Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbranden houden aan in Griekenland, ook bosbrand op Rhodos

Bosbranden houden aan in Griekenland, ook bosbrand op Rhodos

ATHENE (ANP/AFP/DPA) - De Griekse brandweer is voor de derde achtereenvolgende dag op meerdere plaatsen druk met bosbranden. De hevigste woedt circa 25 kilometer ten noordwesten van het centrum van Athene en breidt zich woensdag verder uit. Een aantal panden is daar volledig door het vuur verwoest, met name in de plaats Mandra.

Droogte en harde wind maken het blussen erg moeilijk. Op het eiland Rhodos is ook een bosbrand uitgebroken in het bergachtige noorden. Enkele dorpen en een historisch hotel, hotel Elafos, worden geëvacueerd.

De branden ten zuidoosten van Athene en die ten noorden van de stad Korinthe lijken gestabiliseerd. Bij Korinthe woedt de brand vlak bij een olieraffinaderij, maar daar is het vuur voorlopig tot staan gebracht, aldus Griekse media. Op veel plekken gaat het wel weer hard waaien en de temperaturen stijgen waarschijnlijk in de loop van de week. Vooralsnog zijn er geen gewonden gevallen.

Frankrijk en Italië hebben elk twee blusvliegtuigen en brandweerlieden gestuurd om te helpen blussen, nadat Griekenland dinsdag het zogeheten EU-mechanisme voor civiele bescherming had geactiveerd. Daar kunnen landen bij noodsituaties die hen boven het hoofd dreigen te stijgen om hulp van andere Europese landen vragen. Als reactie daarop sturen nu ook Polen, Roemenië en Slowakije brandweerteams naar Griekenland, meldt de Europese Commissie. Het gaat in totaal om 220 brandweerlieden en 65 brandweerwagens.

Meer uit Buitenland

Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

LONDEN (ANP/AFP) - Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.

13 minuten geleden
President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. "We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat", stelde het staatshoofd in een verklaring.

28 minuten geleden
Man aangeklaagd voor moord na aanval met zwaard in Londen

LONDEN (ANP/AFP) - Een man is aangeklaagd voor onder meer moord na een aanval met een zwaard in Londen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam. De 36-jarige verdachte verscheen donderdag voor het eerst voor de rechtbank. Die bepaalde dat de man voorlopig blijft vastzitten.

55 minuten geleden
Rusland meldt verovering dorp in oosten Oekraïne

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji "volledig te hebben bevrijd".

1 uur geleden
Politie ontmantelt barrière van protestkamp op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

1 uur geleden
Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

2 uur geleden
Japan bevestigt botsing tussen neergestorte legerhelikopters

TOKIO (ANP/AFP) - De twee Japanse legerhelikopters die vorige maand neerstortten, kwamen met elkaar in botsing. De Japanse autoriteiten bevestigen dit donderdag na analyse van de vluchtgegevens.

2 uur geleden