Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boskalis stijgt fors op Damrak na overnamebod door HAL

Boskalis stijgt fors op Damrak na overnamebod door HAL

AMSTERDAM (ANP) - Boskalis schoot donderdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op het overnamebod van investeerder HAL op de maritiem dienstverlener en baggeraar. De Europese beurzen vielen wat terug na de zeer sterke opleving een dag eerder. De markten zijn vooral in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de ontmoeting van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne in Turkije.

Boskalis, die ook met jaarcijfers kwam, dikte 29 procent aan tot 32,64 euro. HAL heeft 32,50 euro per aandeel over voor het bedrijf. Daarmee wordt Boskalis als geheel op 4,2 miljard euro gewaardeerd. HAL betaalt echter minder, want de investeerder heeft afgelopen jaren al een belang van meer dan 46 procent in Boskalis opgebouwd. Volgens HAL is het beter als Boskalis niet meer beursgenoteerd is. Dan zou het bijvoorbeeld makkelijker worden om overnames te doen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 681,76 punten, na de koerswinst van bijna 5 procent een dag eerder. De MidKap klom 0,6 procent tot 986,74 punten dankzij de koerssprong van Boskalis. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 2 procent, na de winsten tot 8 procent op woensdag.

ECB

De ECB bevindt zich door de oorlog in Oekraïne in een lastig parket. Waar eerder werd verwacht dat de centrale bank zijn steunmaatregelen vanwege de hoge inflatie wellicht nog wat sneller af zou bouwen, is dat door de Russische invasie in Oekraïne volledig veranderd. Aan de ene kant blijft de inflatie mogelijk langer hoog door de sterke stijging van de grondstoffenprijzen, wat ingrijpen van de ECB zou bespoedigen. Anderzijds krijgt de economie mogelijk een klap en is verdere ondersteuning door de centrale bank noodzakelijk.

Techinvesteerder Prosus en chipbedrijf Besi, die woensdag tot de sterkste stijgers behoorden, stonden nu onderaan in de AEX, met minnen van rond de 2 procent. Telecomconcern KPN ging aan kop met een plus van 1,8 procent.

Rio Tinto zakte 5,5 procent. Het Brits-Australische bedrijf verbreekt als eerste grote mijnbouwer alle banden met Russische bedrijven vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de Duitse reisorganisatie TUI (min 2,4 procent) verbreekt de banden met Rusland.

Daling Bayer

In Frankfurt daalde Bayer 0,4 procent. Het Duitse chemiebedrijf verkoopt de tak met middelen voor het bestrijden van overlastgevende dieren als knaagdieren en insecten voor 2,4 miljard euro aan investeerder Cinven.

De olieprijzen zaten weer in de lift na de prijsdaling van 10 procent op woensdag. Amerikaanse olie kostte 2,9 procent meer op 111,86 dollar per vat. Brentolie werd 4,3 procent duurder op 115,92 dollar per vat. De euro was 1,1042 dollar waard, tegenover 1,1081 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Muziekconcern achter Taylor Swift verliest bijna kwart beurswaarde

AMSTERDAM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft donderdag bijna een kwart aan beurswaarde verloren op een negatief gestemd Damrak. Het grootste platenlabel van de wereld, met populaire artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, Drake en Ariana Grande, kwam een dag eerder met tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel van UMG eindigde 23,5 procent in de min.

12 minuten geleden
Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

1 uur geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

1 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er veel mensen uit.

2 uur geleden
Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

3 uur geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

3 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

3 uur geleden