Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouw zonnepark bij Rotterdam The Hague Airport begonnen

Bouw zonnepark bij Rotterdam The Hague Airport begonnen

ROTTERDAM (ANP) - Parallel aan de start- en landingsbaan van vliegveld Rotterdam The Hague Airport is de bouw van een zonnepark begonnen. De komende maanden wordt er gewerkt aan het zonnepark, dat met ruim 37.000 zonnepanelen volgens het vliegveld een van de grootste zonneparken van de regio wordt. Het park moet 14 gigawatt aan groene stroom gaan leveren, vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 5100 huishoudens.

De zonnepanelen moeten straks ongeveer drie keer meer stroom opleveren dan het vliegveld gebruikt. Een deel daarvan komt ook beschikbaar voor andere innovatie- en duurzaamheidsprojecten en voor bedrijven en particulieren in de omgeving. In het najaar zou het zonnepark al in gebruik genomen moeten worden.

Blue Sky Energy I, onderdeel van het Rotterdamse Unisun Energy, gaat het park bouwen. Het onderhoud en beheer van het park komt de komende dertig jaar voor rekening van een ander Rotterdams bedrijf, Uper Energy Rotterdam. Blue Sky Energy I levert de op de luchthaven opgewekte duurzame stroom aan energieleverancier Eneco. Het park wordt medegefinancierd door de rijkssubsidie voor duurzame energie, SDE+. Het is niet duidelijk hoeveel het park precies kost.

Het zonnepark is een stap in de richting van het vergroenen van de luchtvaart. Volgens demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen, die het eerste zonnepaneel plaatste, is "een zonnepark van dit formaat op het terrein van de luchthaven een katalysator voor de verduurzaming in de luchtvaartsector, en een opmaat naar een slim energiesysteem". Dat slimme systeem moet de energiestromen goed gaan opslaan en reguleren.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

7 minuten geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

4 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

5 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

5 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

7 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

7 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

7 uur geleden