Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwwereld reageert verdeeld op verkiezingswinst BBB

Bouwwereld reageert verdeeld op verkiezingswinst BBB

DEN HAAG (ANP) - De bouwwereld reageert verdeeld op de verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP. Zo vraagt de branchevereniging van bouwmaterialen NVTB zich af wat BBB concreet voor plannen heeft en hoe deze van invloed zullen zijn op de bouwsector.

"Het is moeilijk inschatten wat de BBB concreet gaat doen en wat voor invloed dit gaat hebben op het bouwproces? Dat blijkt niet uit het partijprogramma", zegt NVTB-voorzitter Titia Siertsema op de afscheidsbijeenkomst van vertrekkend Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen in de Grote Kerk in Den Haag. "Moet je het dan hebben over eerdere uitspraken van Caroline van der Plas, zoals dat stikstof geen probleem is? Het komt een keer terug bij de samenleving. Wat is dan de oplossing die ze voor ogen heeft?"

Desiree Uitzetter, voorzitter van projectontwikkelaarsvereniging NEPROM, laat weten te hopen dat de BBB zich "voor de uitvoeringskant gaat inzetten".

Goed nadenken

Theo Winter, lid van de raad van bestuur bij bouwbedrijf Dura Vermeer, zegt dat de uitslag "dusdanig is, dat we er echt goed over moeten nadenken". De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen is een "duidelijk signaal" waar de bouw wat mee moet, zegt hij. "Er zijn genoeg rapporten verschenen die constateren dat er wat moet gebeuren. Alles dat vergunningen hindert, is strijdig met het opstarten van bouwprojecten."

Daarmee doelt hij ook op eventuele langdurige formatieprocessen van de nieuwe provinciebesturen. Daarover zegt Joep Rats, jarenlang bestuurder bij branchevereniging Bouwend Nederland en nu directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), dat de BBB "heel veel belang heeft om de bouw vlot te krijgen". BBB is volgens hem tot nu toe welwillend geweest op talloze bouwbijeenkomsten die in de aanloop naar de verkiezingen werden georganiseerd.

Ook Gerard Hoiting, algemeen directeur bij ingenieurs- en aannemersconcern Roelofs Groep en sinds 2021 ook bestuurder bij Bouwend Nederland, schaart zich achter de bereidheid tot samenwerken van BBB. "Ik denk dat ze wel bereid zijn om een oplossing te zoeken", zegt hij over de stikstofproblematiek in de bouw. "Ik heb best wel het idee dat ze goed voorbereid zijn. Het is een mix van oud-bestuurders en ondernemers, ik denk dat ze daarom zoveel stemmen hebben gekregen, dat ze heel veel mensen aanspreken."

Meer uit Financieel

Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

27 minuten geleden
Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was. Tilhulpen moeten bagagemedewerkers fysiek ontlasten, maar Schiphol loopt naar eigen zeggen tegen technische en operationele uitdagingen aan waardoor het aantal achterblijft.

45 minuten geleden
Vliegmaatschappijen moeten binnen maand stoppen met 'groenwassen'

BRUSSEL (ANP) - Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijn en misleiden klanten. Ze moeten daarmee stoppen en hun duurzaamheidsclaims binnen dertig dagen aanpassen, zeggen de Autoriteit Consument & Markt en haar collega-toezichthouders. Als ze niet gehoorzamen, kunnen ze een boete krijgen.

1 uur geleden
Schoenenwinkelketen Sacha sluit winkels en richt zich op online

DEN BOSCH (ANP) - Schoenenwinkelketen Sacha sluit de meeste winkels en gaat zich voornamelijk richten op de onlineverkoop. De keten heeft last van "aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen", meldt een woordvoerster van moederbedrijf Termeer Groep na berichtgeving door Hart van Nederland.

1 uur geleden
Pro-Palestijnse boycots zetten druk op resultaten McDonald's

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De pro-Palestijnse boycots tegen McDonald's zetten druk op de resultaten van de fastfoodketen. In de eerste drie maanden van het jaar was de omzetgroei bijna acht keer lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

2 uur geleden
Onderzoek: wereldwijde groei smartphoneverkoop beter dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 10 procent meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei was sterker dan verwacht, na tien moeilijke kwartalen, meldt onderzoeksbureau Canalys. Samsung leverde in tegenstelling tot heel 2023 in het eerste kwartaal weer meer telefoons af dan concurrent Apple.

2 uur geleden
Coca-Cola verkoopt iets meer frisdrank, maar maakt minder winst

ATLANTA (ANP) - Coca-Cola verkocht in de eerste drie maanden van het jaar iets meer frisdrank dan in dezelfde periode vorig jaar, maar maakte daarbij minder winst. Een verklaring geeft het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta niet, maar uit de cijfers is te herleiden dat wisselkoersschommelingen een rol spelen.

2 uur geleden