Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premiers Boris Johnson en Liz Truss zullen woensdag in het Lagerhuis tegen de Brexitplannen van hun opvolger Rishi Sunak stemmen. Volgens Britse media is de nieuwe deal "onacceptabel" voor Johnson, die zelf de vorige overeenkomst met de Europese Unie onderhandelde.

Naar verwachting gaat Sunak een ruime meerderheid halen, omdat oppositiepartij Labour voor zijn plannen is. Maar het groeiende verzet binnen zijn eigen Conservatieve Partij is een tegenvaller voor de premier. De eurosceptische vleugel van de partij noemde een deel van de deal al "nutteloos" en dat Johnson zich nu ook tegen het akkoord keert draagt niet bij aan de eenheid van de gehavende Conservatieven.

Johnson lag als premier regelmatig overhoop met de EU over het handelsprotocol en de status van Noord-Ierland. Hij dreigde het Verenigd Koninkrijk eenzijdig terug te trekken uit de afspraken, maar daar heeft Sunak voorlopig een streep door gezet. Truss leek tijdens haar korte premierschap de harde koers van Johnson voort te zetten. De meeste Conservatieven zijn het er over eens dat Sunak nu een stuk betere deal heeft uitonderhandeld met de EU dan Johnson.

Het gaat woensdag in het Lagerhuis niet alleen maar over de Brexit, ook Johnson zelf staat ter discussie. Hij wordt publiekelijk gehoord over de affaire 'partygate', die maar aan hem blijft kleven. Een parlementaire commissie onderzoekt of Johnson bewust het Lagerhuis misleid heeft toen hij zei dat er geen regels overtreden waren tijdens feestjes in coronatijd in de ambtswoning Downing Street 10. Als de commissie tot de conclusie komt dat dat wel zo is, kan dat het einde zijn van Johnsons politieke carrière.

Meer uit Buitenland

Vier dodelijke slachtoffers busongeval bij Leipzig zijn vrouwen

LEIPZIG (ANP/DPA) - De vier dodelijke slachtoffers van het busongeval bij het Oost-Duitse Leipzig zijn vrouwen. Het gaat om een Poolse, een Indonesische die in Berlijn woonde en een inwoonster van de deelstaat Beieren. De identiteit van de vierde vrouw kon nog niet worden vastgesteld, meldde de politie.

17 minuten geleden
Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en "Oekraïense nationalisten". Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.

47 minuten geleden
Palestijnse Autoriteit stelt nieuwe regering aan

RAMALLAH (ANP/AFP) - De president van de Palestijnse Autoriteit heeft de nieuwe regering goedgekeurd. De 69-jarige econoom Mohammed Mustafa werd twee weken geleden als premier aangesteld en nu is ook zijn ministersploeg compleet.

1 uur geleden
Verdachten aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Twee van de verdachten die vastzitten vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week zijn in beroep gegaan tegen hun voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

1 uur geleden
Polen doet invallen bij Russisch spionnennetwerk

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse veiligheidsdiensten hebben een reeks invallen gedaan bij een Russisch spionnennetwerk. Voor deze actie werkten de Polen samen met Tsjechië, waar woensdag een pro-Russisch propagandanetwerk werd opgerold.

2 uur geleden
Meer dan 1500 doden door bendegeweld Haïti 

GENÈVE (ANP/RTR) - Bendegeweld heeft dit jaar in Haïti al meer dan 1500 mensen het leven gekost, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. Het roept op tot onmiddellijke actie tegen de situatie die steeds verder uit de hand loopt.

2 uur geleden
Belgische cipiers gaan staken uit onvrede over overbevolking

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Belgische gevangenbewaarders gaan uit onvrede over de overvolle gevangenissen opnieuw staken. Ditmaal tot nader order, hebben de vakbonden aangekondigd na stukgelopen overleg met de regering.

2 uur geleden