Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouju met machtige spurt naar halve finales 60 meter EK

Bouju met machtige spurt naar halve finales 60 meter EK

ISTANBUL (ANP) - Sprinter Raphael Bouju heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 60 meter bij de EK indooratletiek in Istanbul. De 20-jarige Nederlands kampioen won zijn heat in 6,59, een persoonlijk record en maar 1 honderdste boven het Nederlands record.

Alleen olympisch kampioen 100 meter Lamont Marcell Jacobs was in de series sneller dan Bouju. De Italiaan, die ook titelverdediger is, noteerde 6,57.

Joris van Gool, die de houder is van het Nederlands record, redde het niet in de series. Hij eindigde als vijfde in zijn race in 6,72. Voor een directe plek in de halve finales had de Brabander bij de eerste vier moeten zitten. Vier 'verliezers' gingen door op basis van hun tijd en ook daar zat Van Gool niet bij. Hij kwam om precies te zijn 1 duizendste tekort. De Griek Ioannis Nyfantopoulos klokte bij nadere beschouwing 6,717, Van Gool 6,718.

Verbaasd

Bouju was zelf verbaasd dat hij zo hard ging. "Hoewel ik wel degelijk startte met het doel om de heat te winnen. Dit is harde competitie, dus er is geen reden om in te houden", zei de atleet, die opgroeide in Engeland. "Ik ging er vol in en hoop dit in de halve finales te herhalen. Er zit nog meer in."

Bouju liet zich naar eigen zeggen ook niet afleiden door de valse start van een van zijn concurrenten. "Daar trainen we ook op. Sterker nog, ik ging me na die valse start nog beter focussen op mijn eigen race", aldus de sprinter met Ghanese roots.

Voor Van Gool was de uitschakeling een deceptie. Hij heeft de reputatie van een sprinter die nogal eens een valse start maakt, maar deze keer kwam hij goed uit de blokken. "De race was best oké, maar ik startte te voorzichtig. Ik denk dat onbewust meespeelde dat ik geen fout wilde maken", sprak de atleet, die op de EK van 2019 brons veroverde op de 60 meter. Op de vorige EK in 2021 liep hij door een valse start in de series tegen een diskwalificatie op. Het gebeurde hem ook op de afgelopen NK indoor.

Meer uit Sport

Handboogschutter Wijler na kwalificatie in olympische middenmoot

PARIJS (ANP) - Handboogschutter Steve Wijler heeft zich op de Olympische Spelen van Parijs als 23e geplaatst voor de individuele wedstrijd van volgende week. De 27-jarige Limburger kwam tot een score van 668 punten, waarmee hij samen met de 649 van landgenote Gaby Schloesser uitkwam op 1317 voor de gemengde landenwedstrijd. Dat waren er precies evenveel als Taiwan, waardoor een shoot-off nodig is om te bepalen welk duo in een tussenronde moet uitkomen en welke als nummer 16 in de achtste finales mag beginnen.

36 minuten geleden
Handbalsters willen na zege nu Abbingh met vlag zien zwaaien

PARIJS (ANP) - De handbalsters zijn vrijdag aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ze willen er absoluut bij zijn als aanvoerster Lois Abbingh met de Nederlandse vlag zwaait. "Het is een belangrijk moment voor haar en voor de rest van het team. Iedere speelster mag erbij zijn. Ik denk dat ik zelf ook ga", zei bondscoach Per Johansson na de zege op Angola (34-31).

43 minuten geleden
CAS wijst beroep Rusland over medaille kunstrijdster Valieva af

PARIJS (ANP/RTR) - Sporttribunaal CAS heeft het Russische beroep verworpen tegen de beslissing om het land de gouden teammedaille op de Olympische Spelen van Beijing in 2022 af te pakken.

56 minuten geleden
Handbalster Polman: bijzonder dat ik na al die shit in Parijs sta

PARIJS (ANP) - Estavana Polman kreeg de complimenten van bondscoach Per Johansson na de toch wat moeizame zege van de Nederlandse handbalsters op Angola (34-31) bij de Olympische Spelen in Parijs. Ze was in de Arena Paris Sud een van de uitblinkers met acht doelpunten. "Dat is fijn. Ik speelde ook een lekkere wedstrijd", zei de 31-jarige opbouwspeelster. "Die doelpunten waren nodig, maar het is niet belangrijk dat ik ze maak. Belangrijker is de zege. Maar ze er makkelijk ingooien, geeft wel een lekker gevoel."

3 uur geleden
Haase als reserve toegelaten tot enkelspeltoernooi Spelen

PARIJS (ANP) - Tennisser Robin Haase mag als reserve meedoen aan het enkelspeltoernooi van de Olympische Spelen in Parijs. De 37-jarige Haase is momenteel de nummer 1196 van de wereld in het enkelspel.

3 uur geleden
Boogschutsters ten onder aan spanning bij 'heksenketel' op Spelen

PARIJS (ANP) - Zenuwen zaten de Nederlandse handboogschutsters dwars in hun kwalificatie voor de olympische knock-outfase in Parijs. Quinty Roeffen (18) en Laura van der Winkel (22) kwamen bij hun debuut op de Spelen niet verder dan de 55e en 59e plaats van de 64, maar ook nummer 35 Gaby Schloesser gaf aan veel last te hebben gehad van de spanning. Het resultaat was de laatste plek in de kwalificatie voor de teamwedstrijd.

4 uur geleden
Griekspoor opent tegen Norrie, daarna wacht mogelijk Alcaraz

PARIJS (ANP) - Tallon Griekspoor staat in de eerste ronde van het olympische tennistoernooi tegenover Cameron Norrie. Als de beste Nederlander van dit moment van de Brit wint, treft hij in de tweede ronde Wimbledonwinnaar Carlos Alcaraz uit Spanje of Hady Habib uit Libanon. Dat is door loting bepaald.

4 uur geleden