Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbranden Griekenland woeden door, bij Athene onder controle

Bosbranden Griekenland woeden door, bij Athene onder controle

ATHENE (ANP/DPA/AFP) - De bosbrand bij de Griekse hoofdstad Athene is grotendeels onder controle, terwijl de branden in het noordoosten van het land nog altijd een groot probleem vormen. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer tegen Griekse media gezegd.

Er worden successen geboekt bij de brandbestrijding in de bergen ten noorden van Athene omdat er nu minder wind is dan voorgaande dagen. In een nationaal park bij de noordoostelijke stad Alexandroupolis woedt sinds zaterdag een ongecontroleerde brand die een gebied van 73.000 hectare heeft getroffen. Die brand is de grootste in de Europese Unie dit jaar en de op een na grootste sinds 2000. Griekenland ontvangt Europese hulp bij de bestrijding van zijn branden.

De Griekse brandweer maakte donderdagavond bekend dat in de voorgaande 24 uur 69 branden waren ontstaan en dat de meeste branden onder controle waren gebracht. Veel branden waren volgens een woordvoerder het gevolg van brandstichting, al wees hij erop dat dit lastig is te bewijzen.

Droge zomer

In de bergen bij Athene werden volgens minister Vassilis Kikilias (Burgerbescherming) donderdag herhaaldelijk pogingen tot brandstichting gedaan. Hij waarschuwde daarop dat de "asociale brandstichters" zullen worden gevonden en in de rechtbank zullen terechtstaan. In de praktijk gaat dit lastig omdat branden vaak op afgelegen plekken worden aangestoken en de daders al weg zijn voordat het vuur om zich heen grijpt.

Griekenland heeft te maken met een warme en droge zomer die gepaard gaan met vele bosbranden. Die hebben in totaal meer dan 120.000 hectare land in de as gelegd, een verdrievoudiging van het landelijke gemiddelde sinds 2006. De vuurzeeën hebben deze zomer zeker 25 mensen het leven gekost, onder wie negentien vermoedelijke migranten die de grens vanuit Turkije waren overgestoken.

Meer uit Buitenland

EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

1 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

4 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

6 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

8 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

9 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

11 uur geleden
Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die in Zwitserland bijeenkwamen op de vredestop over Oekraïne hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

13 uur geleden