Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Boostervaccinstrategie' VS mogelijk pas begin september

'Boostervaccinstrategie' VS mogelijk pas begin september

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA verwacht tegen begin september een strategie te hebben voor het toedienen van extra coronaprikken. Dan moet duidelijk worden wie precies in aanmerking komen voor zo'n 'boostervaccin', zeggen ingewijden tegen de krant The Wall Street Journal.

De regering van president Joe Biden wil volgens de krant dat haast wordt gemaakt met het opstellen van de strategie, omdat sommige groepen mogelijk deze maand al een extra prik nodig hebben. Het gaat volgens bronnen om mensen met een verzwakt immuunsysteem, 65-plussers en personen die hun vaccinaties afgelopen januari of december kregen.

Het toedienen van extra coronaprikken in rijke landen ligt gevoelig, omdat het vaccineren in veel ontwikkelingslanden maar moeizaam van de grond komt door een gebrek aan vaccindoses. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen opgeroepen in elk geval tot eind september te stoppen met het toedienen van de boostervaccins.

Meerdere EU-landen hebben al aangekondigd in september extra doses te gaan toedienen aan kwetsbare groepen. Het gaat onder meer om Frankrijk en Duitsland. Israël geeft nu al een derde vaccindosis aan 60-plussers. De Israëlische premier Naftali Bennett verklaarde dat die vaccinatiecampagne waardevolle informatie oplevert die ook in de rest van de wereld kan worden gebruikt bij de strijd tegen de Delta-variant.

Meer uit Buitenland

Kremlin: beschuldiging Russische sabotage Nord Stream stompzinnig

MOSKOU (ANP/RTR) - Beschuldigingen dat Rusland achter de vermeende sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zou zitten zijn "stompzinnig en absurd". Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gezegd. De pijpleidingen lopen van Rusland naar Duitsland via de Oostzee en lekken momenteel grote hoeveelheden gas.

4 minuten geleden
Bezette Oekraïense gebieden vragen Poetin officieel om inlijving

LOEHANSK (ANP/RTR) - De door Rusland geplaatste autoriteiten in de bezette Oekraïense regio's Loehansk en Cherson hebben een verzoek tot toetreding gedaan bij de Russische Federatie. Ze vragen president Vladimir Poetin officieel of hun gebieden ingelijfd kunnen worden door Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zou hebben.

18 minuten geleden
Orkaan Ian in extreem gevaarlijke categorie 4 op weg naar Florida

TAMPA (ANP) - Het Amerikaanse Nationale Hurricanecentrum heeft de kracht van de orkaan Ian opgeschaald naar de categorie vier, wat betekent dat windsnelheden tot ruim 250 kilometer per uur mogelijk zijn. Er is maar één gevaarlijkere categorie, nummer 5.

53 minuten geleden
Noorwegen ziet geen dreiging tegen eigen olie- en gasinstallaties

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen heeft geen signalen dat de eigen gas- en olie-installaties op zee te maken hebben met specifieke dreigingen. Dat zei premier Jonas Gahr Støre tegen het Noorse persbureau NTB in een reactie op de vermeende sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2.

1 uur geleden
NAVO noemt lekkages Nord Stream sabotage

BRUSSEL (ANP) - Ook de NAVO gaat ervan uit dat de lekkages aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 opzettelijk zijn veroorzaakt. In een bericht op Twitter zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg de "sabotage" te hebben besproken met de Deense minister van Defensie.

1 uur geleden
Noord-Korea voert weer rakettest uit en wil kernproef gaan doen

SEOUL/TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Noord-Korea heeft volgens Japan en Zuid-Korea woensdag twee ballistische korteafstandsraketten afgevuurd die in de Japanse Zee terechtgekomen zijn. In die wateren houden Zuid-Korea en de VS militaire oefeningen. De lancering komt op een dag dat in Zuid-Korea werd gemeld dat het noorden na vijf jaar weer een kernproef wil doen.

2 uur geleden
Nord Stream-lek 'geen aanval op Zweden', EU dreigt met acties

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De vermoedelijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 is geen aanval op Zweden. Dat verklaarde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde tegenover de publieke omroep SVT. De Europese Unie dreigt met harde acties tegen degenen die de energiezekerheid van Europa verstoren.

3 uur geleden