
Bouwer Heijmans groeit ondanks coronacrisis
ROSMALEN (ANP) - Bouwbedrijf Heijmans heeft afgelopen jaar zowel de omzet als de winst opgevoerd, ondanks de coronacrisis. De onderneming, die voor het eerst in jaren weer dividend gaat uitkeren, had wel tijdelijk last van ziekteverzuim bij personeel en slechtere beschikbaarheid van materialen en personeel uit het buitenland door de pandemie.
Volgens de bestuursvoorzitter Ton Hillen heeft de coronapandemie het bouwjaar overschaduwd, maar toonde het bedrijf veerkracht. Dankzij de aangepaste veiligheids- en gezondheidsvoorschriften konden de werkzaamheden blijven doorgaan, stelt hij. "Dat stelde ons in staat om ondanks Covid-19 en aanhoudende stikstofproblematiek onze resultaten te verbeteren." De topman benadrukt dat het bedrijf geen gebruik heeft gemaakt van overheidssteun.
De omzet van Heijmans steeg in 2020 met ruim 9 procent naar 1,7 miljard euro. Onder de streep bleef 40 miljoen euro over, tegen een winst van 30 miljoen euro in 2019. De impact van de kosten door de coronapandemie zijn volgens de bouwer beheersbaar gebleven. Vooral in de infrastructuur ging het goed. Zo zorgde een goed volume voor een hogere omzet in dat onderdeel (van 619 miljoen euro naar 662 miljoen euro). Ook voegde Heijmans zijn asfaltcentrale samen met die van branchegenoot BAM.
Positief over 2021
De orderportefeuille bleef op niveau met 1,9 miljard aan opdrachten voor het bouwbedrijf, maar was wel iets lager dan het jaar ervoor. Dat heeft volgens de bouwer onder meer te maken met het Zuidasdok-project in Amsterdam Zuid, waarvoor de werkzaamheden afliepen omdat de overheid besloot het project deels opnieuw aan te besteden vanwege aanhoudende problemen.
Voor 2021 blijft Heijmans positief vanwege de aanhoudend grote vraag naar woningen en de vooruitzichten voor onderhoud aan tunnels en bruggen. Wel voorziet de bouwer door de pandemie ook onzekerheden rondom opdrachtgevers en hoeveel geld zij te besteden hebben, evenals de voortdurende stikstofproblematiek. Door een besluit van de Raad van State uit 2019 hebben veel bouwprojecten last van de hoeveelheid stikstof die mag worden uitgestoten. Daarom verwacht Heijmans voor komend jaar een licht lagere omzet.
Heijmans zal voor het eerst sinds 2013 weer dividend uitkeren. Het doet de aandeelhouders een voorstel van 0,73 euro per aandeel. Vorig jaar besloot Heijmans vanwege de coronacrisis alsnog geen dividend uit te keren over boekjaar 2019. Eerder deed het bedrijf wel een voorstel van 0,28 euro per aandeel, maar dat werd later ingetrokken.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.
5 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.
6 uur geleden