Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boorwerkzaamheden voltooid in reddingsoperatie bouwvakkers India

Boorwerkzaamheden voltooid in reddingsoperatie bouwvakkers India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn klaar met de boorwerkzaamheden van de reddingsoperatie in de Indiase staat Uttarakhand. Daar zitten 41 bouwvakkers al zeventien dagen vast in een ingestorte verkeerstunnel. Volgens Indiase functionarissen kan het nog uren duren voordat alle mannen weer buiten zijn.

De mannen worden een voor een op brancards op wielen naar buiten gereden, via een buis met een diameter van 90 centimeter. Eerst moet nog het laatste gedeelte van de buis worden geplaatst en ook moet wat puin worden geruimd zodat reddingswerkers de bouwvakkers kunnen bereiken. De 41 arbeiders kregen de afgelopen tijd onder meer eten, drinken en medicijnen via een kleinere buis.

Indiase functionarissen hadden al de hoop uitgesproken de bouwvakkers dinsdag te bereiken. Zij hadden de families alvast gevraagd kleding en andere spullen gereed te houden voor als de bouwvakkers weer buiten zijn. De mannen gaan na het verlaten van de tunnel naar een ziekenhuis ongeveer 30 kilometer verderop.

Nieuwe snelweg

De verkeerstunnel in aanbouw stortte op 12 november deels in. De bouwvakkers bleven ongedeerd, maar kwamen vast te zitten in een ruimte van ruim 8 meter hoog en 2 kilometer lang. Reddingswerkers begonnen daarna al snel met het verwijderen van puin, maar die klus werd bemoeilijkt door onder meer problemen met de boormachines en vallend puin.

De tunnel moet 4,5 kilometer lang worden en deel uitmaken van een nieuwe snelweg die hindoeïstische pelgrimsoorden in de bergen met elkaar moet verbinden. Het gehele project kost omgerekend 1,4 miljard euro. Waardoor de tunnel instortte, is niet door de Indiase autoriteiten bekendgemaakt. De regio is gevoelig voor aardverschuivingen, aardbevingen en overstromingen.

Meer uit Buitenland

Iran beschuldigt Israël van saboteren gaspijpleidingen

DUBAI/TEHERAN (ANP/RTR) - Israël is volgens de Iraanse olieminister Javad Owji verantwoordelijk voor aanslagen op een cruciale gaspijpleiding in het land afgelopen week. Twee explosies werden op 14 februari gemeld bij de pijpleiding die van het noorden naar het zuiden van Iran loopt. De autoriteiten spraken van "terroristische daden van sabotage", maar noemden geen verdachten.

15 minuten geleden
Rode Kruis: helft mensen in en rond Oekraïne in geldnood

DEN HAAG (ANP) - Twee jaar nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, blijft vooral financiële steun voor de mensen daar nodig. Dat stelt het Rode Kruis, dat ziet dat steeds meer mensen met schulden kampen. De hulporganisatie schatte in 2022 dat 840 miljoen euro nodig is om noodhulp te geven tot eind volgend jaar. Van dat bedrag is 62 procent gedekt, maar er zijn nog honderden miljoenen euro's nodig om ook de komende jaren te kunnen helpen.

1 uur geleden
Palestijnen: tientallen nieuwe doden in Gaza door aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP) - Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat dinsdag tientallen Palestijnen zijn omgekomen door Israëlische aanvallen in Gaza.

5 uur geleden
AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

6 uur geleden
Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

7 uur geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

8 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

10 uur geleden