
Bouwinvest moet van rechter huur teruggeven om oneerlijk contract
AMSTERDAM (ANP) - Vermogensbeheerder Bouwinvest heeft twee huurders jarenlang te veel geld gevraagd en moet dat terugbetalen. Dat oordeelt de rechtbank Amsterdam in een vonnis waar zakenblad Quote als eerste over schreef. Bouwinvest verhoogde de huur tussen 2005 en 2022 met bijna 700 euro, maar toen de huurders hun woning dreigden te moeten verlaten wegens een betalingsachterstand bleek het huurcontract niet in orde.
In het contract tussen Bouwinvest en de huurders stond namelijk dat de huur jaarlijks zou worden verhoogd met de inflatie plus nog eens 5 procent. Maar die extra procenten bovenop de inflatie zijn wat de rechter betreft een stap te ver. Uit oordelen van de hoogste Europese rechter volgt namelijk dat altijd goed moet worden uitgelegd waarom de huur met zulke stappen omhoog moet en op welke manier dit precies gebeurt.
Bouwinvest heeft dit volgens de kantonrechter niet goed gedaan, waardoor de huurders "op dit punt aan de willekeur van de verhuurder" waren overgeleverd. Daardoor is het beding in het contract op basis waarvan de huur telkens omhoog ging oneerlijk. De rechter vindt daarom dat er geen sprake is van een huurachterstand, maar juist van teveel betaalde huur. Dat overschot moet Bouwinvest de komende tijd verrekenen met de huur die het bedrijf in rekening brengt bij de twee huurders.
Grote gevolgen
De uitspraak kan grote gevolgen hebben, want Bouwinvest is eigenaar van bijna 20.000 huurwoningen. Quote schrijft dat de rechtbank van Amsterdam in mei een vergelijkbaar oordeel velde over een huurverhogingsbeding, waartegen de vermogensbeheerder in beroep is gegaan. Bouwinvest zou dat vonnis willen afwachten voor een inhoudelijke reactie.
De Woonbond, een belangenvereniging van huurders, zegt dat het nog lastig in te schatten is hoe groot de gevolgen van deze uitspraak zijn. "We weten dat veel huurders in de vrije sector te maken hebben met een huurverhogingsbeding met extra procenten bovenop de inflatie", zegt een woordvoerder. "Maar de rechter toetst hier de individuele situatie. Als er veel huurcontracten zijn die allemaal hetzelfde zijn, zou het voor veel huurders gevolgen kunnen hebben. Maar we weten ook dat veel huurcontracten allemaal net iets van elkaar verschillen."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen maanden flink meer verzoeken gekregen van mensen die hun guldens willen omwisselen voor euro's. Aanleiding lijkt de deadline van woensdag: dan kunnen mensen voor het laatst een omwisselverzoek indienen voor hun 5 guldenbriefjes en 25 guldenbiljetten.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De achttien Nederlandse zaken van de failliete interieurwinkelketen CASA blijven voorlopig dicht. Of er een doorstart in zit voor het bedrijf is nog onbekend. "De activiteiten liggen nu even stil, ik ga de komende tijd onderzoeken wat we moeten doen om het faillissement goed af te wikkelen", zegt curator Bart Louwerier.
37 minuten geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese elektronicafabrikant Xiaomi komt met zijn eigen AI-model dat lijkt op dat van de Chinese chatbot DeepSeek. Hiermee voegt Xiaomi zich bij het groeiende aantal Chinese bedrijven die in de ontwikkeling van AI-toepassingen zijn gestapt sinds de opmars van DeepSeek in januari.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Volgens een eerste schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat groeide de economie van het eurogebied met 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Economen hadden gerekend op een groei van 0,2 procent, na een groei van eveneens 0,2 procent in het laatste kwartaal van 2024.
1 uur geledenDEURNE (ANP) - Het aandeel van elektrische bussenfabrikant Ebusco is woensdagochtend in elkaar gestort, nadat duidelijk werd dat het bedrijf opnieuw in acute geldproblemen verkeert. Ebusco ging, na een vertraagde opening, 76 procent onderuit. Het aandeel ging van 58 cent naar 14 cent, het laagste niveau ooit.
1 uur geledenCOURBEVOIE (ANP/AFP) - TotalEnergies heeft het afgelopen kwartaal flink minder winst geboekt. Het Franse olie- en gasconcern had last van de flink gedaalde prijzen voor ruwe olie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar nog maar met 0,1 procent gegroeid. Alleen door hogere uitgaven van de overheid aan zorg- en salariskosten kwam het bruto binnenlands product (bbp) nog nipt hoger uit dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten besteedden minder aan onder meer auto's en voedingsmiddelen, wat volgens CBS-hoofdeconoom Frank Notten past in de wereldwijde economische onzekerheid.
3 uur geleden