin Waltenberg, maakt deel uit van de afdeling compliance en rapporteert rechtstreeks aan de raad van bestuur, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

46 minuten geleden
Zonnepanelensector volgens kenners te sterk afhankelijk van China

PARIJS (ANP) - Zonnepanelen en alle technologie daarachter zouden niet meer vrijwel alleen uit China moeten komen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat het niet lukken om aan klimaatdoelen te voldoen als er geen extra toeleveringsketens in andere landen bij komen.

50 minuten geleden
Verkopen geheugenchips stuwen omzet en winst Samsung

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft een sterk tweede kwartaal achter de rug waarin de omzet en winst zijn gestegen. De onderneming profiteerde vooral van de sterke verkoop van geheugenchips, waarmee de daling van de verkopen van smartphones in die periode werd goedgemaakt.

57 minuten geleden
Chipsector in schijnwerpers op beurzen na handelsupdate Samsung

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken de nieuwe handelsdag met winsten te beginnen. Vooral de chipsector weet de aandacht op zich gericht na de voorlopige handelsupdate van Samsung. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat zette onder andere een beter dan verwachte omzet in de boeken en dat werd door beleggers beloond. Ook andere Aziatische chipbedrijven stonden op winst.

1 uur geleden
Rijkste man van Duitsland vergroot belang in Lufthansa

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rijkste man van Duitsland is na een nieuwe investering de grootste aandeelhouder van luchtvaartconcern Lufthansa geworden. Klaus-Michael Kühne, die een groot deel van zijn fortuin verdiende in de logistiek, vergrootte zijn belang in de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa naar 15,01 procent. Daarmee haalde hij de Duitse regering in als grootste aandeelhouder.

1 uur geleden