
Boosheid in Kamer over 'contractbreuk' met Zeeland
DEN HAAG (ANP) - Voor- en tegenstanders van de verhuizing van de mariniers naar Zeeland in de Tweede Kamer zijn eensgezind: het kabinet heeft niet fraai gehandeld. Regeringspartij CDA noemt de gang van zaken "erg slecht", coalitiepartner ChristenUnie wijst erop dat het Rijk de afspraak met Zeeland niet nakomt en de SGP spreekt van "contractbreuk", "geklungel" en een "ongehoorde belediging" van de Zeeuwen.
De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar gaat naar het Gelderse Nieuw Milligen, maakte het kabinet vrijdag bekend. De SGP, waarop het kabinet vaak een beroep doet om kabinetsplannen door het parlement te loodsen, deelt de woede van de Zeeuwen over deze "dreun voor Zeeland". VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en ook GroenLinks eisen dat de Zeeuwen "ruimhartig" en "serieus" schadeloos worden gesteld.
Maar ook als het kabinet Zeeland royaal compenseert, blijft het "gesol" met de Zeeuwen "buitengewoon laakbaar", zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Zijn GroenLinks-collega Isabelle Diks hekelt de "hopeloze communicatie vanuit het kabinet" dat de Zeeuwen aan het lijntje zou hebben gehouden. "Klucht, drama en soap ineen", verzucht PvdA'er John Kerstens.
Ook goed nieuws
Ook de PVV vindt het "jammer dat het jarenlang duurde" voordat het kabinet een eind maakte aan de onzekerheid over de toekomst van de mariniers. Maar de partij is wel blij dat verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser "luistert naar haar mariniers".
De VVD ziet ook goed nieuws: "eindelijk duidelijkheid voor Zeeland en voor de mariniers". Ook al baalt VVD-Kamerlid André Bosman er "als Zeeuw enorm van dat de mariniers niet naar Zeeland zullen komen". Met die duidelijkheid is ook CDA'er Martijn van Helvert ingenomen, maar hij wil nog wel weten waarom de kazerne niet gewoon naar Zeeland kon verhuizen.
Meer uit Politiek
LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
4 dagen geleden