Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boze piloten verliezen rechtszaak van ABN AMRO

Boze piloten verliezen rechtszaak van ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO hoeft tientallen boze piloten van de rechter geen compensatie te betalen. Zij hadden een zaak aangespannen omdat ze vonden dat de bank hun eigenlijk nooit een lening had mogen verstrekken voor een dure opleiding tot piloot. Hun vorderingen zijn afgewezen door de rechtbank in Amsterdam. Advocaat Frank Olberts, die namens de piloten optreedt, ziet openingen om het vonnis aan te vechten.

De aspirant-vliegeniers kregen hun lening van 150.000 euro destijds op basis van het pilotensalaris dat ze naar verwachting zouden gaan krijgen na het afstuderen. Maar door de kredietcrisis konden ze niet als piloot aan de slag. Zo kregen ze te maken met financiële problemen. De groep verweet de bank dat die hen met onverantwoord hoge schulden had opgezadeld. De bank zou te optimistisch zijn geweest over de risico’s. Ook zouden hun toekomstverwachtingen en financiële draagkracht ten onrechte niet vooraf zijn getoetst.

Maar volgens de rechter kan niet worden vastgesteld dat de bank tussen 2000 en 2012 zijn zorgplicht heeft geschonden bij het verstrekken van de opleidingsfinancieringen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de zaak collectief is behandeld. Hierdoor hoefde de rechtbank alleen te oordelen op basis van gegevens die voor alle eisers golden. Er is dus geen rekening gehouden met individuele omstandigheden van de piloten.

Teleurgesteld

Advocaat Olberts zegt dat de ruim zestig piloten die de zaak hadden aangespannen erg teleurgesteld zijn in de uitspraak. Hij vindt dat de rechtbank bepaalde zaken onvoldoende in hun context heeft beoordeeld. Daarnaast staat het oordeel haaks op de inspanningen van de regering om onverantwoord hoge consumptieve kredieten tegen te gaan, vindt de raadsman. "De wetgever heeft bepaald dat je niet meer mag lenen dan verantwoord is", zegt hij. "Maar er zijn piloten die leningen moeten afsluiten om de rente over deze leningen te kunnen betalen."

ABN AMRO is "content" met de uitspraak, laat een woordvoerder weten. De bank kondigde vorig jaar aan klanten te helpen die eerder geld hadden geleend om een pilotenopleiding te betalen, maar die later structureel betalingsproblemen kregen. Dat ging volgens de bank om ongeveer tweehonderd mensen en stond los van de rechtszaak. ABN AMRO zal ook een aantal deelnemers aan deze rechtszaak benaderen met de vraag of ze een betaaloplossing willen treffen. Die wilden eerder het oordeel van de rechter afwachten maar zijn nu mogelijk wel bereid in te gaan op voorstellen van ABN AMRO, redeneert de bank.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

EU overweegt uitstel op verbod oliepijpleiding voor olieboycot

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie lijkt van plan de invoer van Russische olie via een grote pijpleiding langer toe te staan. Daarmee moet de impasse over een zesde sanctiepakket tegen Rusland worden doorbroken. Door olie via de betreffende leiding langer toe te staan, komt Brussel tegemoet aan de bezwaren van Hongarije die een olieboycot nog niet zien zitten, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

9 uur geleden
Betoging tegen exploratieboringen Shell in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Demonstranten zijn zaterdag in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad de straat opgegaan om te demonstreren tegen Shell. Het protest was in aanloop naar een rechterlijke uitspraak tegen exploratieboringen voor de kust van Zuid-Afrika door het olie- en gasconcern.

9 uur geleden
President Bundesbank voorziet meerdere rentestappen dit jaar

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal dit jaar meermaals de rente verhogen om te proberen de torenhoge inflatie te beteugelen. Volgens Joachim Nagel, president van de Duitse Bundesbank en tevens lid van de raad van bestuur van de ECB, is er ruimte voor verdere verhogingen in de tweede helft van dit jaar na de beoogde eerste verhoging in juli.

10 uur geleden
FNV stelt grensoverschrijdend gedrag in horeca aan de kaak

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV komt in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca. Bij de bond komen veel signalen binnen van misdragingen, al ontbreken exacte cijfers. Vaak is het ook zo dat personeel niet weet waar ze met klachten heen kunnen, aldus de bond na berichtgeving door AT5 en NH Nieuws over de kwestie.

10 uur geleden
Lufthansa vermindert aantal vluchten van Schiphol nog niet

FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartonderneming Lufthansa heeft het aantal vluchten van en naar Schiphol nog niet verminderd ondanks de drukte. De onderneming waar ook maatschappijen als Austrian Airlines, SWISS en Eurowings toe behoren geeft desgevraagd aan de situatie op Schiphol op de voet te volgen en staat passagiers zo goed mogelijk bij.

12 uur geleden
Nederlandse Loterij pleit voor uniforme speellimiet na kritiek

DEN HAAG (ANP) - Mensen die meedoen aan online kansspelen moeten beter beschermd kunnen worden tegen verslaving en risicovol speelgedrag. Om die reden zouden er branchebrede afspraken moeten worden gemaakt over probleemspelers en uniforme speellimieten voor alle spelers. Dat bepleit de Nederlandse Loterij in een reactie op bevindingen van Pointer. Het journalistieke onderzoeksplatform stelt dat gokwebsites als TOTO, Kansino en Betcity ernstig tekort schieten met hun wettelijke gokbescherming.

13 uur geleden
Erdogan blijft tegen hogere rentes als middel tegen inflatie

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich andermaal uitgesproken tegen het verhogen van de rente om daarmee de torenhoge inflatie in het land te beteugelen. Erdogan gaf een toelichting op de beslissing van de Turkse centrale bank eerder deze week om de rentes voor de vijfde maand op rij ongewijzigd te laten op 14 procent, ondanks de oplopende inflatie en de druk op de Turkse munt, de lira.

14 uur geleden