Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boze piloten verliezen rechtszaak van ABN AMRO

Boze piloten verliezen rechtszaak van ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO hoeft tientallen boze piloten van de rechter geen compensatie te betalen. Zij hadden een zaak aangespannen omdat ze vonden dat de bank hun eigenlijk nooit een lening had mogen verstrekken voor een dure opleiding tot piloot. Hun vorderingen zijn afgewezen door de rechtbank in Amsterdam. Advocaat Frank Olberts, die namens de piloten optreedt, ziet openingen om het vonnis aan te vechten.

De aspirant-vliegeniers kregen hun lening van 150.000 euro destijds op basis van het pilotensalaris dat ze naar verwachting zouden gaan krijgen na het afstuderen. Maar door de kredietcrisis konden ze niet als piloot aan de slag. Zo kregen ze te maken met financiële problemen. De groep verweet de bank dat die hen met onverantwoord hoge schulden had opgezadeld. De bank zou te optimistisch zijn geweest over de risico’s. Ook zouden hun toekomstverwachtingen en financiële draagkracht ten onrechte niet vooraf zijn getoetst.

Maar volgens de rechter kan niet worden vastgesteld dat de bank tussen 2000 en 2012 zijn zorgplicht heeft geschonden bij het verstrekken van de opleidingsfinancieringen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de zaak collectief is behandeld. Hierdoor hoefde de rechtbank alleen te oordelen op basis van gegevens die voor alle eisers golden. Er is dus geen rekening gehouden met individuele omstandigheden van de piloten.

Teleurgesteld

Advocaat Olberts zegt dat de ruim zestig piloten die de zaak hadden aangespannen erg teleurgesteld zijn in de uitspraak. Hij vindt dat de rechtbank bepaalde zaken onvoldoende in hun context heeft beoordeeld. Daarnaast staat het oordeel haaks op de inspanningen van de regering om onverantwoord hoge consumptieve kredieten tegen te gaan, vindt de raadsman. "De wetgever heeft bepaald dat je niet meer mag lenen dan verantwoord is", zegt hij. "Maar er zijn piloten die leningen moeten afsluiten om de rente over deze leningen te kunnen betalen."

ABN AMRO is "content" met de uitspraak, laat een woordvoerder weten. De bank kondigde vorig jaar aan klanten te helpen die eerder geld hadden geleend om een pilotenopleiding te betalen, maar die later structureel betalingsproblemen kregen. Dat ging volgens de bank om ongeveer tweehonderd mensen en stond los van de rechtszaak. ABN AMRO zal ook een aantal deelnemers aan deze rechtszaak benaderen met de vraag of ze een betaaloplossing willen treffen. Die wilden eerder het oordeel van de rechter afwachten maar zijn nu mogelijk wel bereid in te gaan op voorstellen van ABN AMRO, redeneert de bank.

Meer uit Financieel

Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

1 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

2 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

3 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

5 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

6 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

7 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP/RTR) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

8 uur geleden