Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Booking.com stond onder verscherpt toezicht AP om datalekken

Booking.com stond onder verscherpt toezicht AP om datalekken

DEN HAAG (ANP) - Booking.com stond vorig jaar onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) omdat de Nederlandse hotelboekingssite datalekken soms te laat meldde, zegt de AP. De toezichthouder, die drie jaar geleden een boete van 475.000 euro uitdeelde aan Booking.com, zegt nu dat het bedrijf zich goed aan de regels houdt en dat het verscherpt toezicht begin dit jaar is gestopt.

De AP meldt Booking.com vanaf januari 2023 een jaar lang te hebben gemonitord om er zeker van te zijn dat de boekingssite datalekken op tijd doorgeeft bij de autoriteit en slachtoffers. Volgens de toezichthouder moest Booking.com rapporteren over de maatregelen van het bedrijf om datalekken op tijd te melden aan de AP en wat het bedrijf doet om ze in de toekomst te voorkomen. Ook controleerde de toezichthouder of Booking.com alle datalekken wel netjes doorgaf.

Booking.com kreeg de boete in maart 2021 omdat het bedrijf te laat meldde dat gegevens van gebruikers waren gestolen bij een datalek in december 2018. Cybercriminelen kregen de namen, adressen, telefoonnummers van meer dan 4000 mensen en creditcardgegevens van 300 mensen in handen die via de site een hotelkamer hadden geboekt. Booking.com ontdekte het lek in januari 2019 en had het binnen 72 uur moeten melden, maar deed dit pas weken later.

Cybercriminelen

De hotelboekingssite had volgens een woordvoerder van de AP ook in 2022 meerdere datalekken mogelijk niet op tijd gemeld. Naar aanleiding van deze overtredingen en de boete hield de AP verscherpt toezicht op Booking.com. Het bedrijf moest van de toezichthouder ook meer beveiligingsmaatregelen nemen, zegt de woordvoerder verder.

Ook in 2023 hebben cybercriminelen Booking.com aangevallen, meldt de AP verder. Daarbij zijn volgens de toezichthouder gasten opgelicht via gehackte accounts van aanbieders van logeerplekken op Booking.com. Oplichters zouden gasten hebben gevraagd hotelkamers te betalen, omdat een eerdere betaling was mislukt. De woordvoerder wil niet ingaan op vragen over de datalekken.

Privacy en veiligheid van persoonsgegevens zijn een "topprioriteit" bij Booking.com, meldt een woordvoerder van het bedrijf. De boekingssite zegt altijd te willen voldoen aan de "strikte" privacywetgeving en blijft daarom naar eigen zeggen "aanzienlijke" investeringen doen om gegevens te beschermen en om snel te reageren bij een datalek.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

6 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

7 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

7 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

7 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

7 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

7 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

8 uur geleden