Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse: versoepeling coronamaatregelen, avondklok blijft

Bouterse: versoepeling coronamaatregelen, avondklok blijft

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Desi Bouterse heeft besloten de lockdown-maatregelen te versoepelen, ondanks dat 222 Surinamers ziek zijn van het coronavirus. Iedereen mag zich vanaf zondag weer vrij bewegen, behalve tussen 22.00 en 05.00 uur. Bouterse maakte dit zondagavond bekend via een videoboodschap.

Volgens Bouterse en de Covid-19-specialisten heeft de zware lockdown van de afgelopen twee weken het medische doel bereikt, namelijk het voorkomen van een ongecontroleerde piek in het aantal ziektegevallen. Nieuwe besmettingen bleven beperkt tot gebieden waar al eerder gevallen waren geconstateerd. Het verplicht thuisblijven van de Surinaamse bevolking heeft het contactonderzoek vergemakkelijkt, aldus Bouterse.

Ondanks alle inspanningen is er volgens de president toch sprake van een "wrange realiteit" omdat de quarantaine- en isolatiecapaciteit hun piek bereiken. Ook is de verwachting dat het aantal besmette personen en coronadoden zal toenemen. Suriname gaat daarom nu een andere fase in waarbij de verantwoordelijkheid vooral bij de mensen zelf komt te liggen, aldus Bouterse.

Een aantal beperkingen blijft bestaan, zo mogen nog niet alle bedrijven en organisaties weer opstarten. Ook blijven de grenzen dicht, net als het luchtruim met uitzondering voor vluchten om gestrande Surinamers op te halen.

Meer uit Buitenland

Gat in ozonlaag boven Zuidpool was haast nooit zo groot

PARIJS (ANP) - Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is haast nog nooit zo groot geweest als nu. Het gat is 26 miljoen vierkante kilometer in omvang, oftewel bijna drie keer Brazilië, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag.

54 minuten geleden
NAVO's wapen- en munitievoorraad raakt op, meldt topman Bauer

WARSCHAU (ANP/RTR) - De bodem van de wapen- en munitievoorraad van de NAVO is door de oorlog in Oekraïne in zicht volgens NAVO-topman Rob Bauer. De Nederlandse luitenant-admiraal Bauer vindt dat de defensie-industrie de productie van uitrusting en munitie flink moet opschroeven. Hij zei dit op een conferentie in Warschau, het Warschau Veiligheidsforum.

1 uur geleden
Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

4 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

5 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

5 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

5 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

6 uur geleden