Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwbedrijf Heijmans uit de gratie op beurs, Adyen juist in trek

Bouwbedrijf Heijmans uit de gratie op beurs, Adyen juist in trek

AMSTERDAM (ANP) - Bouwbedrijf Heijmans was vrijdag een van de grote verliezers op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf kwam weliswaar met sterke halfjaarcijfers, maar moest ook miljoenen opzij zetten voor een tegenvaller in een zaak rond de bouw van hoogspanningsmasten. Betalingsverwerker Adyen was opnieuw de koploper in de AEX-index. Donderdag kwam die onderneming met sterke resultaten en beleggers zien nog meer groeimogelijkheden.

De Europese beurzen stonden in de plus na de verkoopgolf van een dag eerder. Dat kwam onder meer door koopjesjagers, want de zorgen over het economisch herstel door de opmars van Delta-variant van het coronavirus, de mogelijke afbouw van de coronasteun door de Amerikaanse Federal Reserve en de groeivertraging in China zijn nog niet verdwenen.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,8 procent hoger op 771,41 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1082,00 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs dikten tot 0,3 procent aan. De Londense FTSE-index ging 0,4 procent omhoog ondanks een onverwacht sterke afname van de Britse winkelverkopen in juli.

34 miljoen voor mogelijke claim

Heijmans zakte 7,4 procent. De bouwer zet 34 miljoen euro opzij voor een mogelijke claim van netbeheerder TenneT. Topman Ton Hillen verklaarde "extra teleurgesteld" te zijn dat de rechter die claim mogelijk maakte, vanwege de "sterke focus" van het bedrijf op risicomanagement. Concurrent BAM, die donderdag al bijna 5 procent verloor na publicatie van de resultaten, stond ook weer in de min. Dat bouwconcern verloor nog eens 2,5 procent.

Adyen (plus 3,9 procent) ging opnieuw aan kop in de AEX, na een reeks van koersdoelverhogingen. De betalingsverwerker won een dag eerder al bijna 6 procent dankzij een ruime verdubbeling van de winst in de eerste jaarhelft. Heineken was de grootste daler bij de hoofdfondsen. Onder meer door de zorgen over de Delta-variant ging de bierbrouwer 1,6 procent omlaag. Verzekeraar Aegon (min 1,2 procent) noteerde ex dividend.

Marks & Spencer

In Londen werd Marks & Spencer (M&S) ruim 14 procent meer waard. De Britse retailer schroefde zijn winstverwachting op na sterke verkopen in de afgelopen maanden dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen

De olieprijzen gingen verder omlaag door de vrees dat een trager economisch herstel de vraag naar olie zal drukken. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 63,28 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent minder, op 66,08 dollar per vat. De euro was 1,1680 dollar waard, tegen 1,1693 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

1 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

1 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

3 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

4 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

4 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

5 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

6 uur geleden