Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boskalis stijgt fors op Damrak na overnamebod door HAL

Boskalis stijgt fors op Damrak na overnamebod door HAL

AMSTERDAM (ANP) - Boskalis schoot donderdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op het overnamebod van investeerder HAL op de maritiem dienstverlener en baggeraar. De Europese beurzen vielen wat terug na de zeer sterke opleving een dag eerder. De markten zijn vooral in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de ontmoeting van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne in Turkije.

Boskalis, die ook met jaarcijfers kwam, dikte 29 procent aan tot 32,64 euro. HAL heeft 32,50 euro per aandeel over voor het bedrijf. Daarmee wordt Boskalis als geheel op 4,2 miljard euro gewaardeerd. HAL betaalt echter minder, want de investeerder heeft afgelopen jaren al een belang van meer dan 46 procent in Boskalis opgebouwd. Volgens HAL is het beter als Boskalis niet meer beursgenoteerd is. Dan zou het bijvoorbeeld makkelijker worden om overnames te doen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 681,76 punten, na de koerswinst van bijna 5 procent een dag eerder. De MidKap klom 0,6 procent tot 986,74 punten dankzij de koerssprong van Boskalis. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 2 procent, na de winsten tot 8 procent op woensdag.

ECB

De ECB bevindt zich door de oorlog in Oekraïne in een lastig parket. Waar eerder werd verwacht dat de centrale bank zijn steunmaatregelen vanwege de hoge inflatie wellicht nog wat sneller af zou bouwen, is dat door de Russische invasie in Oekraïne volledig veranderd. Aan de ene kant blijft de inflatie mogelijk langer hoog door de sterke stijging van de grondstoffenprijzen, wat ingrijpen van de ECB zou bespoedigen. Anderzijds krijgt de economie mogelijk een klap en is verdere ondersteuning door de centrale bank noodzakelijk.

Techinvesteerder Prosus en chipbedrijf Besi, die woensdag tot de sterkste stijgers behoorden, stonden nu onderaan in de AEX, met minnen van rond de 2 procent. Telecomconcern KPN ging aan kop met een plus van 1,8 procent.

Rio Tinto zakte 5,5 procent. Het Brits-Australische bedrijf verbreekt als eerste grote mijnbouwer alle banden met Russische bedrijven vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de Duitse reisorganisatie TUI (min 2,4 procent) verbreekt de banden met Rusland.

Daling Bayer

In Frankfurt daalde Bayer 0,4 procent. Het Duitse chemiebedrijf verkoopt de tak met middelen voor het bestrijden van overlastgevende dieren als knaagdieren en insecten voor 2,4 miljard euro aan investeerder Cinven.

De olieprijzen zaten weer in de lift na de prijsdaling van 10 procent op woensdag. Amerikaanse olie kostte 2,9 procent meer op 111,86 dollar per vat. Brentolie werd 4,3 procent duurder op 115,92 dollar per vat. De euro was 1,1042 dollar waard, tegenover 1,1081 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

10 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

12 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

13 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

15 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

21 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

1 dag geleden