
Bouw nieuwe reactor voor medische isotopen in Petten mag doorgaan
PETTEN (ANP) - De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) geeft goedkeuring voor de bouw van een nieuwe reactor voor medische isotopen in het Noord-Hollandse Petten. Het is voor het eerst in decennia dat er een vergunning wordt verleend voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Nederland.
De Pallas-reactor moet de verouderde Hoge Flux Reactor in Petten gaan vervangen en medische en industriële isotopen gaan maken en nucleair technologisch onderzoek gaan doen. Radioactieve stoffen worden bijvoorbeeld gebruikt bij diagnose door middel van scans bij kankerpatiënten, mensen met hart- en vaatziekten en patiënten met infecties. Ze worden ook gebruikt voor de bestraling van uitgezaaide kanker.
Ook Rijkswaterstaat heeft een vergunning verleend. Die is nodig omdat de reactor water uit het Noordhollandsch Kanaal gaat gebruiken als koelwater. Het koelwater is niet-radioactief en wordt geloosd in de Noordzee. Voor de Pallas-reactor zijn vergunningen nodig die aan de Kernenergiewet en de Waterwet voldoen.
Transitiefase
De huidige proefreactor in Petten, in de gemeente Schagen, is ongeveer zestig jaar oud. Petten is een van de belangrijkste leveranciers van medische isotopen ter wereld. Door de komst van de Pallas-reactor kan Nederland minstens de komende vijftig jaar doorgaan met de productie van die isotopen. Het is de bedoeling dat tussen 2026 en 2030 er een transitiefase is van de Hoge Flux Reactor naar Pallas.
"Onze vergunningverleners en juristen hebben hard gewerkt aan de beoordeling van de Pallas-vergunningaanvraag. Inclusief het vooroverleg over de vergunningeisen was het een traject van vele jaren. Pallas heeft uitvoerig moeten aantonen dat de reactor veilig kan gaan draaien als hij op deze manier wordt gebouwd. Nu alle benodigde stappen inclusief inspraak zijn doorlopen, verlenen wij de vergunning voor de bouw en zullen we erop toezien", zegt ANVS-bestuurslid Marco Brugman in een toelichting.
Goed nieuws
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt het "natuurlijk goed nieuws", vooral ook voor patiënten. "We zijn weer een stap verder in het proces."
De vergunningen liggen nog tot 30 maart ter inzage. Tot en met die datum is het mogelijk om tegen deze vergunningen beroep in te dienen bij de Raad van State. De vergunning die de ANVS nu heeft verleend, betekent alleen dat de Pallas-reactor gebouwd mag worden. Om de reactor straks te gebruiken is er nog een vergunning voor ingebruikname nodig. Voordat die wordt verleend is er weer een periode met inspraak. Dit zal waarschijnlijk in 2028 zijn, aldus de ANVS.
Meer uit Binnenland
BEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.
16 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.
17 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".
19 uur geledenBEERTA (ANP) - De politie onderzoekt of een interview mogelijk de aanleiding was voor de mishandeling van een 46-jarige man in Beerta. De man is donderdagavond aangevallen door een groep mensen in de Groningse plaats, bevestigt de politie na berichtgeving door diverse media. Hij liep daarbij lichte verwondingen op en heeft aangifte gedaan.
20 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.
21 uur geleden