
Boze boeren zien stikstofplan provincie Zuid-Holland als sanering
DEN HAAG (ANP) - Boze boeren hebben in het Zuid-Hollandse provinciehuis in Den Haag hun onvrede geuit over de stikstofplannen van de provincie. Tijdens een soms emotionele hoorzitting, die bijna vijf uur duurde, reageerden enkele tientallen vertegenwoordigers van de agrarische sector op de Samenhangende Aanpak Natuurherstel en Economie (SANE) die de provincie recent presenteerde. "SANE lijkt vooral te staan voor sanering van de agrarische sector en de voedselproductie", zei een melkveehouder uit de Krimpenerwaard.
Al voordat de ministeriële commissie met plannen komt om Nederland van het stikstofslot te halen en de vergunningverlening weer op gang te brengen, bracht Zuid-Holland een eigen aanpak naar buiten. De maatregelen raken vooral boeren. De provincie wil onder meer een ammoniakplafond voor melkveehouders instellen, overgangszones aanwijzen rond bepaalde Natura 2000-gebieden en grond kopen zodat boerenbedrijven kunnen verplaatsen of extensiveren (meer grond per dier).
De Provinciale Staten zouden hierover woensdag debatteren. Omdat er ruim dertig insprekers waren, is het inhoudelijke gesprek echter verplaatst naar 28 mei. "Ook dit plan biedt geen enkele oplossing voor de agrarische sector, integendeel zelfs", aldus een veehouder uit Stolwijk. "We hadden iets anders verwacht met twee BBB-gedeputeerden. Maar zij gaan door op de ingeslagen weg en proberen niet anders dan de agrarische sector uit te hollen."
'Je snapt er geen reet van'
Volgens een jonge boer wordt de bewegingsruimte van agrariërs "beperkt tot in het onmogelijke". LTO Noord vindt dat de provincie "paniekvoetbal" speelt en onder druk van de industrie "weer de veehouderij, hoe schaars inmiddels ook in Zuid-Holland, op het hakblok legt".
Aan het eind van de hoorzitting kwam er vanuit andere sectoren wel lof voor de provincie, die "lef en daadkracht" zou tonen. Vertegenwoordigers van onder meer de Natuur en Milieufederatie, VNO-NCW West, Havenbedrijf Rotterdam en ondernemersvereniging Deltalinqs noemden het "een moedige en noodzakelijke stap om van het stikstofslot te komen". Ze doen zelf "alles wat ze kunnen" om daaraan bij te dragen, zei de regiomanager van Bouwend Nederland. Het leidde tot een verontwaardigde reactie van een boer uit de zaal. "Je snapt er geen reet van", riep hij.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven ziet zichzelf wel lijsttrekker worden van NSC bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de opvolger van Pieter Omtzigt als fractievoorzitter en politiek leider van de regeringspartij gezegd in het televisieprogramma Bar Laat.
5 dagen geleden