Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premiers Boris Johnson en Liz Truss zullen woensdag in het Lagerhuis tegen de Brexitplannen van hun opvolger Rishi Sunak stemmen. Volgens Britse media is de nieuwe deal "onacceptabel" voor Johnson, die zelf de vorige overeenkomst met de Europese Unie onderhandelde.

Naar verwachting gaat Sunak een ruime meerderheid halen, omdat oppositiepartij Labour voor zijn plannen is. Maar het groeiende verzet binnen zijn eigen Conservatieve Partij is een tegenvaller voor de premier. De eurosceptische vleugel van de partij noemde een deel van de deal al "nutteloos" en dat Johnson zich nu ook tegen het akkoord keert draagt niet bij aan de eenheid van de gehavende Conservatieven.

Johnson lag als premier regelmatig overhoop met de EU over het handelsprotocol en de status van Noord-Ierland. Hij dreigde het Verenigd Koninkrijk eenzijdig terug te trekken uit de afspraken, maar daar heeft Sunak voorlopig een streep door gezet. Truss leek tijdens haar korte premierschap de harde koers van Johnson voort te zetten. De meeste Conservatieven zijn het er over eens dat Sunak nu een stuk betere deal heeft uitonderhandeld met de EU dan Johnson.

Het gaat woensdag in het Lagerhuis niet alleen maar over de Brexit, ook Johnson zelf staat ter discussie. Hij wordt publiekelijk gehoord over de affaire 'partygate', die maar aan hem blijft kleven. Een parlementaire commissie onderzoekt of Johnson bewust het Lagerhuis misleid heeft toen hij zei dat er geen regels overtreden waren tijdens feestjes in coronatijd in de ambtswoning Downing Street 10. Als de commissie tot de conclusie komt dat dat wel zo is, kan dat het einde zijn van Johnsons politieke carrière.

Meer uit Buitenland

Nog eens 14 lichamen geborgen na vergaan migrantenboot bij Italië

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen nadat een boot met migranten woensdag was vergaan voor de kust van het zuidelijke Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34.

3 uur geleden
Trump: green card voor buitenlander die VS-universiteit afrondt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt dat studenten die afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een green card moeten krijgen, wat volgens het huidige immigratiebeleid niet het geval is. De Republikeinse presidentskandidaat zei dit in de jongste aflevering van de podcast All-In.

3 uur geleden
Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

5 uur geleden
VN-chef Guterres: Libanon mag niet het volgende Gaza worden

NEW YORK (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Hij zegt dat VN-vredeshandhavers er alles aan doen om te voorkomen dat daar net zo'n oorlog uitbreekt als in de Gazastrook.

7 uur geleden
Biden boekt overwinning bij uitspraak Hooggerechtshof wapenbezit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft bij het Hooggerechtshof een overwinning geboekt. Het hoogste hof laat een wet in stand die mensen met een veroordeling voor huiselijk geweld verbiedt om wapens te bezitten.

7 uur geleden
Veel doden na aanvallen Israël op ziekenhuis en vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen beschieten mensen in het Al Mawasi-gebied ten noordwesten van Rafah in de Gazastrook. Daarbij zijn tot nu toe zeker achttien Palestijnen omgekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook zouden 35 mensen gewond zijn.

8 uur geleden
WHO: intense hitte in Gaza kan gezondheidscrisis verergeren

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De "intense hitte" in de Gazastrook kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen voor nog grotere gezondheidsproblemen voor de Palestijnse bevolking. Richard Peeperkorn van de WHO waarschuwt dat de hoge temperaturen van de laatste dagen bijvoorbeeld kunnen leiden tot ziekte-uitbraken.

9 uur geleden