Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse volgens Surinaamse krant mogelijk in Venezuela

Bouterse volgens Surinaamse krant mogelijk in Venezuela

PARAMARIBO (ANP) - Oud-president Desi Bouterse bevindt zich mogelijk in Venezuela, schrijft de Surinaamse krant Times of Suriname zaterdag. De ex-legerleider kwam vrijdag niet opdagen bij de gevangenis waar hij moest beginnen met het uitzitten van twintig jaar gevangenisstraf. 's Middags liet het Openbaar Ministerie weten dat Bouterse en zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel worden opgespoord.

Bouterse zou naar Brazilië zijn gereisd met een vliegtuig van een buitenlands bedrijf. Van daaruit is hij mogelijk doorgereisd naar Venezuela, hoorde Times of Suriname van bronnen. Bouterse zou volgens de krant het land al op 17 december hebben verlaten. Dat is drie dagen voordat het Hof van Justitie hem veroordeelde voor zijn leidende rol bij de moorden in 1982 op vijftien tegenstanders van zijn bewind.

Er is veel onduidelijkheid over waar Bouterse zich zou bevinden. Een aantal aanhangers had zich verzameld bij zijn huis om solidariteit te betuigen met het gezin van Bouterse. Een woordvoerder had eerder aangekondigd dat Bouterse de mensen zou toespreken en er was veel pers aanwezig. Zijn echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring vertelde toen dat haar man er niet was en dat zij niet wist waar hij zich bevond. Partijgenoten beweerden dat hun voorzitter nog in Suriname is.

Advocaat Irvin Kanhai was vrijdag bij gevangenis Santo Boma, waar drie andere veroordeelden voor de Decembermoorden zich wel hadden gemeld om hun straf van vijftien jaar uit te zitten. Kanhai zei daar tegen journalisten dat hij met Bouterse zou praten. "Ik ken hem niet anders dan dat hij zijn hoofd buigt voor wet en recht", aldus de raadsman.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden