Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boosheid in Kamer over 'contractbreuk' met Zeeland

Boosheid in Kamer over 'contractbreuk' met Zeeland

DEN HAAG (ANP) - Voor- en tegenstanders van de verhuizing van de mariniers naar Zeeland in de Tweede Kamer zijn eensgezind: het kabinet heeft niet fraai gehandeld. Regeringspartij CDA noemt de gang van zaken "erg slecht", coalitiepartner ChristenUnie wijst erop dat het Rijk de afspraak met Zeeland niet nakomt en de SGP spreekt van "contractbreuk", "geklungel" en een "ongehoorde belediging" van de Zeeuwen.

De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar gaat naar het Gelderse Nieuw Milligen, maakte het kabinet vrijdag bekend. De SGP, waarop het kabinet vaak een beroep doet om kabinetsplannen door het parlement te loodsen, deelt de woede van de Zeeuwen over deze "dreun voor Zeeland". VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en ook GroenLinks eisen dat de Zeeuwen "ruimhartig" en "serieus" schadeloos worden gesteld.

Maar ook als het kabinet Zeeland royaal compenseert, blijft het "gesol" met de Zeeuwen "buitengewoon laakbaar", zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Zijn GroenLinks-collega Isabelle Diks hekelt de "hopeloze communicatie vanuit het kabinet" dat de Zeeuwen aan het lijntje zou hebben gehouden. "Klucht, drama en soap ineen", verzucht PvdA'er John Kerstens.

Ook goed nieuws

Ook de PVV vindt het "jammer dat het jarenlang duurde" voordat het kabinet een eind maakte aan de onzekerheid over de toekomst van de mariniers. Maar de partij is wel blij dat verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser "luistert naar haar mariniers".

De VVD ziet ook goed nieuws: "eindelijk duidelijkheid voor Zeeland en voor de mariniers". Ook al baalt VVD-Kamerlid André Bosman er "als Zeeuw enorm van dat de mariniers niet naar Zeeland zullen komen". Met die duidelijkheid is ook CDA'er Martijn van Helvert ingenomen, maar hij wil nog wel weten waarom de kazerne niet gewoon naar Zeeland kon verhuizen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Cees-r 1 maand geleden
Veel slappelingen in de zeeuwse politiek en die Zeeland vertegenwoordigen in Den Haag Kijken teveel naar hun eigen belangen in de toekomst. Veel waardering voor Gedeputeerde van der Velde en wethouder Vader. Zij moesten de kastanjes uit het vuur halen. Schande. Compensatie; laat me niet lachen wat er voor Zeeland op de plank lag wordt naar voren gehaald. Zo gaat dat.
verbrugghe r 1 maand geleden
Geen marinekazerne in Vlissingen,ook geen oefeningen in Zeeland.Zo zie je maar weer het kabinet is niet te vertrouwen,liegen en bedriegen op alle fronten.Dit wisten ze al lang.

Meer uit Politiek

Landelijke 'feestdag' voor geslaagde scholieren

DEN HAAG (ANP) - Er komt een landelijke 'feestdag' voor geslaagde scholieren, wat onderwijsminister Arie Slob betreft. Op 4 juni zouden zij samen de traditionele vlag met schooltas kunnen uithangen. Of de corona-epidemie tegen die tijd meer festiviteiten toelaat, is nog onduidelijk.

1 uur geleden
Staatssecretaris mag vreemdelingen overdragen aan Italië

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid mag bijzonder kwetsbare vreemdelingen blijven overdragen aan Italië, ondanks de coronacrisis. Dat heeft de Raad van State besloten.

3 uur geleden
Hoekstra: akkoord steunpakket moet lukken, maar geen eurobonds

BRUSSEL (ANP) - Minister Wopke Hoekstra van Financiën denkt dat "het echt moet lukken" om een akkoord tussen de eurolanden te kunnen bereiken over een "zwaar pakket" Europese steunmaatregelen om de klap van de coronacrisis op te vangen. "Maar voor mij is het helder dat euro-obligaties er niet komen."

3 uur geleden
Italië en Nederland onwrikbaar in strijd over coronamiljarden

BRUSSEL (ANP) - De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben na zeventien uur deels nachtelijk overleg nog steeds geen akkoord bereikt over een economisch steunpakket van ruim 500 miljard euro in verband met de coronacrisis. Volgens ingewijden geven minister Wopke Hoekstra en de Italiaan Roberto Gualtieri elk geen duimbreed toe op twee hoofdpunten, het Europees noodfonds ESM en eurobonds.

5 uur geleden
Uitpraatgesprek Rutte met Spanje en Italië komt er maar niet van

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Het videogesprek waarin premier Mark Rutte de wrevel van zijn Zuid-Europese collega's over de Nederlandse bedenkingen over coronasteunmaatregelen hoopte weg te nemen, is waarschijnlijk van de baan. Eerst zijn nu de ministers van Financiën aan zet en het is maar de vraag of een uitpraattelefoontje daarna nog nodig is, zeggen ingewijden.

20 uur geleden
Eerste Kamerleden na weken weer bijeen voor coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer komt dinsdag voor het eerst sinds 10 maart weer bij elkaar om te vergaderen. Het gebouw werd na die dag gesloten in verband met het oprukkende coronavirus. De gemiddelde leeftijd van senatoren ligt wat hoger, zodat ze kwetsbaarder zijn. Veel werkzaamheden gingen wel digitaal door.

1 dag geleden
Onderzoek naar financiering omstreden moskeeën later klaar

DEN HAAG (ANP) - Het verslag van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen laat nog even op zich wachten. De commissie zou het eindverslag eigenlijk eind april aan de Kamer aanbieden.

1 dag geleden