Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouju met machtige spurt naar halve finales 60 meter EK

Bouju met machtige spurt naar halve finales 60 meter EK

ISTANBUL (ANP) - Sprinter Raphael Bouju heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 60 meter bij de EK indooratletiek in Istanbul. De 20-jarige Nederlands kampioen won zijn heat in 6,59, een persoonlijk record en maar 1 honderdste boven het Nederlands record.

Alleen olympisch kampioen 100 meter Lamont Marcell Jacobs was in de series sneller dan Bouju. De Italiaan, die ook titelverdediger is, noteerde 6,57.

Joris van Gool, die de houder is van het Nederlands record, redde het niet in de series. Hij eindigde als vijfde in zijn race in 6,72. Voor een directe plek in de halve finales had de Brabander bij de eerste vier moeten zitten. Vier 'verliezers' gingen door op basis van hun tijd en ook daar zat Van Gool niet bij. Hij kwam om precies te zijn 1 duizendste tekort. De Griek Ioannis Nyfantopoulos klokte bij nadere beschouwing 6,717, Van Gool 6,718.

Verbaasd

Bouju was zelf verbaasd dat hij zo hard ging. "Hoewel ik wel degelijk startte met het doel om de heat te winnen. Dit is harde competitie, dus er is geen reden om in te houden", zei de atleet, die opgroeide in Engeland. "Ik ging er vol in en hoop dit in de halve finales te herhalen. Er zit nog meer in."

Bouju liet zich naar eigen zeggen ook niet afleiden door de valse start van een van zijn concurrenten. "Daar trainen we ook op. Sterker nog, ik ging me na die valse start nog beter focussen op mijn eigen race", aldus de sprinter met Ghanese roots.

Voor Van Gool was de uitschakeling een deceptie. Hij heeft de reputatie van een sprinter die nogal eens een valse start maakt, maar deze keer kwam hij goed uit de blokken. "De race was best oké, maar ik startte te voorzichtig. Ik denk dat onbewust meespeelde dat ik geen fout wilde maken", sprak de atleet, die op de EK van 2019 brons veroverde op de 60 meter. Op de vorige EK in 2021 liep hij door een valse start in de series tegen een diskwalificatie op. Het gebeurde hem ook op de afgelopen NK indoor.

Meer uit Sport

Verstappen blij met winst in race die eindigt in 'puinhoop'

MELBOURNE (ANP) - Max Verstappen sprak van een puinhoop na een chaotische finish van de Grote Prijs van Australië. "Ik weet het niet met al die rode vlaggen. De tweede was volgens mij onnodig, maar goed: ik heb gewonnen en dat is het belangrijkste", zei hij vlak voordat hij op het podium stapte om zijn eerste overwinning ooit op het circuit van Melbourne te vieren.

13 minuten geleden
Van der Poel kan iets meer gokken in Ronde van Vlaanderen

BRUGGE (ANP) - Mathieu van der Poel kan zondag voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen winnen. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck verscheen vol vertrouwen op het startpodium in Brugge. "Ik heb 'm twee keer gewonnen, daardoor koers je wat meer ontspannen. Ik kan iets meer gokken. Ik zou hem uiteraard graag nog eens winnen", zei Van der Poel bij tv-zender Sporza.

20 minuten geleden
Verstappen wint chaotische GP Australië na drie rode vlaggen

MELBOURNE (ANP) - Max Verstappen heeft na een bijzonder chaotische slotfase de Grote Prijs van Australië gewonnen. Dat gebeurde achter de safetycar, nadat de race op het circuit van Melbourne op twee ronden voor het einde voor de derde keer was stilgelegd. Niet eerder waren er drie rode vlaggen in een Formule 1-race.

54 minuten geleden
Formule 1-race Australië stilgelegd op drie ronden voor het einde

MELBOURNE (ANP) - De Grote Prijs van Australië in de Formule 1 is drie ronden voor het einde stilgelegd. De rode vlag ging uit omdat de Deen Kevin Magnussen van Haas F1 een van zijn banden eraf reed en er veel troep op het asfalt van het circuit in Melbourne kwam te liggen.

1 uur geleden
Canadese tiener McIntosh zwemt ook wereldrecord 400 wisselslag

TORONTO (ANP) - De 16-jarige Canadese zwemster Summer McIntosh heeft bij kwalificatiewedstrijden in Toronto het wereldrecord op de 400 meter wisselslag verbeterd. Het wonderkind deed dat vijf dagen nadat ze het wereldrecord op de 400 meter vrije slag had aangescherpt. Ze is de eerste zwemster ooit die tegelijkertijd de wereldrecords op beide afstanden in bezit heeft.

2 uur geleden
Titelverdediger Leclerc valt uit in eerste ronde GP Australië

MELBOURNE (ANP) - Charles Leclerc, vorig jaar winnaar van de Grote Prijs van Australië, is in de race van dit jaar al in een van de eerste bochten uitgevallen. De coureur van Ferrari kreeg in het gedrang een tikje, spinde daarna en gleed met zijn auto de grindbak in.

3 uur geleden
Verstappen vanaf pole op jacht naar eerste zege in Australië

MELBOURNE (ANP) - Max Verstappen gaat in de Grote Prijs van Australië op jacht naar zijn tweede zege van dit seizoen en zijn eerste ooit op het circuit van Melbourne. De regerend wereldkampioen start de race, die om 07.00 uur Nederlandse tijd aanvangt, vanaf poleposition.

6 uur geleden