Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boze premier Australië: Facebook heeft mijn land 'ontvriend'

Boze premier Australië: Facebook heeft mijn land 'ontvriend'

CANBERRA (ANP/RTR/AFP) - De Australische premier Scott Morrison verwijt Facebook dat het zijn land heeft "ontvriend". Hij zei dit nadat het bedrijf besloot de mogelijkheden tot het delen van nieuws in Australië te beperken.

Facebook nam dat besluit om een wetsvoorstel dat het bedrijf en onder meer Google zou verplichten om voortaan te betalen voor het delen van nieuwscontent. Er zouden vervolgens pagina's van overheidsdiensten, goede doelen en andere organisaties op zwart zijn gezet. Ook verdwenen Facebookberichten waarin mensen Australisch nieuws deelden.

Het bedrijf stelt in een verklaring dat overheidspagina's geen last zouden moeten hebben van het gewijzigde beleid voor het delen van nieuws door Australische gebruikers. Wel zegt Facebook dat het het begrip nieuws "een brede definitie" geeft "omdat de wet geen duidelijke uitleg geeft over de definitie van nieuwscontent".

Politici reageerden woest. Morrison klaagde opvallend genoeg in een Facebookbericht. Hij noemde het "arrogant" en "teleurstellend" dat het bedrijf de toegang heeft afgesloten tot pagina's met "essentiële informatie" van gezondheidsorganisaties en hulpdiensten. Sommige pagina's konden later wel weer bezocht worden.

Premier Mark McGowan van deelstaat Western Australia verweet Facebook "zich meer als Noord-Korea te gedragen dan als een Amerikaans bedrijf". Ook mensenrechtenorganisaties reageerden verontrust. "Het is gewetenloos om in een heel land de toegang tot cruciale informatie af te sluiten in het holst van de nacht", aldus Human Rights Watch in een schriftelijke verklaring.

De nieuwe regels hebben ook gevolgen voor Google. Dat miljardenbedrijf trok eerst samen op met Facebook, maar gooit het nu over een andere boeg. Het heeft al deals gesloten met nieuwsbedrijven in Australië. Google wilde niet reageren op het besluit van Facebook.

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

2 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

2 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

2 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

3 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

3 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

4 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

5 uur geleden