Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boris Johnson brengt hulde aan koningin Elizabeth 'de Grote'

Boris Johnson brengt hulde aan koningin Elizabeth 'de Grote'

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement hulde betoond aan koningin Elizabeth II ter gelegenheid van haar aanstaande 70e jubileum als vorstin. Zij viert dat jubileum begin juni. Johnson betitelde haar in zijn speech als Elizabeth de Grote.

Geen staatshoofd voor haar heeft het Verenigd Koninkrijk zo goed gediend als Elizabeth, zei de regeringsleider. "Geen enkele monarch verdient het predicaat van grootheid meer dan zij, gebaseerd op inzet, toewijding en prestatie. En voor mij is ze al Elizabeth de Grote", zei Johnson.

Volgens de premier zijn de wekelijkse audiënties bij de koningin altijd "uiterst geruststellend", aangezien de vorstin de reikwijdte erkent van alle gebeurtenissen.

Platina-jubileum

Elizabeth volgde haar vader, koning George VI, op na diens dood in 1952. Geen enkele vorst of vorstin voor haar zat langer op de Britse troon dan zij. Begin juni wordt het platina-jubileum gedurende vier dagen gevierd met grote evenementen in Londen.

Johnson meldde onder meer dat "Hare Majesteit in haar 25.677 dagen als koningin meer dan 21.000 officiële benoemingen heeft gedaan in meer dan 100 landen". Zij heeft in haar ambtsperiode ongeveer 4000 wetten in werking laten treden, was betrokken bij 112 staatsbezoeken en heeft gewerkt met veertien Britse premiers. "Tot nu toe", voegde Johnson daaraan toe. "Het gaat er niet zozeer om wat ze deed, maar hoe ze het deed."

Oppositieleider Keir Starmer feliciteerde de koningin eveneens. "We huldigen haar niet alleen omdat ze onze koningin is, maar ook omdat ze een koningin is voor al haar onderdanen", zei de Labour-leider.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

4 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

4 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

5 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

8 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

10 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

11 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

11 uur geleden