Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het complex, dat onder meer een extra beveiligde inrichting en een extra beveiligde rechtbank zal omvatten, is volgens de minister naar verwachting pas halverwege 2030 klaar.

Weerwind noemt in zijn brief allerlei oorzaken, inclusief de oorlog in Oekraïne en de stikstofproblematiek. Hij wijst erop dat het een ingewikkeld bouwproject is en dat onzekerheden op de markt, onder meer veroorzaakt door de oorlog, dat erger gemaakt hebben. Ook moest de aanbesteding anders georganiseerd worden. Die twee elementen samen zorgen voor de grootste vertraging, zegt de minister: anderhalf jaar.

De rest van de vertraging wijt de minister aan de stikstofproblematiek. Een jaar geleden werd nog gedacht dat de stikstofuitstoot geen probleem zou zijn, maar sindsdien zijn de regels aangescherpt. Bovendien is landbouwgrond opgekocht en een varkensboer gedeeltelijk uitgekocht, maar is nog de vraag of dat voldoende zal zijn. Al met al levert de onduidelijkheid rond stikstof zeker een half jaar vertraging op, aldus de minister.

Twee kritieke mijlpalen

Volgens Weerwind zijn er voor de komende periode "twee kritieke mijlpalen" voor de bouw van het complex. Halverwege komend jaar moet het bestemmingsplan in werking treden. Of dat lukt hangt vooral af van de stikstofproblematiek. Daarnaast moet iemand gevonden worden die het complex kan ontwerpen, bouwen en onderhouden.

Het kabinet besloot in 2020 om het Justitieel Complex Vlissingen (JCV) te bouwen nadat plannen om het Korps Mariniers in die stad te vestigen geschrapt werden. Het plan bleek vorig jaar tijdens de voorbereidingsfase ook al negen maanden vertraging opgelopen te hebben.

Reactie wethouder Sips

Weerwind spreekt in zijn brief van woensdag van "een forse tegenvaller" en zegt het te begrijpen als dit tot zorgen leidt bij de Zeeuwen. "De komst van het JCV staat voor mij echter niet ter discussie." De hoogste ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen Wim Saris zegt in een schriftelijke verklaring hetzelfde. "We hebben het JCV hard nodig in onze strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in ons land."

De verantwoordelijke wethouder van Vlissingen, Geoffrey Sips, noemt de vertraging "een flinke tegenvaller voor Zeeland en Vlissingen". In een verklaring zegt de wethouder verder: "De minister voor Rechtsbescherming en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben ons laten weten dat zij het JCV hard nodig hebben in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in ons land. De komst van het JCV staat dan ook niet ter discussie. Ik twijfel dan ook niet aan de woorden van de ministers."

Meer uit Binnenland

SVT: onderzoek Joost Klein mogelijk over fysieke confrontatie

MALMÖ (ANP) - Het onderzoek dat is ingesteld naar een incident met Joost Klein op het Eurovisie Songfestival gaat mogelijk over een "fysieke confrontatie" tussen de zanger en een fotograaf. Dat meldt de Zweedse omroep SVT.

13 minuten geleden
UVW overweegt aangifte tegen gebruiker die 150.000 cv's bekeek

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv's van 150.000 mensen heeft ingezien en mogelijk ook heeft gedownload. Het gaat om mensen die op de site stonden ingeschreven als werkzoekende. Een deel van hen is ook uitkeringsgerechtigde.

52 minuten geleden
Halsema spreekt van 'sombere week' bij debat UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt het een "sombere week" in het spoeddebat over de demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de politie-inzet. "Het is voor het eerst dat wij hardhandig moesten optreden", aldus de burgemeester, waarbij ze het heeft over pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen maanden plaatsvonden. "Geweld was deze week helaas onvermijdelijk."

1 uur geleden
Veel vragen van alle partijen aan Halsema om UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - Zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen hebben veel vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema over de aanpak vanuit de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie en OM) bij de pro-Palestijnse demonstraties op de UvA afgelopen week. De partijen in de commissie Algemene Zaken veroordelen vrijdag het geweld dat bij de demonstraties heeft plaatsgevonden. "Geweld tegen demonstranten, politie en journalisten is volstrekt onacceptabel", aldus Fatihya Abdi van de PvdA.

2 uur geleden
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een "incident" rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

3 uur geleden
Joost Klein overgeslagen tijdens repetitie finale

MALMÖ (ANP) - Tijdens de eerste finalerepetities van het Eurovisie Songfestival in Malmö is het optreden van Nederland opvallend genoeg overgeslagen. Joost Klein zou als vijfde act het podium opkomen maar in plaats van de zanger verscheen Israël, dat in de startvolgorde na de Fries komt. Klein was wel te zien in de opening van de show.

4 uur geleden
Aantal demonstranten buiten bij spoeddebat Amsterdam loopt op

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal demonstranten dat zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera heeft verzameld stijgt. Rond 14.00 uur stonden er zo'n tweehonderd. In de Stopera is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

4 uur geleden