Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbranden en droogte in Mexico

Bosbranden en droogte in Mexico

MEXICO-STAD (ANP) - Watervoorraden in Mexico nemen snel af nu het land wordt geteisterd door droogte en bosbranden, die al tienduizenden hectare grond hebben vernietigd. Geen van de 210 waterreservoirs is vol en 19 daarvan bergen op dit moment minder dan de helft van wat ze normaal bevatten, hebben waterschappen dinsdag medegedeeld.

Een reservoir dat een kwart van het water in de hoofdstad Mexico-Stad levert is nog maar voor 42 procent gevuld, dat is 23 procent onder het historische gemiddelde. Volgens burgemeester Claudia Sheinbaum is er sprake van de ergste droogte in dertig jaar. In het land woeden volgens de bosautoriteiten op dit moment 78 branden, verspreid over meer dan 41.000 hectare. Meer dan 3600 hulpverleners zijn ingezet om het vuur te bestrijden.

De droogte treft 85 procent van Mexico en ook andere delen van Midden-Amerika worden geraakt. Droogte is een van de redenen waarom tienduizenden mensen elke maand proberen de regio te verlaten en naar de Verenigde Staten te migreren.

Mexico bevindt zich in het droge seizoen, dat duurt van ongeveer van november tot half mei, het begin van het orkaanseizoen in de Stille Oceaan. Maar zelfs voor het droge seizoen is er weinig regen gevallen, sinds begin dit jaar is er ongeveer een derde minder regen naar beneden gekomen dan normaal. Het regenseizoen zal naar verwachting pas in juni beginnen. In delen van het land, zoals de zuidelijke staten Guerrero en Michoacán de Ocampo, zijn onlangs recordhoge temperaturen gemeten.

Meer uit Buitenland

Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

57 minuten geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

1 uur geleden
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

2 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan

BRUSSEL (ANP) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is zaterdag aanwezig bij de beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij maakt er een tweedaags bezoek van, waarbij ook een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen gepland staat. De NAVO laat nog in het midden of gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, al lijkt dat wel voor de hand te liggen.

2 uur geleden
Zelensky laat schuilkelders nakijken na dood van drie burgers

KYIV (ANP/RTR) - Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.

3 uur geleden
Poolse president wil omstreden wet over invloed Rusland matigen

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse president Andrzej Duda is bereid een wet over 'ongeoorloofde Russische invloed' na een storm van kritiek aan te passen. De wet die Russische invloed bij gezagsdragers zou moeten temperen, kan volgens onder meer de oppositie eenvoudig misbruikt worden om politieke tegenstanders van de regering uit te schakelen zonder dat dit op een juridisch onderbouwde wijze geschiedt. Ook juristen in Polen, de Europese Commissie en de VS hebben geschokt gereageerd op de wet van Duda.

3 uur geleden
Blinken: oorlog in Oekraïne strategische mislukking voor Rusland

HELSINKI (ANP) - De oorlog in Oekraïne is voor Rusland een "strategische mislukking" gebleken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens een bezoek aan de Finse hoofdstad Helsinki. "De macht, belangen en invloed van Rusland zijn hierdoor voor de komende jaren sterk geschaad."

4 uur geleden