Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse verschijnt naar verwachting eindelijk voor krijgsraad

Bouterse verschijnt naar verwachting eindelijk voor krijgsraad

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt woensdag, wanneer het '8 decemberproces' de volgende fase ingaat, naar verwachting eindelijk persoonlijk voor de krijgsraad. Deze veroordeelde hem vorig jaar tot 20 jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de liquidatie van vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse kondigde begin deze maand aan dat hij aanwezig zal zijn in de rechtszaal.

Dat zal voor het eerst zijn sinds de zaak in 2007 begon. Bij alle zittingen liet Bouterse zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Omdat de president nooit zelf verscheen, veroordeelde de rechter hem op 29 november vorig jaar bij verstek. Het gevolg daarvan was dat Bouterse 'verzet' moest aantekenen om de kans te krijgen het vonnis aan te vechten. Dat deed hij begin december.

De krijgsraad zal de zaak nu opnieuw behandelen. Een voorwaarde is wel dat Bouterse deze week de eerste zitting bijwoont. Doet hij dat niet dan wordt het vonnis definitief en vervalt voor hem de mogelijkheid in beroep te gaan. Eventuele andere instrumenten die hem uit de gevangenis kunnen houden zijn amnestie of gratie.

Verkiezingen

Net als eind november vorig jaar, toen Bouterse vanuit China terugkeerde in Suriname, wordt verwacht dat hij ook woensdag massaal zal worden ondersteund door aanhangers van zijn Nationale Democratische Partij (NDP). De NDP zou hierover in gesprek zijn met de autoriteiten om te zorgen dat alles ordelijk verloopt.

Behalve de zitting van de krijgsraad van woensdag, houden ook de verkiezingen van 25 mei de gemoederen in Suriname steeds nadrukkelijker bezig. De grootste oppositiepartij VHP hield zaterdagavond een politieke bijeenkomst waar volgens de organisatie zeker 20.000 mensen aanwezig waren. Ook de NDP hield de afgelopen weken al enkele politieke bijeenkomsten.

Meer uit Buitenland

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

36 minuten geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

57 minuten geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

2 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

2 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

3 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

4 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

5 uur geleden