Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boswachter, experts en bestuurders: aanpak drugsafval kan beter

Boswachter, experts en bestuurders: aanpak drugsafval kan beter

HALSTEREN (ANP) - Om drugsdumpingen op te ruimen en te voorkomen, kunnen en moeten de betrokken overheden en diensten beter gaan samenwerken. Dat hebben lokale en regionale bestuurders Kamerleden op het hart gedrukt bij een werkbezoek aan Noord-Brabant.

Tweede Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) gingen kijken bij een put die in maart 2021 werd ontdekt achter een drugslab. Daar waren zoveel chemicaliën in geloosd, dat de opruimkosten van ongeveer een miljoen euro haast niet meer te dragen bleken voor de grondeigenaar, de stichting Brabants Landschap. Dit voorjaar moeten de grondige opruimwerkzaamheden beginnen.

Er is veel geleerd van deze put en nog twee vergelijkbare dumplocaties, zo kregen de parlementariërs te horen. Maar de aanwezige dijkgraaf, gedeputeerde, twee burgemeesters en mensen die bezig zijn met natuur, misdaad en de watervoorziening, denken dat het nog veel beter kan.

Sociale problematiek

"Ik heb helaas al veel drugsafval gezien en ik herkende de lucht", zegt boswachter Erik de Jonge, die de put in Halsteren ontdekte. Volgens hem zou het best kunnen dat collega's die minder vaak op dumpingen gestuit waren, deze put ook hadden opgemerkt. Het komt vaker voor dat de autoriteiten "steeds opnieuw het wiel uitvinden", valt hem op.

De aanpak van lozingen van drugsafval is niet alleen een kwestie van strengere controles, zeggen alle aanwezige deskundigen. Ze wezen de Kamerleden bijvoorbeeld op sociale problematiek, waardoor mensen uit geldnood hun erf ter beschikking stellen aan criminelen. Intussen vreest de georganiseerde misdaad weinig van het Nederlandse strafrecht, terwijl er wel goede voorzieningen en infrastructuur zijn waar ze van kunnen profiteren. Criminelen zouden zelfs inspelen op anti-overheidssentimenten op het Brabantse platteland.

Complex

Ook het opruimen is complex. Er treedt schade op aan natuur en milieu, en zelfs de waterzuivering heeft er last van. De hoge onderzoeks- en opruimkosten leveren de overheid én de grondeigenaren ook nog altijd hoofdpijn op.

Kamerlid Bisschop zegt mede door het bezoek doordrongen te zijn van de noodzaak van betere samenwerking in de aanpak. "Zorg er nou voor dat er één centraal punt is dat de provincies kan ondersteunen en sturen." Hij ziet wel iets in de suggestie om daar bijvoorbeeld een speciale dienst voor op te richten. Van Esch viel vooral op dat er nauwelijks iets is geregeld voor de grote kosten van het natuurherstel.

Boswachter De Jonge hoopt dat het werkbezoek tot verbeteringen zal leiden. "Iedereen die een rol kan spelen en knopjes om kan zetten, moet dat doen. Dan valt er nog super veel te winnen."

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

1 uur geleden
Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."

4 uur geleden
Opnieuw uithalers opgepakt in Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, zo meldt de politie op Twitter.

5 uur geleden
Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciële voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

6 uur geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

6 uur geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

7 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

11 uur geleden