Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwer BAM behaalt overwinning in claimzaak rond stadiondak AZ

Bouwer BAM behaalt overwinning in claimzaak rond stadiondak AZ

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM mag toch beslag leggen op bezittingen van voetbalclub AZ, heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten. Daarmee behaalt de onderneming een juridische overwinning in een claimzaak rond de bouw van het dak van het stadion van de Alkmaarders. Over het geschil loopt ook nog een bodemprocedure en daarin is het laatste woord nog niet gezegd.

De zaak gaat over een miljoenenclaim richting AZ. Nadat het dak van het AFAS Stadion in 2019 instortte kreeg BAM de klus om een nieuw dak te maken. Daarmee was in totaal meer dan 20 miljoen euro gemoeid. Maar het bouwconcern leverde het dak uiteindelijk maanden later af dan gepland. AZ wilde daarom niet het volledige bedrag betalen en wees op een speciale kortingsregeling in het contract. BAM was het daar niet mee eens en zei dat niet aan de voorwaarden voor de regeling was voldaan omdat de vertraging niet kwam door de bouwer zelf, maar doordat langer moest worden gewacht op de goedkeuring van constructietekeningen en bepaalde berekeningen.

Inclusief rente en andere kosten zou er nog zo'n 5 miljoen euro overgemaakt moeten worden. Vorig jaar kwam het beslagleggingsverzoek al voor de voorzieningenrechter in Alkmaar. Die gaf AZ in eerste instantie gelijk en wees de vordering van BAM af. Maar daar gaat het hof niet in mee want de rechter zou eerder te strenge criteria hebben gehanteerd bij de beoordeling van het verzoek van BAM.

Beslaglegging

Of BAM daadwerkelijk beslag gaat leggen op bezittingen van AZ valt overigens nog te bezien. Om welke bezittingen het precies gaat wil advocaat Mark Littooij van de bouwer ook niet zeggen. Volgens Littooij gaat het eigenlijk meer om een middel om de club tot betaling te bewegen. Nu de zaak al uitgebreid in de media is geweest is het verrassingseffect van een beslaglegging er volgens hem ook al een beetje af. Dat zou AZ de gelegenheid geven om tijdig maatregelen te treffen. Een voorbeeld is het leeghalen van een bankrekening zodat een beslaglegging daarop weinig effect heeft.

AZ geeft aan kennis genomen te hebben van de uitspraak van het hof. De club ziet een beslaglegging in dit geval als een formaliteit en gaat er niet vanuit dat dit AZ zal raken in de dagelijkse bedrijfsvoering. Om die reden zal AZ ook niet in beroep gaan. Zodra de bodemprocedure in het voordeel van de club uitpakt, komt de beslaglegging namelijk automatisch te vervallen. En het verloop van die procedure ziet AZ naar eigen zeggen met vertrouwen tegemoet.

Meer uit Voetbal

Ten Hag haalt spits Zirkzee naar Manchester United

MANCHESTER (ANP) - Spits Joshua Zirkzee vervolgt zijn carrière bij Manchester United. De Nederlandse international heeft bij de club van trainer Erik ten Hag een contract getekend tot de zomer van 2029. Dat meldt United via officiële kanalen.

1 uur geleden
Malacia weer terug op het trainingsveld van Manchester United

MANCHESTER (ANP) - Tyrell Malacia is terug op het trainingsveld van Manchester United. De 24-jarige linksback is hersteld van een langdurige knieblessure die hem het gehele afgelopen seizoen aan de kant heeft gehouden.

2 uur geleden
Burgemeester Arnhem doet oproep aan KNVB om Vitesse te helpen

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft in een brief aan de KNVB een oproep gedaan om voetbalclub Vitesse te helpen met de licentie. "Vitesse heeft een nieuwe kans nodig om de wederopbouw mogelijk te maken. Geef ons die kans", schrijft de burgemeester.

4 uur geleden
Japanner Sugawara verruilt AZ voor Southampton

SOUTHAMPTON (ANP) - De Japanse international Yukinari Sugawara verruilt AZ voor Southampton in de Premier League. De 24-jarige verdediger tekent een contract voor vier jaar in Southampton.

6 uur geleden
Uruguay derde op Copa América na zege op Canada na strafschoppen

CHARLOTTE (ANP/RTR) - Uruguay is derde geworden op de Copa América. De ploeg van coach Marcelo Bielsa versloeg in de wedstrijd om de derde plaats in het Amerikaanse Charlotte Canada na strafschoppen. Luis Suárez zorgde in de reguliere speeltijd voor de late gelijkmaker: 2-2.

10 uur geleden
Coach De la Fuente wil geschiedenis schrijven met Spanje op EK

BERLIJN (ANP/AFP) - Bondscoach Luis de la Fuente van Spanje wil zondag met zijn selectie "geschiedenis schrijven" tegen Engeland in de finale van het EK voetbal in Duistland. "Dit is een briljante generatie. Veel spelers waren succesvol in de jeugdelftallen en dat belooft meestal veel goeds", verklaarde de 63-jarige coach een dag voor de eindstrijd in Berlijn.

20 uur geleden
Bondscoach Southgate wil Engelse dromen laten uitkomen in finale

BERLIJN (ANP/DPA) - Bondscoach Gareth Southgate van Engeland hoopt zondag in de finale van het EK voetbal de dromen van zijn ploeg te laten uitkomen. "Ik geloof niet in sprookjes, maar ik geloof wel in dromen", zei de 53-jarige coach een dag voor de eindstrijd tegen Spanje.

21 uur geleden