Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boris Johnson brengt hulde aan koningin Elizabeth 'de Grote'

Boris Johnson brengt hulde aan koningin Elizabeth 'de Grote'

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement hulde betoond aan koningin Elizabeth II ter gelegenheid van haar aanstaande 70e jubileum als vorstin. Zij viert dat jubileum begin juni. Johnson betitelde haar in zijn speech als Elizabeth de Grote.

Geen staatshoofd voor haar heeft het Verenigd Koninkrijk zo goed gediend als Elizabeth, zei de regeringsleider. "Geen enkele monarch verdient het predicaat van grootheid meer dan zij, gebaseerd op inzet, toewijding en prestatie. En voor mij is ze al Elizabeth de Grote", zei Johnson.

Volgens de premier zijn de wekelijkse audiënties bij de koningin altijd "uiterst geruststellend", aangezien de vorstin de reikwijdte erkent van alle gebeurtenissen.

Platina-jubileum

Elizabeth volgde haar vader, koning George VI, op na diens dood in 1952. Geen enkele vorst of vorstin voor haar zat langer op de Britse troon dan zij. Begin juni wordt het platina-jubileum gedurende vier dagen gevierd met grote evenementen in Londen.

Johnson meldde onder meer dat "Hare Majesteit in haar 25.677 dagen als koningin meer dan 21.000 officiële benoemingen heeft gedaan in meer dan 100 landen". Zij heeft in haar ambtsperiode ongeveer 4000 wetten in werking laten treden, was betrokken bij 112 staatsbezoeken en heeft gewerkt met veertien Britse premiers. "Tot nu toe", voegde Johnson daaraan toe. "Het gaat er niet zozeer om wat ze deed, maar hoe ze het deed."

Oppositieleider Keir Starmer feliciteerde de koningin eveneens. "We huldigen haar niet alleen omdat ze onze koningin is, maar ook omdat ze een koningin is voor al haar onderdanen", zei de Labour-leider.

Meer uit Buitenland

President Macron en premier Borne komen met iets ander kabinet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron komt maandagmiddag bijeen met het nieuwe kabinet van premier Elisabeth Borne. Het is twee weken na de parlementsverkiezingen een iets andere regering geworden. Borne doet naar verwachting woensdagmiddag haar regeringsplannen uit de doeken in de Nationale Vergadering. Maar de regeringscoalitie van Macron heeft een forse verkiezingsnederlaag geleden in de stembusgang van 12 en 19 juni. Borne heeft nog 246 zetels over in de Franse Tweede Kamer, ruim honderd minder dan voor de verkiezingen. In totaal telt de Kamer 577 zetels.

32 minuten geleden
Zeventien vermisten na breken gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/RTR) - Zeker zeventien mensen worden vermist na een breuk van een gletsjer in de Italiaanse Alpen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het aantal vermisten was eerder vastgesteld op tien.

2 uur geleden
Lichamen en overlevende gevonden na schipbreuk Zuid-Chinese Zee

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Na een schipbreuk op de Zuid-Chinese Zee zijn twaalf lichamen gevonden. De Chinese autoriteiten meldden dat maandag, twee dagen na het ongeval. Van de 27 personen die als vermist waren opgegeven is er maandagochtend ook één levend aangetroffen.

2 uur geleden
Rusland heft ook coronamaatregelen aan grenzen op

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heft 15 juli de coronamaatregelen op die van kracht waren aan de grenzen. Eerder had het land al vrijwel alle beperkingen ingetrokken die de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. Zo vervielen bijvoorbeeld de mondkapjesplicht en beperkingen in de horeca.

3 uur geleden
Deense politie: schutter Kopenhagen heeft psychische problemen

KOPENHAGEN (ANP/AFP/DPA/RTR) - De man die zondag in Kopenhagen op omstanders schoot, heeft volgens de Deense politie "een lange geschiedenis van psychische problemen". Die ziet dan ook geen aanwijzingen voor terroristische motieven bij de 22-jarige dader, die is gearresteerd. Alles wijst er volgens de politie op dat de dader volstrekt willekeurig op voorbijgangers schoot en niet bepaalde mensen als doelwit zag.

5 uur geleden
32.000 mensen in Sydney moeten evacueren vanwege noodweer

SYDNEY (ANP/AFP/DPA/RTR) - Door het aanhoudende noodweer in de Australische stad Sydney is het aantal mensen dat opdracht heeft gekregen te evacueren opgelopen tot zo'n 32.000. Het waterpeil in de rivieren stijgt sneller dan verwacht. En ook maandag blijft het waarschijnlijk hevig regenen, voordat het weer dinsdag naar verwachting eindelijk weer wat droger wordt.

7 uur geleden
Onderzoek: minder pubs dan ooit in Wales en Engeland

LONDON (ANP/AFP) - Het aantal pubs in Engeland en Wales is gedaald tot het laagste niveau ooit, zo blijkt uit een maandag verschenen onderzoeksrapport van vastgoedadviseur Altus Group. In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal pubs er voor het eerst tot onder de 40.000. Dat zijn er 7000 minder dan 10 jaar geleden. Hoofdoorzaken zijn de coronapandemie en de stijgende kosten van het uitbaten van een kroeg.

9 uur geleden