Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse krijgt in hoger beroep 20 jaar voor rol Decembermoorden

Bouterse krijgt in hoger beroep 20 jaar voor rol Decembermoorden

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse oud-president en oud-legerleider Desi Bouterse is ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor zijn rol bij de Decembermoorden van 1982. Hij kreeg die straf al twee keer eerder opgelegd en het Hof van Justitie houdt nu ook bij het eindvonnis vast aan die beslissing.

De verweren van de oud-president zijn verworpen. De rechters hebben niet gevraagd om de onmiddellijke arrestatie van Bouterse, die zelf niet bij de uitspraak aanwezig was. Dat had het Openbaar Ministerie wel geëist, maar daar zouden in de Surinaamse wet geen mogelijkheden voor zijn, aldus het hof.

"Degenen die gerechtigheid zochten, hebben engelengeduld gehad", zegt de voorzitter van het hof over de moorden van 41 jaar geleden. Dat het zo lang heeft geduurd om tot een veroordeling te komen, zou onder meer hebben gelegen aan de houding en tactiek van Bouterse. Hij vertraagde het proces jarenlang, ook tijdens zijn presidentschap.

Rechtsgang

De verdediging voerde onder meer aan dat er geen sprake was van voorbedachten rade en dat de slachtoffers van plan waren een staatsgreep te plegen. Volgens de rechter is er geen bewijs dat er sprake zou zijn van een coup en hadden de verdachten genoeg tijd om goed na te denken over de executies.

Het proces tegen 25 verdachten in de Decembermoordenzaak begon in 2007, nadat onder maatschappelijke druk was voorkomen dat de zaak zou verjaren. In 2019 is Bouterse, die toen president was, veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Hij tekende verzet aan en bleef op vrije voeten. Een jaar later was hij voor het eerst bij een zitting aanwezig. In 2021 bevestigde de krijgsraad het vonnis. Bouterse en zijn raadsman Irvin Kanhai gingen in hoger beroep, evenals de vier medeverdachten Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Ernst Geffery.

Martelingen en executies

In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden zestien mannen door militairen opgepakt en naar Fort Zeelandia in Paramaribo gebracht. Het ging om vakbondsleiders, journalisten, advocaten, wetenschappers en militairen. In het fort, destijds het domein van de militaire machthebbers, zijn vijftien van hen gemarteld en geëxecuteerd. Vakbondsleider Fred Derby overleefde en mocht vertrekken. Hij heeft een uitgebreide getuigenis afgelegd voordat hij in 2001 overleed. Bouterse heeft altijd volgehouden dat de vijftien slachtoffers betrokken waren bij plannen voor een staatsgreep en dat zij op de vlucht zijn doodgeschoten.

Meer uit Buitenland

Media: eerste debat tussen Biden en Trump op 27 juni

WASHINGTON (ANP/RTR) - In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt op 27 juni het eerste televisiedebat te zijn tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump. Volgens de Amerikaanse zender Fox News accepteert Trump het voorstel om dan te debatteren.

4 uur geleden
Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

5 uur geleden
Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

6 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

6 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

6 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

6 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

6 uur geleden