Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boze piloten verliezen rechtszaak van ABN AMRO

Boze piloten verliezen rechtszaak van ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO hoeft tientallen boze piloten van de rechter geen compensatie te betalen. Zij hadden een zaak aangespannen omdat ze vonden dat de bank hun eigenlijk nooit een lening had mogen verstrekken voor een dure opleiding tot piloot. Hun vorderingen zijn afgewezen door de rechtbank in Amsterdam. Advocaat Frank Olberts, die namens de piloten optreedt, ziet openingen om het vonnis aan te vechten.

De aspirant-vliegeniers kregen hun lening van 150.000 euro destijds op basis van het pilotensalaris dat ze naar verwachting zouden gaan krijgen na het afstuderen. Maar door de kredietcrisis konden ze niet als piloot aan de slag. Zo kregen ze te maken met financiële problemen. De groep verweet de bank dat die hen met onverantwoord hoge schulden had opgezadeld. De bank zou te optimistisch zijn geweest over de risico’s. Ook zouden hun toekomstverwachtingen en financiële draagkracht ten onrechte niet vooraf zijn getoetst.

Maar volgens de rechter kan niet worden vastgesteld dat de bank tussen 2000 en 2012 zijn zorgplicht heeft geschonden bij het verstrekken van de opleidingsfinancieringen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de zaak collectief is behandeld. Hierdoor hoefde de rechtbank alleen te oordelen op basis van gegevens die voor alle eisers golden. Er is dus geen rekening gehouden met individuele omstandigheden van de piloten.

Teleurgesteld

Advocaat Olberts zegt dat de ruim zestig piloten die de zaak hadden aangespannen erg teleurgesteld zijn in de uitspraak. Hij vindt dat de rechtbank bepaalde zaken onvoldoende in hun context heeft beoordeeld. Daarnaast staat het oordeel haaks op de inspanningen van de regering om onverantwoord hoge consumptieve kredieten tegen te gaan, vindt de raadsman. "De wetgever heeft bepaald dat je niet meer mag lenen dan verantwoord is", zegt hij. "Maar er zijn piloten die leningen moeten afsluiten om de rente over deze leningen te kunnen betalen."

ABN AMRO is "content" met de uitspraak, laat een woordvoerder weten. De bank kondigde vorig jaar aan klanten te helpen die eerder geld hadden geleend om een pilotenopleiding te betalen, maar die later structureel betalingsproblemen kregen. Dat ging volgens de bank om ongeveer tweehonderd mensen en stond los van de rechtszaak. ABN AMRO zal ook een aantal deelnemers aan deze rechtszaak benaderen met de vraag of ze een betaaloplossing willen treffen. Die wilden eerder het oordeel van de rechter afwachten maar zijn nu mogelijk wel bereid in te gaan op voorstellen van ABN AMRO, redeneert de bank.

Meer uit Financieel

Meer investeringen in energiebesparing en duurzame energie

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar meer geld gestoken in maatregelen om energie te besparen en in technieken voor duurzame energie. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de RVO werd daarbij veel gebruikgemaakt van een subsidieregeling voor bedrijven. Die zogeheten EIA-subsidie werd door bijna 23.000 ondernemers aangevraagd.

18 minuten geleden
Nederlander die replica's van LEGO verkoopt moet stoppen van rechter

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse man die treinreplica's van LEGO-stenen maakt en doorverkoopt moet daarmee stoppen van de rechter. LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld in omzet, sleepte de man eerder deze maand in een kort geding voor de rechter, omdat hij inbreuk zou maken op het merkrecht van LEGO.

45 minuten geleden
EU en Australië sluiten overeenkomst over belangrijke mineralen

BRUSSEL/CANBERRA (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en Australië hebben een overeenkomst gesloten om de samenwerking en investeringen in belangrijke mineralen te stimuleren. Deze kritieke grondstoffen zoals koper, lithium, nikkel en platina zijn essentieel voor de energietransitie, omdat ze nodig zijn voor bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto's.

1 uur geleden
Nieuw topvrouw Petrobras wil zoeken naar olie opvoeren

BRASILIA (ANP/AFP) - De nieuwe topvrouw van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras, Magda Chambriard, wil dat het bedrijf snel meer werk maakt van de zoektocht naar nieuwe oliebronnen. In haar eerste persconferentie verklaarde ze dat daarbij "nieuwe grenzen" moeten worden opgezocht. Dat is volgens haar van groot belang voor Petrobras.

1 uur geleden
'Massale' verkoop huurwoningen dreigt door nieuwe wet, stelt branche

LEIDEN (ANP) - Verhuurders voelen zich gedwongen om hun vastgoed te verkopen als de Wet Betaalbare huren van demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wordt aangenomen door de Eerste Kamer. Dat stelt Stichting Fair Huur na onderzoek onder de ruim 150 leden die samen 6 miljard euro aan vastgoed bezitten in Nederland. Door de wet zou het verhuren van betaalbare woonruimte niet meer rendabel zijn.

1 uur geleden
Zuid-Korea vindt hoge concentratie weekmakers in Shein-spullen

SEOUL (ANP/AFP) - Kinderproducten van de oorspronkelijk Chinese webwinkel Shein bevatten veel te hoge concentraties van bepaalde chemische stoffen, meldt de Zuid-Koreaanse overheid. Kinderschoenen, leren tassen en een riem bevatten soms honderden keren de maximaal toegestane hoeveelheid ftalaten, weekmakers die producten zacht en buigzaam maken. Die stoffen kunnen hormoonverstoringen veroorzaken.

1 uur geleden
Illegale goksites moeilijker te herkennen na reclameverbod

DEN HAAG (ANP) - Ruim twee derde van de mensen die onlinekansspelen speelt, kan een legale goksite niet onderscheiden van een illegale. Dat komt naar voren uit onderzoek van Ipsos I&O naar de ontwikkelingen in de Nederlandse onlinekansspelmarkt. Volgens directeur Peter-Paul de Goeij van de Nederlandse Online Gambling Associatie (NOGA) komt dat onder meer door het verbod op gokreclames op tv, radio en in kranten.

2 uur geleden