Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbranden rukken weer op richting Athene

Bosbranden rukken weer op richting Athene

ATHENE (ANP) - Het noorden van Athene staat opnieuw onder dreiging van bosbranden. Die waren min of meer onder controle gebracht, maar brandweerlieden hebben toch weer mensen moeten evacueren op zo’n 20 kilometer afstand van het centrum van de in rook gehulde Griekse hoofdstad, berichten Griekse media. Vliegtuigen en blushelikopters strooien met water.

Het vuur bedreigt energiefaciliteiten die Athene van elektriciteit voorzien nadat verdeelstations waren beschadigd. Aangejaagd door de zwaarste hittegolf in decennia komen de vlammen ook in de buurt van een zomerpaleis in Tatio buiten Athene, dat ooit werd gebruikt door het voormalige Griekse koningshuis.

Premier Kyriakos Mitsotakis ging persoonlijk poolshoogte nemen, evenals in het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen. Hij sprak van een ongekende milieucrisis. Het gevaar op de Peloponnesos voor Olympia, is na een nacht blussen voorlopig geweken.

Tientallen bosbranden

Het leger van Griekenland gaat de brandweer en lokale autoriteiten ondersteunen bij het bestrijden van de tientallen bosbranden die in het land woeden. De grootste brandhaarden bevinden zich momenteel in Ilia op het schiereiland Peloponnesos en op het bij toeristen populaire eiland Evia, waar ook donderdag mensen en dorpen zijn geëvacueerd.

Defensieminister Nikos Panagiotopoulos bevestigde na regeringsberaad dat de strijdkrachten met helikopters, drones en militairen te hulp schieten. Naast 500 soldaten worden ook 39 vliegtuigen en 63 voertuigen waaronder bulldozers ingezet. Patrouilles op de grond en in de lucht in gebieden met veel brandrisico moeten ervoor zorgen dat snel kan worden ingegrepen. Verder wordt een team samengesteld dat moet assisteren in geval van evacuaties. EU-landen hebben ook hulp gestuurd.

Aanhoudende droogte

"Nachtmerrie zonder einde", en "Overal branden", kopten kranten. Aangezien de droogte en hoge temperaturen voorlopig aanhouden, gaan de Grieken volgens het hoofd van de burgerbescherming naar verwachting nog lastige dagen tegemoet.

Ook in buurland Turkije woeden nog branden. In Bulgarije zijn ze onder controle. Noord-Macedonië riep donderdag voor dertig dagen een soort noodtoestand uit vanwege natuurbranden.

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

30 minuten geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

59 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

2 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden