Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbranden hinderen zonnerace weer, Enschede stijgt naar plek 2

Bosbranden hinderen zonnerace weer, Enschede stijgt naar plek 2

ALICE SPRINGS (ANP) - De studenten die meedoen aan een race voor zonneauto's door Australië hebben ook maandag last gehad van bosbranden langs de route. Twente heeft de tweede plek in de wedstrijd overgenomen van Delft. Titelverdediger Leuven uit België blijft aan de leiding.

De auto's vertrokken zondagochtend in alle vroegte uit de stad Darwin in het hoge noorden van Australië. Zonder een druppel brandstof moeten ze ruim 3000 kilometer rijden naar Adelaide in het zuiden. Leuven is nu ongeveer op de helft. De Belgische studenten hebben de stad Alice Springs in het hart van Australië bereikt, op 1493 kilometer van Darwin. Aan het einde van de tweede racedag heeft Enschede 1438 kilometer op de teller staan en Delft 1424 kilometer. Groningen staat met een afstand van bijna 1210 kilometer op de zesde plaats.

Het Delftse team meldt dat maandag een dag vol tegenslagen was. De coureur moest wachten bij een stoplicht bij wegwerkzaamheden. Het afremmen en optrekken kost kostbare energie. Twente reed er op dat moment vlak achter en kon soepel doorrijden.

In de binnenlanden van Australië is het gortdroog. Het heeft er in juli voor het laatst geregend. Daardoor ontstaan er elk jaar natuurbranden. De zonneauto's moesten daar ook maandag doorheen rijden. "De zonneauto werd hier veilig doorheen begeleid", meldt Delft. Het team voegt eraan toe dat de organisatoren de situatie scherp in de gaten houden. Solar Team Twente zegt dat het door de rookwolken moeilijk is om in te lopen op Leuven. "Op een gegeven waren de schaduwen op de weg niet meer zichtbaar", aldus het team. Dan kunnen de zonnepanelen op de auto geen elektriciteit opwekken.

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

18 minuten geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

11 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

15 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

16 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

16 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

17 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

18 uur geleden