Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boosterprik zonder afspraak in heel Friesland en Gelderse steden

Boosterprik zonder afspraak in heel Friesland en Gelderse steden

LEEUWARDEN (ANP) - Steeds meer vaccinatielocaties bieden boosterprikken zonder afspraak aan. Op die manier hopen de GGD'en de drempel voor een booster tegen het coronavirus te verlagen. Vanaf woensdag kunnen mensen die de aanvullende prik willen direct terecht bij alle vaccinatielocaties in Friesland. Ook in de Gelderse steden Apeldoorn, Doetinchem en Zutphen is een afspraak vanaf dan niet meer nodig, laat de GGD weten. Harderwijk komt daar vrijdag bij.

In Leeuwarden en Drachten konden mensen sinds vorige week al zonder afspraak binnenlopen voor een oppepprik. Heerenveen, Sneek en Dokkum worden aan dat rijtje toegevoegd. Ook op locaties in de provincies Zeeland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Overijssel wordt inmiddels zonder afspraak geprikt, of is aangekondigd dat dit binnenkort kan.

De openingstijden van de priklocaties in Friesland verschillen, aldus de GGD. Tot een uur voor sluitingstijd van een locatie kunnen mensen binnenlopen voor een prik. De gezondheidsdienst waarschuwt mensen wel dat ze te maken kunnen krijgen met "enige wachttijd". Ook GGD Noord- en Oost-Gelderland zegt erbij dat het voor mensen met een afspraak "soms net iets sneller gaat", omdat zij al geregistreerd zijn.

Vrije inloop

Wie al een afspraak voor de oppepprik had staan maar al eerder een booster wil halen, hoeft de afspraak niet af te zeggen. Dat wordt ter plekke gedaan.

GGD'en kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze daar capaciteit voor hebben. Zodra ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan, hebben ze ruimte over voor het aanbieden van zogenoemde vrije inloop. Dat is het geval op steeds meer plekken in het land. Bij sommige GGD'en blijft een afspraak voorlopig wel vereist.

Alleen volwassenen voor wie het langer dan drie maanden geleden is dat ze hun laatste coronaprik kregen of ondanks hun inenting een coronabesmetting doormaakten kunnen een boosterprik halen.

Meer uit Binnenland

Kabinet overweegt bevrijdingsfestivals nog één keer te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt de bevrijdingsfestivals nog één editie uit hun geldnood te helpen. Dat zou dan wel de laatste keer zijn, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.

43 minuten geleden
Telegram haalt 'bangalijsten' offline

AMSTERDAM (ANP) - Telegram heeft de zogeheten bangalijsten verwijderd, meldt expertisecentrum onlinemisbruik Offlimits. Na meerdere vergeefse verzoeken aan Telegram om de lijsten te verwijderen, diende Offlimits een handhavingsverzoek in bij de toezichthouders. En met succes, want de 'bangalijsten' zijn op het berichtenplatform offline gehaald.

1 uur geleden
Cultuurfonds vindt bezuinigingen OCW 'klap in gezicht' sector

AMSTERDAM (ANP) - De bezuinigingen die worden doorgevoerd op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn "een klap in het gezicht van de kunst- en cultuursector". Dat zegt directeur Cathelijne Broers van het Cultuurfonds.

3 uur geleden
Agema bezorgd over terugloop ic, maar vreest geen overbelasting

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema vindt geen enkel begrip bij de oppositie voor haar plannen met de zorgsector en de geplande bezuinigingen. In het debat over haar begroting voor 2025 clasht ze daarover frontaal met de linkse oppositiepartijen. Die verwijten haar dat ze als minister niet waarmaakt waar ze als PVV-Tweede Kamerlid jarenlang voor streed.

3 uur geleden
Huisartsenclub twijfelt aan betrouwbaarheid Zorgkaart

DEN HAAG (ANP) - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt uit de adviesraad van ZorgkaartNederland, een platform van de Patiëntenfederatie Nederland waarop patiënten een zorgverlener kunnen waarderen. De vereniging heeft twijfels gekregen over de betrouwbaarheid.

3 uur geleden
Minister Van Weel: Nederland loopt achter bij aanpak cybercrime

DEN HAAG (ANP) - Nederland en andere landen lopen achter bij de aanpak van onlinecriminaliteit. Dat heeft justitieminister David van Weel gezegd. "We hebben deze markt ondergereguleerd, we hebben te laat een been bijgetrokken, als overheid, maar ook als opsporingsdiensten. Dat betekent dat we nu een inhaalslag te maken hebben", stelde Van Weel in een commissiedebat met de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Coalitieleiders praten weer over asielmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - In het Catshuis zijn de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer bijeen om te praten over het compromis dat PVV en NSC hebben bereikt over asielmaatregelen. Vooral de VVD zit nog met aanvullende vragen en wil mogelijk nog wat aanpassingen van het pakket.

4 uur geleden