
Boze oppositie opnieuw in debat over wet streamingdiensten
DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer is boos omdat coalitiepartijen achter de schermen met elkaar onderhandelen over een wet die streamingdiensten moet verplichten om te investeren in Nederlandse producties. SP vindt dat de gesprekken hierover in alle openheid moeten plaatsvinden en wil daarom opnieuw in debat over het wetsvoorstel. Een meerderheid van de Kamer steunt dit verzoek.
De stemming over de wet is dinsdag voor de vierde keer op rij uitgesteld en zal pas na het debat plaatsvinden. Aanleiding voor het verzoek tot uitstel zijn berichten in De Telegraaf en het Financieele Dagblad over een coalitiedeal die in de maak is. De politieke discussie gaat over meerdere kleine wijzigingen van de wet die zijn ingebracht door VVD, CDA, PvdA en GroenLinks en elkaar soms ronduit tegenspraken. Deze zouden in de deal worden aangepast zodat een Kamermeerderheid ermee akkoord kan gaan. De onderhandelingen hierover lopen nog, volgens de VVD.
Streamingplatforms als Netflix, Amazon Prime en Disney+ die minimaal 10 miljoen omzet behalen in Nederland moeten hier 4,5 procent van in Nederlandse producties steken, zo luidt het wetsvoorstel. De onderhandelingen gaan onder meer over de hoogte van deze omzetgrens en het percentage dat naar Nederlandse producties moet gaan. Bovendien vinden linkse oppositiepartijen het een goed idee dat een groot deel van het vrijgemaakte geld wordt uitgegeven door onafhankelijke producenten, dus niet bijvoorbeeld door de streamingdiensten zelf. Hier staat coalitiepartij D66 positief tegenover, maar is VVD tegen.
Soort Nederlandse producties
Een ander twistpunt is het type Nederlandse producties waar het geld aan mag worden besteed. In het wetsvoorstel wordt alleen gesproken over films, documentaires of series. Lucille Werner (CDA) vindt dat het geld naar vrijwel elk genre moet kunnen gaan, ook bijvoorbeeld naar comedy of reality-tv. Ze wordt hierin gesteund door de VVD. Dit plan stuit op weerstand van linkse partijen en D66.
Mohammed Mohandis (PvdA) spreekt van een "gênante vertoning" en vindt dat er niet over de wet gestemd kan worden als onduidelijk is wat de coalitiepartijen van plan zijn. "De coalitie maakt er een rommeltje van, laat ze dat maar uitleggen in de heropening van het debat", meldt hij.
Transparantie
"Goed om transparant met elkaar te spreken over de amendementen die naar verwachting worden ingediend", zegt ook Pim van Strien van de VVD. Net als de andere coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie steunt hij het debatverzoek.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden