Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiƫle markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

Het aandeel BAM begon de dag nog met een kleine winst. Maar nadat het nieuws over het ongeval naar buiten was gekomen, zakte de koers plotseling weg. Uiteindelijk moest BAM woensdag 1,5 procent aan beurswaarde inleveren.

Het ging mis toen tijdens het takelen een van de bogen van de brug losraakte. Veel mensen zagen het ongeluk gebeuren. Twee mensen zijn om het leven gekomen en twee anderen raakten gewond. De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk.

Reactie BAM

BAM heeft volgens een woordvoerder "met grote droefheid kennisgenomen" van wat er is gebeurd. Maar het bouwbedrijf wilde in de loop van de middag nog niet met meer informatie naar buiten komen. Of de kwestie verdere gevolgen heeft voor het bedrijf, is nog niet bekend.

Vorig jaar raakte BAM ook al betrokken bij een ernstig ongeluk, waarbij een medewerker om het leven kwam. Een trein botste in Voorschoten op een bouwkraan van BAM die op het spoor stond. De bestuurder van de bouwkraan overleed.

Koerdaling JDE Peet's

De stemming onder beleggers in Amsterdam was over de gehele linie licht negatief. De AEX-index op Beursplein 5 ging 0,2 procent lager de handel uit op 846,79 punten. Wolters Kluwer leverde bij de hoofdfondsen dik 1 procent in. De informatieleverancier zag de omzet en winst vorig jaar stijgen. Maar de vooruitzichten die het bedrijf daarnaast verstrekte, vielen volgens kenners tegen.

De MidKap, de graadmeter voor de middelgrote fondsen aan het Damrak, bleef min of meer onveranderd op 886,46 punten. In de MidKap zakte JDE Peet's 5 procent. De onderneming zag de omzet in 2023 licht stijgen, mede dankzij prijsverhogingen. De nettowinst nam wel flink af. Fugro was juist een grote winnaar. De beurswaarde van de bodemonderzoeker dikte ruim 7 procent aan, nadat analisten van de firma Oddo hun koersdoel voor de onderneming hadden verhoogd.

Beurzen EU

Andere belangrijke beursgraadmeters in Europa noteerden kleine plussen. Zo wonnen de indexen in Parijs en Frankfurt tot 0,3 procent. De graadmeter in Londen ging wel lager de handel uit. Verder won de euro licht aan waarde met een koers van 1,0815 dollar, terwijl de olieprijzen op de oliemarkt tot 0,7 procent opliepen.

Meer uit Financieel

Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

52 minuten geleden
CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

1 uur geleden
Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

1 uur geleden
Kleine plussen op Wall Street, Palo Alto Networks bij dalers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag kleine koerswinsten zien in afwachting van de notulen van de recentste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank en de kwartaalcijfers van AI-chipproducent Nvidia op woensdag. Cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks stond bij de dalers op Wall Street na de bekendmaking van resultaten.

3 uur geleden
Lagarde heeft er vertrouwen in dat inflatie onder controle is

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er vertrouwen in dat de inflatie in de eurozone onder controle is. Dat zei ze in een interview met de Ierse televisie. Lagarde hintte er daarmee op dat een eerste renteverlaging volgende maand waarschijnlijk is.

4 uur geleden
Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

DAVOS (ANP/BLOOMBERG) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

6 uur geleden
Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

EMERYVILLE (ANP/BLOOMBERG) - Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Moederbedrijf Walt Disney is bezig met forse kostenbesparingen en ook Pixar ontkomt daar niet aan.

7 uur geleden