Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbezetters gaan overleggen wat te doen bij storm maandag

Bosbezetters gaan overleggen wat te doen bij storm maandag

BORN (ANP) - De actievoerders die in hangmatten een bos bezetten bij autofabriek VDL Nedcar gaan zich zondagavond beraden over wat te doen als maandag een storm ons land teistert. Een van de bezetters zei zich zondagmiddag nog geen zorgen te maken, "maar we gaan er wel over praten". Ze zei dat tegen het ANP tijdens een telefoongesprek vanuit haar hangmat in een populierenbos naast Nedcar.

"We gaan kijken wat we gaan doen. Of het veilig is om in een boom te zijn." Er zijn eigenlijk geen alternatieven. "We moeten in onze hangmatten blijven. Want zodra we naar beneden gaan, worden we op de grond opgepakt door de security van Nedcar." Die is voortdurend in de buurt, weet ze.

Beveiligers zijn soms vriendelijk, maar vaak ook niet, vertelde ze. Ze proberen mensen volgens haar uit hun slaap te houden. "Gisteravond schalde op een gegeven moment harde muziek uit een speaker", aldus de vrouw, die zich "Boktor" noemt en zegt "onder de 40" te zijn. "En zo om het uur schijnen ze met fel licht van zaklampen naar ons, of ze roepen dingen die niet erg respectvol zijn, zodat we er niet van kunnen slapen. Een van ons is om die reden zondag vertrokken. Ze werd voortdurend uit haar slaap gehouden, voelde zich daardoor niet goed en moest vertrekken. Ook een tweede persoon is zondag vertrokken."

Contact

Volgens haar lukt het vooralsnog om contact met de buitenwereld te houden. "Ik heb een hele oude Nokia, die gaan lang mee", zegt ze. "En we hebben powerbanks bij ons." Het is intussen wel een hele uitdaging om in beweging te blijven. "We zijn hier met zijn drieƫn, redelijk vlak bij elkaar. We zijn aan het proberen touwen tussen de bomen te spannen, zodat we naar elkaar toe kunnen. Ook roepen we naar elkaar, om informatie uit te wisselen en te vragen hoe het gaat. Daarnaast probeer ik ook altijd mijn hangmat beter te bevestigen. Dus vervelen? Dat valt wel mee. Alleen 's nachts slapen lukt niet altijd."

Ze hangt nu twee dagen tussen de bomen. "Ik houd het nog wel vol, hoor. Alleen 's nachts is het hier heel erg donker. Best wel eng. Overdag is het wel leuk. Het voelt goed om hier te zijn voor een goed doel."

"Ik maak me grote zorgen om de klimaatcrisis. Ik vind het heel verdrietig dat ze dit bos willen gaan kappen. Daarom ben ik hier."

Meer uit Binnenland

Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

1 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

6 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

12 uur geleden
Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

APELDOORN (ANP) - De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.

13 uur geleden
Politie onderzoekt doodsoorzaak baby in Breda

BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.

19 uur geleden
Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

20 uur geleden
Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."

23 uur geleden