Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boze reacties op intrekken plan voor minder bestrijdingsmiddelen

Boze reacties op intrekken plan voor minder bestrijdingsmiddelen

BRUSSEL (ANP) - Organisaties die zich inzetten voor voedselveiligheid en natuurbescherming reageren verontwaardigd op de intrekking van een EU-plan dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen moest verminderen. Foodwatch vindt dat de Europese Commissie is gezwicht voor de "lobby van de agro-industrie om elke duurzame progressie te blokkeren". Pesticide Action Network (PAN) Europe noemt het "een zwarte dag voor gezondheid en biodiversiteit".

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde dinsdag aan dat het voorstel definitief van tafel gaat. Het is volgens haar "een symbool van polarisatie" geworden, zei ze in het Europees Parlement, terwijl buiten boeren met tractoren protesteerden. Al voor de huidige boerenprotesten hadden de Europese christendemocraten zich ingespannen om de plannen sterk af te zwakken. Zij zijn blij met de intrekking en noemen het tevens een "eerste goed signaal dat de commissie met boeren zal samenwerken om klimaatverandering te tackelen, in plaats van hen tegen te werken".

Voedselwaakhond Foodwatch zegt ook achter de boeren te staan. De organisatie "begrijpt dat zij het gevoel hebben in de knel te zitten met scherpere pesticidenwetgeving", maar noemt het doorgaan met het huidige pesticidengebruik "niet de oplossing". Volgens Foodwatch is het voor de volksgezondheid, natuur én voedselzekerheid belangrijk om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verlagen. "Hoe langer we wachten, hoe meer problemen we veroorzaken."

Slachtoffers

PAN Europe noemt boeren en hun families "de eerste slachtoffers van pesticidengebruik", omdat zij er het meeste aan worden blootgesteld. Daarnaast stelt de organisatie dat pesticiden "wateren vervuilen, onze gezondheid schaden en de biodiversiteit waar wij afhankelijk van zijn vernietigen". Niks doen is "geen optie", vindt het netwerk van honderden Europese organisaties.

Het voorstel voorzag aanvankelijk in het halveren van pesticidengebruik tegen 2030. De groene fractie noemt de intrekking "teleurstellend", maar kondigt aan te blijven werken aan de plannen. Ze noemen het daarbij belangrijk om boeren die minder bestrijdingsmiddelen gebruiken financieel te ondersteunen.

Meer uit Financieel

Beveiligingsbranche wil strenge handhaving schijnzelfstandigheid

GORINCHEM (ANP) - De Nederlandse Veiligheidsbranche roept het kabinet op streng op te treden tegen schijnzelfstandigheid. De regering heeft aangekondigd vanaf 1 januari te gaan handhaven op de regels voor zzp'ers, maar werkgevers krijgen dan nog geen boete als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid. De brancheorganisatie vindt echter dat bedrijven die de regels overtreden daardoor onterecht worden ontzien. "En beveiligers die zich wel aan de wet hebben gehouden, worden benadeeld."

1 uur geleden
Luchthaven Charleroi schrapt donderdag alle vluchten om staking

CHARLEROI (ANP/BELGA) - De luchthaven in de Belgische stad Charleroi heeft donderdag alle vluchten geschrapt. Op dat vliegveld is een "gezamenlijke vakbondsstaking", meldt Brussels South Charleroi Airport, waar ook geregeld Nederlandse reizigers gebruik van maken. Het gaat om ongeveer 80 vertrekkende en zo'n 95 aankomende vluchten. Twee vluchten worden omgeleid via Luik.

2 uur geleden
Chipbedrijven helpen AEX-index aan stevige winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag flink omhoog, dankzij stevige koerswinsten van de chipbedrijven. Zo steeg ASML 3,7 procent. De chipmachinemaker raakte vorige week nog zo'n 16 procent aan beurswaarde kwijt, mede door de uitbreiding van de exportbeperking voor chipmachines naar China door de Nederlandse overheid. ASMI en Besi wonnen 3,6 en 4,7 procent. De koerswinsten volgden op een stevige opmars in de Amerikaanse chipsector, waar het populaire AI-chipbedrijf Nvidia 8 procent wist te winnen. Ook de Aziatische chipbedrijven gingen flink omhoog.

2 uur geleden
Studie: vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar

DEN HAAG (ANP) - Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

3 uur geleden
Autosite ziet prijs voor uur rijles met 23 procent stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Rijlessen zijn de afgelopen drie jaar gemiddeld 23 procent duurder geworden, stelt AutoTrack op basis van eigen berekeningen. Volgens het platform voor tweedehandsauto's kost een uur lessen nu gemiddeld 58,24 euro, terwijl dat in 2021 nog 47,30 euro was.

3 uur geleden
Aandacht voor rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank in Frankfurt gaat de rente in het eurogebied naar verwachting met een kwart procentpunt verlagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent beweegt. Het is dan de tweede renteverlaging van dit jaar.

3 uur geleden
Minder faillissementen in augustus, maar trend blijft stijgend

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in augustus flink afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 71 minder bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een daling van 18 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim twee jaar stijgend. In de eerste acht maanden van 2024 zijn 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

5 uur geleden