Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boosheid in Kamer over 'contractbreuk' met Zeeland

Boosheid in Kamer over 'contractbreuk' met Zeeland

DEN HAAG (ANP) - Voor- en tegenstanders van de verhuizing van de mariniers naar Zeeland in de Tweede Kamer zijn eensgezind: het kabinet heeft niet fraai gehandeld. Regeringspartij CDA noemt de gang van zaken "erg slecht", coalitiepartner ChristenUnie wijst erop dat het Rijk de afspraak met Zeeland niet nakomt en de SGP spreekt van "contractbreuk", "geklungel" en een "ongehoorde belediging" van de Zeeuwen.

De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar gaat naar het Gelderse Nieuw Milligen, maakte het kabinet vrijdag bekend. De SGP, waarop het kabinet vaak een beroep doet om kabinetsplannen door het parlement te loodsen, deelt de woede van de Zeeuwen over deze "dreun voor Zeeland". VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en ook GroenLinks eisen dat de Zeeuwen "ruimhartig" en "serieus" schadeloos worden gesteld.

Maar ook als het kabinet Zeeland royaal compenseert, blijft het "gesol" met de Zeeuwen "buitengewoon laakbaar", zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Zijn GroenLinks-collega Isabelle Diks hekelt de "hopeloze communicatie vanuit het kabinet" dat de Zeeuwen aan het lijntje zou hebben gehouden. "Klucht, drama en soap ineen", verzucht PvdA'er John Kerstens.

Ook goed nieuws

Ook de PVV vindt het "jammer dat het jarenlang duurde" voordat het kabinet een eind maakte aan de onzekerheid over de toekomst van de mariniers. Maar de partij is wel blij dat verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser "luistert naar haar mariniers".

De VVD ziet ook goed nieuws: "eindelijk duidelijkheid voor Zeeland en voor de mariniers". Ook al baalt VVD-Kamerlid André Bosman er "als Zeeuw enorm van dat de mariniers niet naar Zeeland zullen komen". Met die duidelijkheid is ook CDA'er Martijn van Helvert ingenomen, maar hij wil nog wel weten waarom de kazerne niet gewoon naar Zeeland kon verhuizen.

Meer uit Politiek

Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

1 dag geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

1 dag geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

1 dag geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

1 dag geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

1 dag geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

1 dag geleden
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren geschopt en van een trap geduwd. Partijen willen dat het kabinet met meer plannen tegen geweld in het ov komt, en eerder genomen maatregelen sneller uitvoert.

1 dag geleden