Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse wil kleine man helpen in coronacrisis

Bouterse wil kleine man helpen in coronacrisis

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Desi Bouterse realiseert zich dat vooral de kleine man, zoals bus- en taxichauffeurs en muzikanten, zwaar te lijden heeft van de coronacrisis. Hij voelt zich verantwoordelijk voor hen naar oplossingen te zoeken. Dat zei hij in een vooraf opgenomen videotoespraak die maandagavond op de lokale radio en televisie werd uitgezonden.

Bouterse en zijn adviseurs hebben zich enkele dagen buiten de hoofdstad Paramaribo teruggetrokken om na te denken over oplossingen om de financiële gevolgen van de crisis te verzachten. "Op een of andere manier moeten deze mensen aan middelen komen. Het land zelf heeft die middelen niet en tegelijkertijd hebben wij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat u moet kunnen eten. U moet kunnen bellen. U moet medicijnen hebben. Wij hebben de verantwoordelijkheid, vooral naar de kleine man toe", aldus Bouterse.

Volgens het Surinaamse staatshoofd houdt het grootste deel van de Surinamers zich goed aan de regels zoals social-distancing en de avondklok. Er is echter een groep "kwajongens" die het volgens de president niet zo nauw neemt met deze regels. Hij riep iedereen op zich aan de instructies te houden.

In dezelfde uitzending kregen minister van Natuurlijke Hulpbronnen Sergio Akiemboto en de directeur van Staatsolie Rudolf Elias de kans nog eens duidelijk te maken dat Suriname niet van plan is de onlangs ontdekte olievoorraden in het Surinaamse kustgebied te verkopen. De afgelopen dagen was veel onrust ontstaan over berichten dat die gevonden olie wel verkocht zou worden. De regering zou daarmee de grote financiële problemen kunnen oplossen.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

1 uur geleden
Exitpoll: liberale PS grootste partij in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat voorlopig aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 30 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 24,67 procent. HLAS is goed voor 16,72 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 12,58 procent.

3 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen. Daarvoor moet ook de Senaat nog wel akkoord gaan en president Joe Biden de wet snel ondertekenen.

4 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

5 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

7 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

8 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

8 uur geleden