
Boze reacties op intrekken plan voor minder bestrijdingsmiddelen
BRUSSEL (ANP) - Organisaties die zich inzetten voor voedselveiligheid en natuurbescherming reageren verontwaardigd op de intrekking van een EU-plan dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen moest verminderen. Foodwatch vindt dat de Europese Commissie is gezwicht voor de "lobby van de agro-industrie om elke duurzame progressie te blokkeren". Pesticide Action Network (PAN) Europe noemt het "een zwarte dag voor gezondheid en biodiversiteit".
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde dinsdag aan dat het voorstel definitief van tafel gaat. Het is volgens haar "een symbool van polarisatie" geworden, zei ze in het Europees Parlement, terwijl buiten boeren met tractoren protesteerden. Al voor de huidige boerenprotesten hadden de Europese christendemocraten zich ingespannen om de plannen sterk af te zwakken. Zij zijn blij met de intrekking en noemen het tevens een "eerste goed signaal dat de commissie met boeren zal samenwerken om klimaatverandering te tackelen, in plaats van hen tegen te werken".
Voedselwaakhond Foodwatch zegt ook achter de boeren te staan. De organisatie "begrijpt dat zij het gevoel hebben in de knel te zitten met scherpere pesticidenwetgeving", maar noemt het doorgaan met het huidige pesticidengebruik "niet de oplossing". Volgens Foodwatch is het voor de volksgezondheid, natuur én voedselzekerheid belangrijk om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verlagen. "Hoe langer we wachten, hoe meer problemen we veroorzaken."
Slachtoffers
PAN Europe noemt boeren en hun families "de eerste slachtoffers van pesticidengebruik", omdat zij er het meeste aan worden blootgesteld. Daarnaast stelt de organisatie dat pesticiden "wateren vervuilen, onze gezondheid schaden en de biodiversiteit waar wij afhankelijk van zijn vernietigen". Niks doen is "geen optie", vindt het netwerk van honderden Europese organisaties.
Het voorstel voorzag aanvankelijk in het halveren van pesticidengebruik tegen 2030. De groene fractie noemt de intrekking "teleurstellend", maar kondigt aan te blijven werken aan de plannen. Ze noemen het daarbij belangrijk om boeren die minder bestrijdingsmiddelen gebruiken financieel te ondersteunen.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
42 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
52 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
3 uur geleden