Bouterse verschijnt naar verwachting eindelijk voor krijgsraad
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt woensdag, wanneer het '8 decemberproces' de volgende fase ingaat, naar verwachting eindelijk persoonlijk voor de krijgsraad. Deze veroordeelde hem vorig jaar tot 20 jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de liquidatie van vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse kondigde begin deze maand aan dat hij aanwezig zal zijn in de rechtszaal.
Dat zal voor het eerst zijn sinds de zaak in 2007 begon. Bij alle zittingen liet Bouterse zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Omdat de president nooit zelf verscheen, veroordeelde de rechter hem op 29 november vorig jaar bij verstek. Het gevolg daarvan was dat Bouterse 'verzet' moest aantekenen om de kans te krijgen het vonnis aan te vechten. Dat deed hij begin december.
De krijgsraad zal de zaak nu opnieuw behandelen. Een voorwaarde is wel dat Bouterse deze week de eerste zitting bijwoont. Doet hij dat niet dan wordt het vonnis definitief en vervalt voor hem de mogelijkheid in beroep te gaan. Eventuele andere instrumenten die hem uit de gevangenis kunnen houden zijn amnestie of gratie.
Verkiezingen
Net als eind november vorig jaar, toen Bouterse vanuit China terugkeerde in Suriname, wordt verwacht dat hij ook woensdag massaal zal worden ondersteund door aanhangers van zijn Nationale Democratische Partij (NDP). De NDP zou hierover in gesprek zijn met de autoriteiten om te zorgen dat alles ordelijk verloopt.
Behalve de zitting van de krijgsraad van woensdag, houden ook de verkiezingen van 25 mei de gemoederen in Suriname steeds nadrukkelijker bezig. De grootste oppositiepartij VHP hield zaterdagavond een politieke bijeenkomst waar volgens de organisatie zeker 20.000 mensen aanwezig waren. Ook de NDP hield de afgelopen weken al enkele politieke bijeenkomsten.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft een handreiking gedaan naar de rivaliserende Republikeinen van Donald Trump. Mocht ze winnen bij de verkiezingen op 5 november, dan zal ze een Republikein opnemen in haar regering.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden brengt zondag een bezoek aan het gebied in de Amerikaanse staat Florida dat is verwoest door de orkaan Milton. De schade zou ongeveer 50 miljard dollar (ruim 45 miljard euro) zijn, zo verklaarde hij, verwijzend naar schattingen van deskundigen.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump, die volgende maand weer tot president wil worden gekozen, eist militaire bescherming na moorddreigementen van de Amerikaanse aartsvijand Iran. De Amerikaanse krant The Washington Post noemt Trumps verzoek om militaire vliegtuigen en voertuigen voor zijn veiligheid "ongekend".
9 uur geledenJERUZALEM (ANP) - In Israël wordt de joodse feestdag Jom Kipoer gevierd. Het is de eerste keer sinds 1973 dat de belangrijkste religieuze feestdag van Israël plaatsvindt terwijl het land in oorlog is. Vorig jaar viel de dag vlak voor het begin van de strijd in de Gazastrook.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie moet de migratiefinanciering aan Turkije opschorten, eist de Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA). Haar collega van D66, Raquel García Hermida-van der Walle, heeft een debat met Eurocommissaris Ylva Johansson aangevraagd, waarin ze in eerste instantie opheldering wil van de Europese Commissie die over asiel en migratie gaat. Dit geven de Europarlementariërs aan op het bericht dat Turkije door de Europese Unie gefinancierde uitzetcentra gebruikt om vluchtelingen te mishandelen en te dwingen tot 'vrijwillige terugkeer'.
10 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Na forse internationale kritiek belooft Israël te onderzoeken hoe VN-blauwhelmen in het Libanese grensgebied met Israël gewond raakten in de strijd tussen Israël en de Libanese Hezbollah-beweging. Het Israëlische leger spreekt over een "diepgaand" onderzoek op "het hoogste niveau".
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Om het verloop van de Belgische verkiezingen voor gemeente- en provincieraden nauwlettend in de gaten te houden, wordt zondag een speciale 'crisiscel' ingericht. Het Nationaal Crisiscentrum en de veiligheids- en inlichtingendiensten "monitoren eventuele dreigingen die betrekking hebben op cyberveiligheid, openbare orde en desinformatie", zegt minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken). "We mogen niet naïef zijn: desinformatie, buitenlandse inmenging en cyberdreigingen zijn een realiteit waar we helaas mee te maken hebben."
12 uur geleden