Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boosheid om Wilders-tweets over niet-westerse coronapatiënten

Boosheid om Wilders-tweets over niet-westerse coronapatiënten

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft zondag boze reacties gekregen op zijn tweet waarmee hij reageerde op berichten dat er op de ic voornamelijk mensen met een niet-westerse achtergrond liggen die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn. PvdA, D66, GroenLinks, SP en DENK reageren verontwaardigd. Armand Girbes, hoofd van de ic-afdeling van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, sprak daarover in een podcast.

Wilders twitterde: "Dus behandelingen en operaties van Henk en Ingrid met kanker, hartfalen of andere ziektes worden weer uitgesteld omdat de ic’s vooral bezet worden door Mohammed en Fatima die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels? Zijn dat de feiten @MinPres Rutte?" En: "Voornamelijk patiënten met een niet-westerse achtergrond die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn op onze ic’s. Dat mag het kabinet even uitleggen. Waarom wordt dit verzwegen? En wat betekent dat voor de maatregelen? Alle moskeeën dicht en horeca weer open?"

"Kap eens met die tegen-elkaar-opzetten-tweets", reageerde Rob Jetten (D66). "Doe je mee met een oplossing? Deze week samen kabinet oproepen tot meer doelgroepcommunicatie in bijvoorbeeld stadswijken en religieuze instellingen? In vele talen: Nederlands, Pools, Arabisch. Wat maar nodig is tegen Corona!" PvdA-voorman Lodewijk Asscher stelde: "Dat je over de rug van mensen die op de intensive care liggen nog verdeeldheid probeert te zaaien. Racistische drek. Elke dag werken Henk, Ingrid, Mohammed en Fatima zich een slag in de rondte in onze ziekenhuizen. Voor álle patiënten."

Aasgier

"Terwijl Nederlanders vechten voor hun leven cirkelt Wilders als een aasgier rond de lijken om zijn zieke ideologie te delen. Dieper kun je niet zakken in het moeras van racistische drek en xenofobie", aldus Farid Azarkan (DENK). SP-Kamerlid Sadet Karabulut: "Gisteren was het Henk, vandaag is het Mohammed. Morgen Loes, overmorgen Fatima. Racisme is géén remedie tegen Covid-19. Dat weet je dondersgoed. Zorg dat het kabinet regie neemt, een goed plan ontrolt en faciliteert zodat we Henk, Mohammed, Loes èn Fatima helpen gezond worden."

GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge: "Elke keer overschrijdt hij weer een nieuwe grens. Vandaag: een ongekende gezondheidscrisis misbruiken om verdeeldheid te zaaien. Wat is je boodschap, Wilders? Dat Nederlanders met een migratieachtergrond geen recht hebben op hulp?"

Girbes zegt in de podcast zijn waarnemingen overigens met terughoudendheid te delen. "Want je hebt in een maatschappij waar snel in hokjes wordt gedacht, dat je dit verkeerd zou kunnen beoordelen of interpreteren". Hij zegt het fenomeen "puur als dokter, als wetenschapper" te bekijken. "En dat zou wel consequenties hebben, want ik vraag mezelf af: hoe zou dat kunnen komen".

Meer uit Binnenland

Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

27 minuten geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

45 minuten geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

51 minuten geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

2 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

7 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

13 uur geleden
Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

APELDOORN (ANP) - De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.

14 uur geleden