Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouw- en woonsector vraagt Rijk om grond te kopen

Bouw- en woonsector vraagt Rijk om grond te kopen

VOORBURG (ANP) - Het Rijk moet zelf investeren in grond voor de woningbouw en miljarden vrijmaken voor de sector. Daarnaast moet een garantiefonds gedurende de coronacrisis onverkochte nieuwbouwhuizen opkopen om de bouw op peil te houden. Het zijn enkele punten waar een groot verbond van brancheorganisaties in de bouwsector en woningmarkt voor pleit bij het kabinet.

Bij de woningbouwalliantie zijn onder andere makelaarsvereniging NVM, Bouwend Nederland, gemeenten en de vereniging van woningcorporaties Aedes aangesloten. Ze wijzen erop dat Nederland nog altijd een woningtekort van 300.000 huizen heeft, maar dat het aantal opdrachten op de plank lang niet genoeg is om die achterstand in te lopen. Tot 2030 zouden er jaarlijks 90.000 woningen bij moeten komen, veel meer dan de 71.000 nieuwbouwwoningen die vorig jaar werden opgeleverd.

Tegen die achtergrond voltrekt zich nu de coronacrisis. Nederland staat sterke economische krimp te wachten, waarbij veel mensen hun werk verliezen en inkomens onder druk staan. Hoewel de woningverkoop nu nog niet te lijden heeft onder de crisis, is dit wel een reëel scenario. Met de vorige crisis nog vers in het geheugen vrezen bouwbedrijven een grote uitstroom van ervaren personeel als er geen steun komt, waardoor het woningtekort zal voortduren.

Blijven bouwen

Het verbond wil daarom hard door blijven bouwen. Waar gemeenten en private partijen door de crisis niet voldoende armslag hebben om te investeren in de aankoop en ontwikkeling van grond, zou het Rijk dat moeten doen. Die investeringen zouden binnen maximaal 15 jaar zijn terugverdiend door grondopbrengsten. Ook moet Den Haag helpen als de verlening van bouwvergunningen spaak loopt.

Daarnaast moet een Nationaal Garantiefonds in het leven worden geroepen, dat belooft de goedkopere en middeldure koop- en huurwoningen op te kopen als andere partijen dat niet doen. Zo kunnen nieuwbouwprojecten toch doorgang kunnen vinden in crisistijd. Marktpartijen zouden geen rendement mogen maken op huizen die door dit fonds worden gekocht.

De investeringen betalen zich volgens de belangenverenigingen niet alleen terug door grondopbrengsten, maar ook door lagere uitkeringen en hogere belastinginkomsten.

Meer uit Financieel

Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

31 minuten geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

31 minuten geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

4 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

6 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden