Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bouwsector kampt met dure materialen en personeelstekorten'

'Bouwsector kampt met dure materialen en personeelstekorten'

AMSTERDAM (ANP) - De omzet in de bouwsector zal dit jaar iets herstellen van de dip vorig jaar door de impact van de coronacrisis en de stikstofproblematiek. Maar de onzekerheid blijft groot, vooral door de almaar stijgende prijs van bouwmaterialen en een groeiend tekort aan vakmensen. Dat concluderen economen van ABN AMRO in een sectorrapport.

De eerste maanden van dit jaar gaan de zaken over het algemeen beter dan een jaar eerder. Door het stijgende vertrouwen in de economie en de introductie van de nieuwe stikstofwet kwamen veel projecten weer op gang. Evengoed leiden prijsstijgingen ertoe dat bepaalde projecten worden uitgesteld. Dit omdat ze niet rendabel meer zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de bouw van een volledig houten appartementencomplex in Rotterdam. Volgens eerder onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw kampt één op de vijf aannemers in de woning- en utiliteitsbouw met een tekort aan materialen.

Daarnaast loopt het tekort aan vakkrachten hard op. In het eerste kwartaal van dit jaar had 6 procent van de bouwbedrijven zorgen over het tekort aan personeel. Dat is nu 12,5 procent van de ondernemingen. Ook architecten en ingenieurs hebben steeds meer moeite goed personeel aan te trekken. Het personeelstekort speelt ook bij de hout- en bouwmaterialenindustrie. Maar daar is het tekort aan materialen een groter probleem, aldus ABN AMRO.

Het aantal openstaande vacatures in de bouwsector steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 30 procent tot 18.100, in vergelijking met een jaar eerder. Dit aantal ligt nog maar net lager dan de piek van 18.900 vacatures in het eerste kwartaal van 2019.

Veel branches in de bouw kampten vorig jaar met een lagere groei of zelfs krimp. Zowel de coronapandemie als de stikstofcrisis zorgde ervoor dat er minder bouwvergunningen werden afgegeven. Daarnaast werden projecten als gevolg van de problemen uitgesteld, of kregen ontwikkelaars de financiering niet rond.

Overigens golden de problemen niet in alle branches. Dat meer consumenten hun huis gingen verbouwen was goed nieuws voor groothandels in bouwmaterialen. Ook afwerkingsbedrijven deden het beter dan een jaar eerder, ook omdat nog volop gebouwd kon worden aan projecten die voor de stikstofperikelen waren aangevangen. De bouwmaterialenindustrie profiteerde op haar beurt van hogere prijzen.

Meer uit Financieel

Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

1 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

3 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

4 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

5 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

6 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

7 uur geleden