
Bouwers wachten gemiddeld 75 dagen voordat Rijk betaalt voor werk
AMSTERDAM (ANP) - Bouwbedrijven wachten gemiddeld 75 dagen voordat ze worden betaald voor opdrachten die ze voor het Rijk uitvoeren, blijkt uit onderzoek in opdracht van Bouwend Nederland. Volgens de ondernemersorganisatie is het, zeker gelet op de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, belangrijk dat bedrijven sneller hun geld krijgen. Bouwers moeten namelijk volgens een wetsvoorstel ook hun onderaannemers binnen dertig dagen betalen.
Adviesbureau Cash Discovery nam twaalf infraprojecten in opdracht van Rijkswaterstaat, ProRail en het Rijksvastgoedbedrijf onder de loep. Bij deze projecten waren vijf verschillende bouwbedrijven betrokken.
Het onderzoek wees uit dat betalingen vaak langer op zich laten wachten mede door de zekerheden die in de contracten zijn ingebouwd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het moeten indienen van prestatieverklaringen, waarmee een opdrachtgever aangeeft dat het werk naar behoren is uitgevoerd. Worden deze verklaringen vaker afgegeven dan zijn eventuele herstelpunten ook sneller zichtbaar en is de kans op vertragingen kleiner.
Tijdwinst
Verder menen de bouwers dat er tijd gewonnen kan worden als facturen voor geleverd werk gedurende de opdracht vaker ingediend kunnen worden. Bij bouwprojecten wordt de aanneemsom en het werk dat extra of juist minder is gedaan nu over de duur van een bouwproject uitgesmeerd. Een snellere betaling vergroot daarnaast niet alleen de innovatiekracht van bedrijven, het heeft ook een positieve invloed op de uitvoering van het werk, zo klinkt het.
Volgens Bouwend Nederland kan het versneld betalen van facturen door het Rijk relatief eenvoudig zonder dat dit extra geld kost. De Tweede Kamer praat woensdag over de betaaltermijnen die de overheid hanteert.
Meer uit Financieel
TILBURG (ANP) - Huurders en vooral particuliere verhuurders hebben sinds begin vorig jaar steeds meer juridische conflicten over het beëindigen van de huurovereenkomst, stelt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) vast. Volgens de grote rechtshulpverlener kwamen er in de eerste helft van vorig jaar en van dit jaar ongeveer 2700 meldingen binnen over geschillen, een toename van bijna 30 procent ten opzichte van eerdere jaren.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoers van de grote Amerikaanse bank Citigroup is dinsdag gestegen naar het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Beleggers op Wall Street reageerden enthousiast op de aankondiging dat de bank komende maanden voor minstens 4 miljard dollar aan aandelen gaat inkopen. Het aandeel won bijna 4 procent en was voor het eerst in jaren weer meer dan 90 dollar waard.
3 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Renault heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld en financieel directeur Duncan Minto benoemd tot interim-topman. Het Franse autoconcern kampt met een matige vraag in Europa, toenemende handelsspanningen en stevige concurrentie van Chinese fabrikanten als BYD. Onlangs vertrok ook nog onverwacht de topman.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Negen maatschappelijke organisaties hebben klachten ingediend bij Europese en Franse toezichthouders over het socialemediaplatform X van Elon Musk. Ze stellen dat X gebruikersgegevens inzet voor gerichte advertenties, wat mogelijk in strijd is met de Europese technologieregels.
3 uur geledenVEGHEL (ANP) - De staking van uitzendkrachten bij distributiecentra breidt zich uit. Inmiddels wordt er niet meer alleen gestaakt bij distributiecentra van Albert Heijn, maar ook bij locaties van Jumbo. Die laatste keten zegt dat de bevoorradingen van winkels en voor onlinebestellingen wel gewoon doorgaan.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten gaan een importtarief van 19 procent heffen op goederen uit Indonesië, terwijl Amerikaanse export naar het Zuidoost-Aziatische land onbelast blijft. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump staat dat in een nieuwe handelsdeal met Indonesië.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - In een ultieme poging Slowakije over te halen alsnog in te stemmen met het achttiende sanctiepakket tegen Rusland, heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een brief gestuurd aan de Slowaakse premier Robert Fico. Als Slowakije akkoord gaat met het sanctiepakket, zal Malta ook overstag gaan. Dat verwacht demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken), zei hij na afloop van een vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 uur geleden