Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boskalis: nog geen definitief plan voor lading Fremantle Highway

Boskalis: nog geen definitief plan voor lading Fremantle Highway

EEMSHAVEN (ANP) - Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de ruim 3700 auto's die werden vervoerd door het in de problemen geraakte vrachtschip Fremantle Highway. Zo'n duizend voertuigen op de onderste vier dekken lijken nog in goede staat en zijn "prima versleepbaar", zegt topman Peter Berdowski van Boskalis, een van de betrokken bergingsbedrijven. Toch staat niet vast dat deze duizend voertuigen, waarvan de helft elektrisch is, daadwerkelijk van het schip worden gehaald.

Hoewel dat wel de intentie is, ligt er nog geen concreet plan, aldus Berdowski. Er zijn experts van de betrokken autofabrikanten - Volkswagen, BMW en Mercedes - onderweg om te kijken of en op welke manier de voertuigen kunnen worden gelost. "Je wil niet dat de auto's door het verslepen opnieuw vlam vatten en alle ellende opnieuw begint", zegt Berdowski. "Bovendien gaat het om auto's met een geladen accu waar hoogspanning op zit, dat kan zeer gevaarlijk zijn."

Voor de 2700 overige auto's aan boord, die zwaar beschadigd zijn, is het al helemaal de vraag of ze van het schip worden gehaald. Berdowski benadrukt dat ook nooit is gezegd dat dat moet gebeuren in de Eemshaven, waar de Fremantle Highway vorige week naartoe is gesleept. Het gaat om uitgebrande wrakken, die op de bovendekken stonden. "Een deel van die dekken is helemaal versmolten met de auto's. De dekken zijn heel zwaar beschadigd en slecht te betreden."

Onderste dekken

Volgens Berdowski gaan auto's die niet op een verantwoorde manier van het schip kunnen worden gehaald "mee op het schip". De Fremantle Highway mag tot uiterlijk 14 oktober in de Eemshaven blijven liggen, maar zal daarna naar een andere locatie worden gebracht om te worden gerepareerd of gesloopt. "Of je nu gaat repareren of slopen, de bovenste dekken zullen toch verwijderd moeten worden", zegt Berdowski. "En als je dat gaat doen, kun je in dezelfde actie de autowrakken meenemen."

De focus ligt momenteel in ieder geval op de onderste dekken, aldus de Boskalis-topman. Hij voorziet geen problemen in de werkzaamheden daar, ondanks de enorme schade aan de bovenkant van het schip. "Het goede nieuws is dat de scheepsromp en de machinekamer relatief onbeschadigd zijn en we de motoren weer hebben kunnen starten. Die gebruiken we ook voor de elektriciteit op het schip."

Berdowski verwacht dat het nog wel even duurt voordat er een definitief plan ligt voor de lading van de Fremantle Highway. "Dat is geen kwestie van een paar dagen."

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

2 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

3 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israƫl aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

3 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

4 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

5 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

6 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

7 uur geleden