Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boosheid in Kamer over 'contractbreuk' met Zeeland

Boosheid in Kamer over 'contractbreuk' met Zeeland

DEN HAAG (ANP) - Voor- en tegenstanders van de verhuizing van de mariniers naar Zeeland in de Tweede Kamer zijn eensgezind: het kabinet heeft niet fraai gehandeld. Regeringspartij CDA noemt de gang van zaken "erg slecht", coalitiepartner ChristenUnie wijst erop dat het Rijk de afspraak met Zeeland niet nakomt en de SGP spreekt van "contractbreuk", "geklungel" en een "ongehoorde belediging" van de Zeeuwen.

De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar gaat naar het Gelderse Nieuw Milligen, maakte het kabinet vrijdag bekend. De SGP, waarop het kabinet vaak een beroep doet om kabinetsplannen door het parlement te loodsen, deelt de woede van de Zeeuwen over deze "dreun voor Zeeland". VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en ook GroenLinks eisen dat de Zeeuwen "ruimhartig" en "serieus" schadeloos worden gesteld.

Maar ook als het kabinet Zeeland royaal compenseert, blijft het "gesol" met de Zeeuwen "buitengewoon laakbaar", zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Zijn GroenLinks-collega Isabelle Diks hekelt de "hopeloze communicatie vanuit het kabinet" dat de Zeeuwen aan het lijntje zou hebben gehouden. "Klucht, drama en soap ineen", verzucht PvdA'er John Kerstens.

Ook goed nieuws

Ook de PVV vindt het "jammer dat het jarenlang duurde" voordat het kabinet een eind maakte aan de onzekerheid over de toekomst van de mariniers. Maar de partij is wel blij dat verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser "luistert naar haar mariniers".

De VVD ziet ook goed nieuws: "eindelijk duidelijkheid voor Zeeland en voor de mariniers". Ook al baalt VVD-Kamerlid André Bosman er "als Zeeuw enorm van dat de mariniers niet naar Zeeland zullen komen". Met die duidelijkheid is ook CDA'er Martijn van Helvert ingenomen, maar hij wil nog wel weten waarom de kazerne niet gewoon naar Zeeland kon verhuizen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Cees-r 6 dagen geleden
Veel slappelingen in de zeeuwse politiek en die Zeeland vertegenwoordigen in Den Haag Kijken teveel naar hun eigen belangen in de toekomst. Veel waardering voor Gedeputeerde van der Velde en wethouder Vader. Zij moesten de kastanjes uit het vuur halen. Schande. Compensatie; laat me niet lachen wat er voor Zeeland op de plank lag wordt naar voren gehaald. Zo gaat dat.
verbrugghe r 6 dagen geleden
Geen marinekazerne in Vlissingen,ook geen oefeningen in Zeeland.Zo zie je maar weer het kabinet is niet te vertrouwen,liegen en bedriegen op alle fronten.Dit wisten ze al lang.

Meer uit Politiek

Hele oppositie steunt motie van afkeuring over marinierskazerne

DEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben donderdag hun afkeuring uitgesproken over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland. Door de manier waarop de regering te werk is gegaan heeft "het vertrouwen van de regio in het kabinet als bestuurlijke partner grote schade opgelopen", stellen de indieners van de motie van afkeuring.

3 uur geleden
Rutte gaat boek lezen bij Europese begrotingsonderhandelingen

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte heeft "een nieuwe biografie van Frédéric Chopin en een klein appeltje" bij zich om de urenlange, naar verwachting in de nacht doorlopende onderhandelingen over een Europese meerjarenbegroting door te komen. Dat zei hij bij aankomst voor de speciale 'geldtop' in Brussel. "Ja, wat moet ik anders doen? Ik denk niet dat ik ga meepraten. Er zullen veel bilaterale gesprekken zijn".

5 uur geleden
Staatssecretaris maakt Zeeuwen excuses om mariniersverhuizing

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft in de Tweede Kamer excuses aangeboden aan aanwezige Zeeuwen en aan de Kamer voor haar eigen handelen in de kwestie van de verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Deze verhuizing naar Vlissingen gaat niet door en dat heeft Visser te lang voor zich gehouden, erkende ze.

6 uur geleden
Rutte en 'zuinige’ collega’s eensgezind over begroting

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte en zijn drie 'zuinige’ collega’s uit Denemarken, Zweden en Oostenrijk houden vast aan een EU-meerjarenbegroting van maximaal 1 procent van het totale Europese inkomen. Ze willen ook hun kortingen op hun afdracht niet prijsgeven. Het viertal kwam in Brussel samen voorafgaand aan de EU-top over de begroting.

7 uur geleden
Merkel: samenleving geplaagd door gif van haat en racisme

BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - De Duitse samenleving wordt geplaagd door een gif van haat en racisme, zei bondskanselier Angela Merkel na aanslagen op shishabars in Hanau. "Dit gif bestaat in onze samenleving en er zijn al veel te veel misdaden aan te wijten" aldus Merkel. Ze beloofde dat alles in het werk wordt gesteld om de achtergronden van deze aanslag op te helderen.

8 uur geleden
SP wil natuurbeleid weg bij provincies en terug bij het Rijk

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SP ligt, gaat het Rijk "op zeer korte termijn" weer over het natuurbeleid. De stikstofcrisis laat zien dat de provincies te verschillend denken over de natuur. Dat zorgt voor een "wisselend beeld".

8 uur geleden
Snoeiharde kritiek in Kamer over behandeling Zeeuwen

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer heeft snoeiharde kritiek op het kabinetsbesluit om de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen af te blazen. Maar ook de regeringspartijen hebben grote moeite met de gang van zaken en lopen over van begrip voor de boosheid van Zeeland. Dat bleek donderdag bij het debat met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie).

9 uur geleden