
Bouwer BAM zinspeelt op ingrepen bij probleemonderdelen
BUNNIK (ANP) - Bouwer BAM heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een minder resultaat op een iets hogere omzet. Het bedrijf liep door de coronacrisis in de loop van de periode vooral in België tegen bepaalde beperkingen aan, maar weet de mindere prestaties vooral aan drie bedrijfsonderdelen die niet naar behoren presteerden. Interim-topman Frans den Houter zinspeelde in een toelichting op "afbouw en heroriëntering" van activiteiten.
Volgens Den Houter stelden de resultaten over het eerste kwartaal van de Nederlandse infra-activiteiten, Duitse bouwactiviteiten en BAM International teleur. Het bedrijf wil waar mogelijk verbeteringen doorvoeren en grijpt waar nodig in. De Nederlandse bouw- en vastgoedactiviteiten leverden volgens de topman opnieuw een goede bijdrage, hoewel lager dan het "uitzonderlijk hoge niveau" van vorig jaar.
BAM sloot de meetperiode af met ruim 1,6 miljard euro aan opbrengsten. Dat was een fractie meer dan een jaar eerder. Het resultaat voor belastingen was 1,3 miljoen euro tegen 16,8 miljoen een jaar eerder. BAM had eind maart nog voor 12,7 miljard euro aan werk op de plank liggen.
Onzekerheden
Door de crisis zag BAM zich eerder genoodzaakt maatregelen te treffen. Zo werd in de kosten gesneden en werd een kredietfaciliteit van 400 miljoen euro volledig getrokken, waarmee de liquiditeitspositie volgens de bouwer stabiel is. Ook werd de kredietfaciliteit verlengd tot 2024.
Volgens BAM is het noodzakelijk dat overheden de sector ondersteunen. De bouwer is blij met de stap van sommige regeringen om de uitvoering van infrastructuur- en bouwprojecten te versnellen. In Nederland dienen volgens het bedrijf ook adequate politieke maatregelen te worden genomen om de impact van stikstof en PFAS te verminderen.
Verder waarschuwt BAM voor de onzekerheden rond Covid-19. "Het is duidelijk dat daarvan een aanzienlijk nadelig effect zal uitgaan op onze activiteiten, inclusief druk op de toeleveringsketen, en op onze toekomstige financiële prestaties", waarschuwt Den Houter.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
20 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
3 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
6 uur geleden