
Bouwsector: problemen te groot voor één minister
DEN HAAG (ANP) - De problemen op de woningmarkt zijn te groot voor één minister alleen. Daarom moet er een speciaal team komen, waarin de ministers voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Natuur en Stikstof, en de minister van Infrastructuur en Waterstaat samenwerken met andere partijen om de problemen op te lossen. Daarvoor pleiten de makelaars, projectontwikkelaars, de branchevereniging en het kennisinstituut voor de bouw in een belronde van het ANP.
Wat de NVM betreft komt er "een soort bouwstimuleringsteam" van deze ministers, zegt voorzitter Onno Hoes. Ook moeten maatschappelijke partijen aan tafel komen. "De woningmarkt is veel te ingewikkeld om in je eentje te doen. Zo kun je een enorme slag maken. Het liefst elk halfjaar de thermometer erin steken en zeggen: wat hebben we afgesproken en waar staan we nu?" De NVM-voorzitter zegt er vertrouwen in te hebben dat minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge met alle partijen om tafel zal gaan. "Dat deed hij al als wethouder in Rotterdam en is hij gewend geraakt met het Outbreak Management Team", aldus Hoes.
Projectontwikkelaarsvereniging NEPROM hoopt dat De Jonge "doortastend" is en uitdagingen zoals klimaat en het aansluiten van woningen op het energienet "integraler gaat aanpakken", zegt voorzitter Desirée Uitzetter. Dat vereist samenwerking met de andere ministeries. "We hebben een koers, visie en afdwingbare afspraken nodig en dat de focus komt op het leveren van nieuwe woningen op kwalitatief goede plekken", zegt ze.
Stikstof
Ook makelaarsvereniging VBO stelt dat de woningmarktproblemen zo ingewikkeld zijn "dat die niet meer bij één minister neergelegd kunnen worden", aldus directeur Hans van der Ploeg. "Het kabinet heeft laten zien een grotere focus te hebben. Nu moeten we ontdekken of het effect zal hebben", zegt hij.
Bouwend Nederland-voorman Maxime Verhagen wil een "concrete uitwerking van de coalitieakkoordplannen". Het succes van de plannen is volgens hem afhankelijk van de samenwerking tussen de verschillende ministeries en de markt. De aanpak van stikstof, waardoor veel bouwprojecten vertraging opliepen, is het belangrijkst. Daar trekt het kabinet de komende jaren 25 miljard euro voor uit, maar de belangenclub wil nog dit jaar 1 miljard euro extra voor de vrijwillige uitkoop van boeren en 700 miljoen euro voor innovatie in de bouwsector. Dit om te voorkomen dat 2022 "een verloren jaar wordt".
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) mist nog vernieuwing van het ruimtelijk beleid in de coalitieplannen. Volgens EIB-directeur Taco van Hoek is er behoefte aan kleinschalige in plaats van vooral grootschalige woningbouwprojecten. "De crux zit echt in het beleid. De Jonge moet de blik wenden naar locaties die snel en eenvoudig ontwikkeld kunnen worden, zoals bouwen in het groen."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.
17 uur geledenUTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.
19 uur geledenAERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.
20 uur geledenARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.
20 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.
20 uur geleden