Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boris Johnson ontvangt wereldleiders op G7-top in Cornwall

Boris Johnson ontvangt wereldleiders op G7-top in Cornwall

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson ontvangt de komende dagen de wereldleiders van de G7. Dat is een club van zeven landen met grote economieën. De driedaagse top wordt gehouden in het badplaatsje Carbis Bay in Cornwall. Er wordt onder meer gesproken over de coronapandemie en de wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven.

De belangrijkste locatie is een landgoed van 50 hectare met een luxueus hotel, een duur restaurant en een spa. Het vijfsterrenhotel stamt uit 1894 en telt 38 kamers. Het wordt de laatste G7-top van de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel en de eerste van de Amerikaanse president Joe Biden. De G7 bestaat verder uit Japan, Canada, Frankrijk, Italië en ook de Europese Unie is vertegenwoordigd. Johnson heeft daarnaast als gasten de leiders van Australië, India en Zuid-Korea uitgenodigd.

De landen van de G7 hebben eerder deze maand op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Daarmee krijgen Europese landen meer rechten om bijvoorbeeld Amerikaanse techondernemingen zoals Facebook en Amazon te belasten.

De top dreigt te worden overschaduwd door het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU wat betreft de kwestie Noord-Ierland. Londen besloot eerder eenzijdig het invoeren van controles op goederen die van Britse bodem naar Noord-Ierland worden verscheept uit te stellen tot 1 oktober. Daarop kondigde de EU juridische stappen aan.

De G7 ging eerder door het leven onder de naam G8 toen Rusland nog deelnam. Dat land werd er uitgezet na de annexatie van de Krim in 2014. De laatste top was in 2019 in het Franse Biarritz aan de Golf van Biskaje.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

IMF waarschuwt voor grote verschillen in tempo economisch herstel

CARDIS BAY (ANP/RTR) - Het verschil in tempo waarin landen economisch herstellen van de coronacrisis dreigt groter te worden. Dat komt doordat sommige landen moeite hebben om vaccins te bemachtigen. Dat zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegen journalisten tijdens de G7-top in Cornwall.

31 minuten geleden
G7-landen willen armere landen helpen met infrastructuur

CARBIS BAY (ANP) - De G7, de groep van zeven rijke industrielanden, steunt een nieuw wereldwijd plan om armere landen te helpen bij het aanleggen van verschillende soorten infrastructuur. Volgens het Witte Huis gaat het om een poging om het zogeheten Belt and Road-initiatief van China uit te dagen, waarmee de Chinezen al sinds 2013 aan invloed winnen in veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

21 uur geleden
Johnson escaleert conflict Noord-Ierland met dreigement aan EU

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Boris Johnson dreigt een deel van het brexitprotocol op te schorten als de Europese Unie niet wil instemmen met een compromis in het conflict over de naleving van de brexitafspraken rondom Noord-Ierland. Met die boodschap gooide Johnson olie op het vuur in het geschil, dat zomaar kan uitlopen op een internationale handelsoorlog.

21 uur geleden
Flinke verstoring scheepvaart na coronamaatregelen Chinese havens

PEKING (ANP/RTR) - Strenge coronamaatregelen in Zuid-Chinese containerhavens zorgen voor ernstige verstoringen van de scheepvaart. Lokale autoriteiten hebben de werkzaamheden in de haven flink beperkt en daardoor is de grootste achterstand ontstaan sinds ten minste 2019. In de transportwereld wordt al gezegd dat de problemen een grotere strop betekenen dan de dagenlange blokkade van het Suezkanaal afgelopen maart. In hoeverre Nederland hier ook last van krijgt, is nog de vraag.

22 uur geleden
Bijna half miljoen vluchten minder sinds begin virusuitbraak

AMSTERDAM (ANP) - Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dammen, zijn van en naar Nederland bijna een half miljoen vluchten minder uitgevoerd. En waarschijnlijk gaat het ook nog jaren duren voordat het vliegverkeer weer op het niveau van voor de crisis zit, meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in een rapport over Nederland.

1 dag geleden
'Macron biedt Johnson 'reset' aan van Frans-Britse relatie'

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron heeft naar verluidt aan de Britse premier Boris Johnson aangeboden de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen als Johnson zich aan de brexitafspraken gaat houden die met de Europese Unie zijn gemaakt. "De president vertelde Boris Johnson dat er een reset nodig is van de Frans-Britse relatie", heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau Reuters. "Dit kan gebeuren op voorwaarde dat hij zijn woord houdt aan de Europeanen", aldus de bron, die er ook op wees dat Macron in het Engels sprak met Johnson.

1 dag geleden
Vlaamse minister: handel Vlaanderen met VK kreeg klap van brexit

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De handel tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk heeft sinds het van kracht worden van de brexit stevige klappen gekregen. Dat komt naar voren uit cijfers die de Vlaamse minister van Economie Hilde Crevits heeft vrijgegeven. De echte impact van de brexit zal evenwel pas later duidelijk worden, gaf ze daarbij aan.

1 dag geleden