Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse: Spijt van niet zien aankomen van moord op tegenstanders

Bouterse: Spijt van niet zien aankomen van moord op tegenstanders

PARAMARIBO (ANP) - Voormalig president van Suriname en ex-legerleider Desi Bouterse heeft spijt dat hij het doodschieten van vijftien politieke tegenstanders in december 1982 niet heeft zien aankomen. "Ik ben daar niet trots op", zei hij maandag tijdens een zitting van de krijgsraad in de rechtbank in Paramaribo.

Het was de eerste keer dat Bouterse in de rechtbank inhoudelijk inging op de gebeurtenissen 38 jaar geleden, de zogenoemde Decembermoorden. Hij deed dat door een verklaring voor te lezen. Kern van zijn betoog was dat de politieke tegenstanders waren opgepakt en later zijn gedood omdat zij een vijandelijke invasie zouden voorbereiden.

Volgens Bouterse heeft de krijgsraad nooit aan waarheidsvinding gedaan. Belangrijke getuigen, zoals de Nederlander Peter van Haperen, zijn volgens hem nooit gehoord. Ook belastende informatie uit onder andere Nederland is door de krijgsraad genegeerd, aldus Bouterse. Daarmee doelde hij op documenten uit die periode "die de voormalige kolonisator in zijn kluizen voor 60 jaar heeft opgeborgen".

De oud-leider voerde ook aan dat het "volkomen legitiem" is om mensen die verdacht worden van staatsgevaarlijke activiteiten op te pakken. "Die arrestatie vindt overal in de wereld altijd plaats zoals dat ook hier gebeurde."

Advocaat voldoende

Bij het begin van de zitting verontschuldigde de voormalige president zich dat hij gedurende het hele strafproces, dat begon in 2007, nooit zelf aanwezig is geweest in de rechtbank. Hij ging er vanuit dat de aanwezigheid van zijn advocaat die hem vertegenwoordigde voldoende was. Bouterse moest maandag wel aanwezig zijn, zo niet dan zou de krijgsraad het proces stopzetten waardoor het vonnis van twintig jaar cel definitief zou worden. Anders dan in januari van dit jaar toen Bouterse zich moest melden bij de krijgsraad had hij deze keer zijn militaire tenue thuisgelaten.

Advocaat Hugo Essed, die namens de nabestaanden van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden de zaak volgt, was niet onder de indruk van de verklaring van Bouterse. "Het was een politiek statement", aldus Essed, die blij is met de voortvarendheid van de krijgsraad bij de behandeling van de zaak.

Bij de rechtbank werd Bouterse toegejuicht door een kleine honderd aanhangers. Hij is veroordeeld voor de moord op de tegenstanders van het militaire regime. Hij was in 1982 legerleider.

Bouterse werd in 2019 bij verstek veroordeeld. Hij was toen niet aanwezig. Daarom had hij niet de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, maar moest hij verzet aantekenen. Dit verzet is in januari toegekend. De bedoeling was om de zaak al eerder te hervatten, maar vanwege de coronamaatregelen was dat niet haalbaar.

Op 29 januari is de volgende zitting.

Meer uit Buitenland

Separatisten Nagorno-Karabach heffen eigen republiek op

JEREVAN (ANP/RTR/AFP) - Het separatistische bestuur in Nagorno-Karabach heft de eigen republiek op na de recente militaire inval door Azerbeidzjan. De president van de zogenoemde Republiek Artsach tekende een decreet met de opdracht alle plaatselijke overheidsinstellingen te ontbinden op 1 januari 2024. Op die dag moet ook een einde komen aan de separatistische staat, die internationaal niet werd erkend.

22 minuten geleden
Oekraïne zegt tientallen drones uit Rusland te hebben neergehaald

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne zegt tientallen drones te hebben neergehaald tijdens nachtelijke aanvallen door Rusland. Dat zou 44 onbemande toestellen van het type Shahed hebben ingezet, waarvan er volgens Oekraïne 34 uitgeschakeld konden worden.

50 minuten geleden
Helft etnische Armeniërs gevlucht uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/RTR/AFP) - Meer dan de helft van de naar schatting 120.000 etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach is gevlucht. De Armeense regering maakte bekend dat ruim 65.000 mensen de grens met Armenië zijn overgestoken. Een regeringswoordvoerster sprak over mensen die onder dwang hun huizen moesten verlaten.

1 uur geleden
Trump verkiest bezoek auto-industrie boven Republikeins debat

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - Terwijl zijn zeven Republikeinse rivalen debatteerden in Californië bezocht Donald Trump, voormalig president en grootste kanshebber om de kandidaat van de Republikeinen te worden voor de verkiezingen in november 2024, een autofabriek in Detroit. Daar bekritiseerde hij zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Door in te zetten op elektrische auto's, helpt Biden de Amerikaanse auto-industrie om zeep, aldus Trump. "Je kunt loyaal zijn aan werk of je kunt loyaal zijn aan milieugekken", zei hij tegen een groep van enkele honderden uitgenodigde werknemers.

2 uur geleden
Afwezigheid Trump overschaduwt ook tweede debat Republikeinen

SIMI VALLEY (ANP) - Het tweede debat van Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen is woensdagavond plaatselijke tijd overschaduwd door de afwezigheid van oud-president Donald Trump. "De winnaar van dit rommelige debat was Trump, die niet aanwezig was", concludeerde CNN.

3 uur geleden
Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

12 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

12 uur geleden