Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbezetters gaan overleggen wat te doen bij storm maandag

Bosbezetters gaan overleggen wat te doen bij storm maandag

BORN (ANP) - De actievoerders die in hangmatten een bos bezetten bij autofabriek VDL Nedcar gaan zich zondagavond beraden over wat te doen als maandag een storm ons land teistert. Een van de bezetters zei zich zondagmiddag nog geen zorgen te maken, "maar we gaan er wel over praten". Ze zei dat tegen het ANP tijdens een telefoongesprek vanuit haar hangmat in een populierenbos naast Nedcar.

"We gaan kijken wat we gaan doen. Of het veilig is om in een boom te zijn." Er zijn eigenlijk geen alternatieven. "We moeten in onze hangmatten blijven. Want zodra we naar beneden gaan, worden we op de grond opgepakt door de security van Nedcar." Die is voortdurend in de buurt, weet ze.

Beveiligers zijn soms vriendelijk, maar vaak ook niet, vertelde ze. Ze proberen mensen volgens haar uit hun slaap te houden. "Gisteravond schalde op een gegeven moment harde muziek uit een speaker", aldus de vrouw, die zich "Boktor" noemt en zegt "onder de 40" te zijn. "En zo om het uur schijnen ze met fel licht van zaklampen naar ons, of ze roepen dingen die niet erg respectvol zijn, zodat we er niet van kunnen slapen. Een van ons is om die reden zondag vertrokken. Ze werd voortdurend uit haar slaap gehouden, voelde zich daardoor niet goed en moest vertrekken. Ook een tweede persoon is zondag vertrokken."

Contact

Volgens haar lukt het vooralsnog om contact met de buitenwereld te houden. "Ik heb een hele oude Nokia, die gaan lang mee", zegt ze. "En we hebben powerbanks bij ons." Het is intussen wel een hele uitdaging om in beweging te blijven. "We zijn hier met zijn drieën, redelijk vlak bij elkaar. We zijn aan het proberen touwen tussen de bomen te spannen, zodat we naar elkaar toe kunnen. Ook roepen we naar elkaar, om informatie uit te wisselen en te vragen hoe het gaat. Daarnaast probeer ik ook altijd mijn hangmat beter te bevestigen. Dus vervelen? Dat valt wel mee. Alleen 's nachts slapen lukt niet altijd."

Ze hangt nu twee dagen tussen de bomen. "Ik houd het nog wel vol, hoor. Alleen 's nachts is het hier heel erg donker. Best wel eng. Overdag is het wel leuk. Het voelt goed om hier te zijn voor een goed doel."

"Ik maak me grote zorgen om de klimaatcrisis. Ik vind het heel verdrietig dat ze dit bos willen gaan kappen. Daarom ben ik hier."

Meer uit Binnenland

Uitermark (BZK): ga kabinetsleden aan basislijn rechtsstaat houden

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) is blij dat zij juist op het departement terechtkomt waar "goed bestuur het meeste vorm krijgt". Als bewindspersoon die ook over de democratische rechtsstaat gaat, noemt ze het belangrijk dat de kabinetsleden zich houden aan het coalitieakkoord, "maar ook aan de afspraken die gemaakt zijn over de rechtsstaat". De vier coalitiepartijen hebben hierover een basislijn vastgelegd.

45 minuten geleden
Nieuwe defensieminister: Oekraïne 'op dezelfde wijze' steunen

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de beoogde nieuwe minister van Defensie Ruben Brekelmans ligt, blijft Nederland voortrekker op het gebied van steun aan Oekraïne. Brekelmans (VVD) zegt na zijn gesprek met de formateur en beoogd premier dat hij ervan uitgaat dat het toekomstige kabinet de steun op "militair, financieel en diplomatiek" vlak "op dezelfde wijze" zal voortzetten.

2 uur geleden
Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

3 uur geleden
Ook Orbán lijkt Rutte als NAVO-chef te accepteren

BRUSSEL (ANP) - De kans dat demissionair premier Mark Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt, is weer toegenomen nu de Hongaarse premier Viktor Orbán en Rutte een goed gesprek hebben gehad voor aanvang van de EU-top over Europese topposities.

3 uur geleden
Kabinet-Schoof staat dinsdag 2 juli op het bordes

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet wordt op 2 juli beëdigd. Die dinsdagochtend staat de ministersploeg op het bordes, aldus beoogd premier Dick Schoof. "Dat staat nu vast." De bordesscène wordt niet op maandag 1 juli gehouden, omdat dan Keti Koti wordt gevierd, ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij.

3 uur geleden
Hertellingen leveren Wilders zelf tientallen extra stemmen op

DEN HAAG (ANP) - Weer hebben een paar gemeenten de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement aangepast. Dat deden ze nadat ze de stemmen opnieuw hadden geteld op verzoek van de Kiesraad. Onder meer in Amsterdam en Den Haag is de eindstand veranderd. Dit pakt vooral gunstig uit voor Geert Wilders zelf, lijstduwer van de PVV. Hij kreeg meer voorkeurstemmen.

4 uur geleden
Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

4 uur geleden