Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boosterprik zonder afspraak in heel Friesland en Gelderse steden

Boosterprik zonder afspraak in heel Friesland en Gelderse steden

LEEUWARDEN (ANP) - Steeds meer vaccinatielocaties bieden boosterprikken zonder afspraak aan. Op die manier hopen de GGD'en de drempel voor een booster tegen het coronavirus te verlagen. Vanaf woensdag kunnen mensen die de aanvullende prik willen direct terecht bij alle vaccinatielocaties in Friesland. Ook in de Gelderse steden Apeldoorn, Doetinchem en Zutphen is een afspraak vanaf dan niet meer nodig, laat de GGD weten. Harderwijk komt daar vrijdag bij.

In Leeuwarden en Drachten konden mensen sinds vorige week al zonder afspraak binnenlopen voor een oppepprik. Heerenveen, Sneek en Dokkum worden aan dat rijtje toegevoegd. Ook op locaties in de provincies Zeeland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Overijssel wordt inmiddels zonder afspraak geprikt, of is aangekondigd dat dit binnenkort kan.

De openingstijden van de priklocaties in Friesland verschillen, aldus de GGD. Tot een uur voor sluitingstijd van een locatie kunnen mensen binnenlopen voor een prik. De gezondheidsdienst waarschuwt mensen wel dat ze te maken kunnen krijgen met "enige wachttijd". Ook GGD Noord- en Oost-Gelderland zegt erbij dat het voor mensen met een afspraak "soms net iets sneller gaat", omdat zij al geregistreerd zijn.

Vrije inloop

Wie al een afspraak voor de oppepprik had staan maar al eerder een booster wil halen, hoeft de afspraak niet af te zeggen. Dat wordt ter plekke gedaan.

GGD'en kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze daar capaciteit voor hebben. Zodra ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan, hebben ze ruimte over voor het aanbieden van zogenoemde vrije inloop. Dat is het geval op steeds meer plekken in het land. Bij sommige GGD'en blijft een afspraak voorlopig wel vereist.

Alleen volwassenen voor wie het langer dan drie maanden geleden is dat ze hun laatste coronaprik kregen of ondanks hun inenting een coronabesmetting doormaakten kunnen een boosterprik halen.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

7 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

7 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

7 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

7 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

7 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

7 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

8 uur geleden