Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwer Heijmans uitblinker op afwachtend Damrak

Bouwer Heijmans uitblinker op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Heijmans werd woensdag flink hoger gezet op een afwachtend Damrak. De bouwer is na een sterk derde kwartaal positiever geworden over het hele jaar en schroefde zijn winstverwachting op. De Europese beurzen lieten daarentegen weinig beweging zien voorafgaand aan het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank zint al enige tijd op een afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld en kenners verwachten dat de Fed na de slotbel op de Europese markten hierover een definitief besluit zal nemen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 814,47 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 1059,66 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen bleven vrijwel vlak.

Bij de kleinere bedrijven dikte Heijmans ruim 8 procent aan. De bouwonderneming verkocht in de eerste negen maanden van dit jaar meer huizen tegen een hogere prijs. Volgens Heijmans moest die hogere prijs worden gerekend om de stijgende kosten van onder meer materialen te ondervangen. Topman Ton Hillen verklaarde alert te blijven op stijgende inkoopprijzen en beschikbaarheid van arbeid en materialen, maar kijkt met vertrouwen uit naar volgend jaar.

Prosus

In de AEX ging techinvesteerder Prosus aan kop met een winst van 2,3 procent. Wolters Kluwer won 0,6 procent. De informatieleverancier zag de omzet in de eerste negen maanden van het jaar stijgen en verhoogde de verwachtingen voor heel 2021. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 1 procent. In de MidKap steeg PostNL 1,8 procent. Daniel Křetínský, de Tsjechische multimiljardair en mede-eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, heeft zijn belang in het postbedrijf uitgebreid tot ruim 20 procent.

Lufthansa steeg 5 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij deed afgelopen kwartaal goede zaken met vrachtvervoer en vakantievluchten en boekte op operationeel niveau weer winst. Als rentebetalingen, belastingen en afschrijvingen ook mee worden geteld leed Lufthansa nog wel verlies. Concurrent Air France-KLM won 1,7 procent in Amsterdam. Zalando verloor 1,9 procent. De Duitse webwinkel zag de groei in het derde kwartaal afnemen naar het niveau van voor de coronacrisis, doordat gewone kledingzaken het hele kwartaal weer waren geopend.

De euro was 1,1586 dollar waard, tegen 1,1577 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 82,34 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent minder op 83,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

30 minuten geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

52 minuten geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

1 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

1 uur geleden
Familie Van Eerd krijgt geen dividend van Jumbo

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo keert dit jaar geen dividend uit aan zijn aandeelhouders, de familie Van Eerd. Aandeelhouders en eigenaren Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd hebben besloten om af te zien van een winstuitkering, staat in het jaarverslag van Jumbo over 2023. Ze zien af van het geld omdat de keten kampt met "uitdagende marktomstandigheden en de daarmee gepaard gaande druk op het resultaat van Jumbo".

1 uur geleden
Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen in februari door starters is sinds 2020 niet zo hoog geweest. Dat komt naar voren uit cijfers van De Hypotheekshop.

2 uur geleden
Toch opnieuw krimp voor Zweedse economie in vierde kwartaal

STOCKHOLM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De economie van Zweden is in het vierde kwartaal van vorig jaar toch opnieuw gekrompen. Volgens nieuwe cijfers van het Zweedse statistiekbureau kromp de grootste economie van Scandinavië met 0,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Daarmee is nu al drie kwartalen op rij sprake van krimp.

2 uur geleden